SOCIAL 24 septembrie 2020

„Parcări” pentru căței, la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1655 vizualizări

Inițiativa aparține unor tineri din județ și va fi implementată toamna aceasta 

Lipsa unor locuri special amenajate pentru animalele de companie ale căror proprietari vor să intre în magazine și să își facă liniștiți cumpărăturile i-a determinat pe câțiva tineri covăsneni să ia atitudine. Aceștia și-au prezentat ideea numită „Parcare pentru câini” în cadrul celei de-a doua ediții a programului Com'ON Sepsi, inițiat de autoritățile locale și Grupul PONT, cu scopul de a încuraja tânăra generație să se implice în viața comunității locale. Ideea lor a adunat suficiente voturi încât să obțină finanțare și să fie implementată. 

La Sfântu Gheorghe nu poți intra aproape în niciun magazin sau local cu animalul de companie. Câțiva tineri din județ s-au gândit să le ușureze viața proprietarilor de căței și că confecționeze manual câteva „parcări” pentru patrupede.  

În urma votului public, peste 100 de covăsneni și-au exprimat votul în favoarea acestei inițiative, urmând ca aceasta să fie implementată cel târziu în luna noiembrie. Aceste locuri special amenajate se vor afla lângă cele mai vizitate magazine din centrul orașului Sfântu Gheorghe, spun inițiatorii. Acestea vor fi confecționate chiar de cei care au venit cu ideea. 

„Părinții mei au un magazin second hand și în vacanță îi mai ajut și eu. Am văzut că proprietarii de câini nu pot să intre în magazin cu câine și asta e o problemă care trebuie să fie rezolvată. Și eu am un cățel și prietena mea are unul. Noi vom face aceste „parcări”. Vom cumpăra materia primă de la Dedeman și Depo. Nu sunt singur în acest proiect. Prietena mea și fratele mă ajută. Cred că voturile pe care l-am primit sunt un semn că inițiativa chiar este o necesitate”, ne-a spus Stekbauer Huba, un tânăr de 20 de ani din Chichiș. 

Unii proprietari de căței spun că lipsa unor astfel de locuri special amenajate este o problemă care își așteaptă rezolvarea de multă vreme. 

„Nu am văzut nicăieri astfel de „parcări”, însă de multe ori m-am gândit că m-aș duce la cumpărături cu câinele meu, dar nu am avut niciodată cum să-l duc și metoda de legat la parcarea pentru biciclete nu mi-a plăcut niciodată. Așa că pot să spun că îmi place inițiativa și m-aș folosi de aceste locuri. Sper că design-ul să fie adecvat și ușor de utilizat”, ne-a spus Csere Mihály, proprietarul unui labrador. 

Inițiatorii vor primi 2.500 de lei pentru a pune în practică această idee. 

Și anul trecut patrupedele au fost subiectul unei inițiative din cadrul programului Com'ON Sepsi. Doi voluntari din Sfântu Gheorghe au venit cu o idee numită „câini în grădiniță”, care a avut rolul de a-i aduce pe copii față în față cu cei mai buni prieteni ai omului și de a încuraja adopția. Voluntarii au mers la câteva dintre grădinițele din reședința de județ, însoțiți de patrupede de la adăpost, iar cei mici le-au putut mângâia. Între timp, copiii au învățat lucruri noi despre animalele care încă nu au o familie. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.