ACTUALITATE 27 noiembrie 2020

Start vot! Superlativele anului 2020 în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2004 vizualizări

Covăsnenii au ocazia să voteze în 20 de categorii; votul se încheie în 20 decembrie 

Oare cum o să ne amintim anul 2020? O să ne gândim la el ca la un an înfricoșător? Sau mai degrabă ca la un an în care ne-am descoperit noi valori? A fost un an în care am văzut fețe mai puțin plăcute ale oamenilor din jurul nostru? Ori a fost un an în care am învățat că iubirea e în multe aspecte ale vieții, uneori acolo unde te aștepți mai puțin? Poate că, dacă privim în urmă, a fost câte puțin din toate și ceva în plus. Pentru că se apropie momentul finalului de an, unde tragem linie și căutăm concluzii, noi ne-am gândit să facem acest lucru alături de voi, cititorii, criticii, fanii, urmăritorii noștri și astfel să continuăm o tradiție mai veche a ziarului Observatorul de Covasna și a site-ului CovasnaMedia.ro: Superlativele anului.

Am aruncat o privire înapoi, peste articolele scrise în acest an 2020 până în prezent. Dacă vă așteptați că am găsit cele mai sumbre relatări, numai despre COVID-19 și impactul lui, ei bine, nu e chiar așa. A fost un an destul de echilibrat, pentru că așa ne-am dorit să fie. Am abordat probleme serioase, dar și vești pozitive. Am vorbit despre rănile comunităților noastre, dar și despre eroi, bucurii și așteptări.

Și pentru că ne învârtim în jurul numărului „20”, am ales 20 de categorii unde am nominalizat multe dintre cele mai interesante subiecte abordate anul acesta. Votul, deschis pe site-ul Superlative.covasnamedia.ro, se va încheia în 20 decembrie.

Iată, așadar, care sunt categoriile și nominalizările - prezentate aleatoriu, pentru Superlativele Anului 2020:

1. Știrea anului în județul Covasna: 

La această categorie am inclus unele dintre cele mai citite știri din 2020, dar am rafinat selecția pe baza impactului social al relatărilor, importanța subiectelor, respectiv pe efortul depus de jurnaliștii noștri pentru a obține informațiile.

Astfel, aici am inclus articolele cu titlurile: „Primul caz de coronavirus din județul Covasna”, „Carantină la sala de nașteri și mai multe secții din Spitalul Județean”, „E oficial! La Barcani și-a intrat în drepturi noua conducere a comunei”, „Valea Mare: mărturii după potop” și „Mi-am luat curaj să vă scriu, deoarece constat în mod direct cât de gravă și serioasă este situația în care ne aflăm”.

2. Covăsneanul anului:

Cine va primi titlul de „Covăsneanul Anului”? Urmează să vedem, însă cert este că nu a fost ușor să alegem lista cu nominalizați pentru că mulți dintre oamenii din județ cu care am interacționat anul acesta au dat dovadă de voință, demnitate, hărnicie, inovație și putere, într-un an atât de încercat. Să fie patronul Sepsi OSK,  Diószegi László, managerul Teatrului Andrei Mureșanu, Anna Maria Popa, directorul ADI SIMD Covasna, Ambrus József, renumitul chef Veres István sau profesoara Departamentului de Geoștiințe al Universității din Arkansas, Adriana Potra? Voturile voastre vor decide.

3. Sportivul anului:

Chiar dacă și sportul a avut de suferit pe fondul pandemiei, au fost sportivi care au mers înainte către visul lor, au muncit să își atingă țintele și să își depășească limitele. Astfel, printre nominalizații la categoria „Sportivul anului” îi găsim pe Vajna János, Tompa Krisztián și Bagoly Levente.

4. Antrenorul anului: 

Nici pentru antrenori nu a fost un an ușor. De aceea merită, cu atât mai mult, cei care au păstrat speranța vie să primească aprecieri. Pe cine votați dintre antrenorul Sepsi OSK, Leo Grozavu, instructoarea de patinaj artistic, Petra Knežević-Kolarević, coordonatorul secției de handbal de la Sepsi SIC, Sorin Iordan Popica sau antrenorul echipei de baschet Sepsi SIC, Zoran Mikes?

​5. Performanța sportivă a anului: 

Sportul a avut mult de suferit anul acesta, însă nu putem să nu remarcăm și cele câteva reușite: „Calificarea  SEPSI OSK în finala Cupei România” sau „Sepsi Sfântu Gheorghe adaugă în palmares şi Cupa României din 2020 la baschet feminin”. Care v-a impresionat mai mult?

6. Evenimentul cultural al anului: 

Chiar dacă inițial ne-am temut că nu prea vom avea ce să includem la această categorie, în final s-a dovedit că trebuie să facem o selecție pe bază de impact, efort al organizării și idee pentru a rămâne cu unele dintre cele mai bune evenimente ale anului 2020. Din selecție fac parte: Festivalul D-Butan-T 2020, Floating Cinema&Theater, Balul Portului Popular, Festivalul Manus, Făt Frumos din Tărâmul de Azi și ParCult.

7. Evenimentul anului dedicat tinerilor: 

Și tinerii au avut parte de o serie de evenimente dedicate lor, care merită menționate, așa că am făcut o selecție și pentru această categorie. Aici fac parte: Saint George City of Debate, competiția „Cele mai atletice clase din Sfântu Gheorghe”, Cupa de schi „Profesor Iordan Popica” și Festivalul de film Minicinis din Covasna.

8. Gafa anului: 

Anul acesta nu a fost lipsit de gafe și chiar dacă nu suntem noi specialiști în a scoate în evidență acest tip de „performanțe”, am reușit să găsim totuși trei. Acestea au fost explicate în știrile numite: „Horia Grama – reacții despre numirea în conducerea CNCD și greșeala care l-a făcut celebru pe internet”, „Consilier local din Întorsura Buzăului: «Băi, prieteni, voi de lighean ați uitat?» și „Campanie electorală furtunoasă în județul Covasna”.

9. Declarația anului:

S-au spus lucruri multe, interesante și importante și anul acesta. Ne-am oprit la 5 dintre ele:

10.  Inițiativele pentru sprijinirea domeniului economic ale anului 2020: 

Pentru că domeniul economic a fost unui afectat de pandemia de COVID-19, au fost și acțiuni care să ajute antreprenorii. Care credeți că a fost cea mai bună: „Programul «Minimis COVID»”, „Facilități fiscale pentru firmele din Sfântu Gheorghe afectate de pandemie”, „Primarul staţiunii Covasna propune scăderea impozitului pe clădirile operatorilor de turism afectaţi de pandemie” sau „Inovație în cooperarea dintre instituții: oamenii de afaceri vor da avize consultative Primăriei Sfântu Gheorghe”?

11. Inspirație în afaceri 

Merită votați, apreciați și susținuți și cei care, în ciuda crizei sanitare mondiale au făcut pași înainte în afacerile lor. Poveștile acestora au fost cuprinse în următoarele articole:

12. Ideea anului: 

Covăsnenii nu duc lipsă de inspirație, asta este cert. Ei au dovedit încă o dată că reușesc, și în cele mai vitrege condiții, să scoată la lumină inițiative foarte interesante. Iată câteva dintre acestea:

13. „Neobișnuita” anului: 

Că a fost un an neobișnuit, nu mai e o noutate pentru nimeni. Au fost totuși și știri și reportaje care au ridicat sprâncene, respectiv au provocat mirări. Asta în ciuda faptului că esența știrilor este să vorbească despre aspecte neobișnuite. Care vi se pare că merită primul loc în acest top?

14. Cea mai bună campanie de ajutorare a anului:

S-a mai dovedit un lucru interesant anul acesta: oamenii care sunt buni, sunt buni și în pandemie și în orice alte situații de criză. Așa s-a făcut că unele campanii sociale au găsit sprijin în rândul covăsnenilor și nu numai, în ciuda tuturor greutăților. Care vi se pare cea mai bună campanie de ajutorare de anul acesta?

15. Campania de voluntariat a anului 

Nelipsite au fost și campaniile construite în jurul organizațiilor de voluntariat sau a tinerilor voluntari. Care v-a plăcut cel mai mult?

16. Știrea pozitivă din pandemie 

Dacă este ceva ce ne-a plăcut la anul acesta, a fost faptul că am găsit și noi putere în forța oamenilor de bine. Pentru că nu au fost puține știrile în care am vorbit despre eforturile celor care au dăruit cel mai prețios avut al lor: timpul. Pe voi ce acțiuni v-au impresionat?

17. Cea mai bună investiție în societate 

Anul acesta, județul Covasna a avut parte și de investiții în societate, în oameni, în viitor. S-au plantat puieți, s-au cumpărat dispozitive electronice pentru ca elevii defavorizați să poată face școală, s-au făcut renovări de școli și s-au sprijinit și profesorii. Care credeți, totuși, că este investiția care merită apreciată și chiar, poate, repetată?

18. Cea mai activă companie în comunitate pe vreme de pandemie

Și companiile din județ au contribuit în mod activ la depășirea crizei COVID-19, iar câteva dintre ele au intrat în topul nostru. Este vorba despre Autoliv, New Fashion și Zarah Moden  și Textila Oltul.  Spre care să meargă votul ?

19. Reușita anului pentru sistemul medical covăsnean: 

A fost un an încercat pentru sistemul medical din România, dar și din lume. Greu a fost și pentru spitalele de la noi sau pentru unitățile conexe. Totuși, în optimismul nostru spunem acum că cele mai multe dintre piedici au fost sau urmează să fie depășite. Care credeți că este „Reușita anului pentru sistemul medical covăsnean”?

20. Cea mai așteptată investiție: 

Chiar dacă au fost condiții ceva mai grele decât în vremuri normale, care au și pus pe pauză un timp unele lucrări, am observat, după numărul de vizualizări, impact și comentarii, că unele investiții despre care am relatat anul acesta sunt foarte așteptate de covăsneni. Din perspectiva dumneavoastră, care este pe locul 1 la această categorie?

Ultima zi de vot este, așa cum am mai precizat, duminică, 20 decembrie. Ulterior, rezultatele vor fi anunțate într-un nou articol din ziarul Observatorul de Covasna și în varianta digitală a acestuia, CovasnaMedia.ro. Punctăm aici și că la unele categorii vor fi înmânate și diplome/trofee celor de pe locul 1.

Haideți la un altfel de vot, într-un altfel de an!

Echipa Observatorul de Covasna/CovasnaMedia.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.