STIREA ZILEI 19 august 2020

Se anunță o campanie electorală furtunoasă în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1335 vizualizări

Au fost lansate acuzații de fraudări de semnături 

Abia ce s-a încheiat perioada pentru depunerea candidaturilor și a listelor de semnături de susținere, că au și apărut acuzații de fraudare. Vizat este PMP în două circumstanțe: pentru semnăturile de susținere a candidatului la Primăria Ilieni, respectiv pentru cele ale susținerii candidatului la funcția de președinte al Consiliului Județean. Acuzațiile vin din partea primarului UDMR din Ilieni, dar și din partea președintelui USR Covasna. 

USR Covasna a anunțat marți că va sesiza organele de control în privința prezenței de semnături false într-un dosar de candidatură depus pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Covasna. 

Vizat ar fi dosarul de candidatură al actualului deputat PMP, Alexandru Teacă, propus pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Covasna

Nu ne imaginam că vom ajunge până aici. Liste de semnături falsificate în mod grosolan depuse în Dosarele de candidatură pentru Consiliul județean Covasna. Culmea e că s-au falsificat semnăturile rudelor membrilor USR Covasna, care sunt mutați de ani de zile în străinătate și nu au mai fost în România de mai bine de 1 an de zile.

În aceste condiții USR Covasna va depune sesizare la Poliție și contestație la Tribunal”, a transmis președintele USR Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd, candidat pentru Consiliul Local Sfântu Gheorghe. 

„Mi se pare un lucru nu numai ilegal, dar şi de râs”

Acesta spune că pe listele de susținători PMP s-ar număra membri ai propriei sale familii, care trăiesc în Anglia de opt ani și nu au mai fost în România de un an și jumătate.  

Având în vedere că astăzi reprezentantul nostru a fost la Biroul Electoral Judeţean Covasna, l-am rugat să mai verifice încă o dată listele de semnături şi la PMP, pentru susţinerea candidaturii la preşedinţia Consiliului Judeţean a domnului Teacă, reprezentantul nostru a văzut că membrii familiei mele, care sunt plecaţi de opt ani în Anglia şi nu au mai fost în România de un an şi jumătate, având în vedere condiţiile de pandemie şi aşa mai departe, figurează foarte bine pe listele de susţinători ai PMP (...). Reprezentantul nostru la BEJ m-a sunat şi mi-a spus că toată familia mea a semnat lista de susţinere pentru PMP şi i-am zis că nu se poate (...). Când am văzut absurdul acestei situaţii, am zis că nu putem să trecem peste, pentru că mi se pare o chestie nu numai ilegală, mi se pare şi o chestie care frizează absurdul. (...) Şi am zis că nu putem să trecem peste lucrurile astea aşa de uşor şi o să urmăm căile legale, mai întâi astăzi depunem la Tribunal o contestaţie, o să vedem care o să fie soluţia Tribunalului şi vom merge şi în penal mai departe, facem plângere penală la Poliţie, pentru că mi se pare un lucru nu numai ilegal, dar şi de râs”, a declarat Dulányi-Balogh Szilárd, pentru Agerpres. 

Mai mult, spune acesta, şi semnătura persoanei care ar fi întocmit lista cu susţinători ar fi fost falsificată.

Ştiţi că pe listele de susţinători, în partea de jos, acolo scrie „Întocmit” şi omul îşi asumă răspunderea pentru lista de semnături. Ei au falsificat şi asta, pentru că la „Întocmit” apare socrul meu că a întocmit, cu semnătura falsă, cu date din buletin neconforme şi, ca să ascundă lucrurile, au scris acolo cu domiciliul nu ştiu unde, judeţul Argeş. Nu ne-a venit să credem, sunt lucruri evidente şi vom vedea mai departe”, a mai adăugat liderul USR Covasna.

„Fiecare poate să facă ce sesizare dorește, până la urmă, că e o țară liberă”

Candidatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) pentru președinția Consiliului Județean, Alexandru Teacă spune că deocamdată nu are pentru ce să își facă griji și că, în ceea ce îl privește, și-a făcut treaba corect. 

Fiecare poate să facă ce sesizare dorește, până la urmă, că e o țară liberă. Noi, în campania de semnături am încercat să fim corecți. (...) Nu am stat să ne uităm în curtea nimănui. Dacă ei doresc să se uite la principalii lor competitori, probabil, e problema dânșilor. (...) Fiecare listă de semnături de susținere este întocmită de cineva. Deci se va vedea probabil numele celor care au întocmit aceste semnături și trebuie să răspundă la întrebările, eventuale, pe această temă. (...) Nu am verificat personal 2.700 de semnături. Nici nu aveam cum. De aceea este și formularul acesta, ca fiecare să își treacă datele respective și răspunde de ce a scris în ele. (...) Deocamdată nu am de ce să îmi fac griji. Din punctul meu de vedere, eu mi-am făcut treaba în mod corect”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, deputatul Alexandru Teacă. 

În același context, reprezentantul PMP Covasna, și senatorul Gheorghe Baciu a spus că semnăturile, mai ales la nivel de județ, sunt strânse de voluntari și nu pot fi verificate riguros. 

La Consiliul Județean noi avem undeva la 2.000 de semnături și ne trebuie 900. Are de unde să taie câte vrea, că tot rămân destule. Dar nu văd de ce ar tăia și ce nu e în regulă. (...) Într-o astfel de acțiune, care cuprinde un județ întreg, participă zeci, poate sute de voluntari care strâng semnături. Ce pot eu să spun?”, ne-a declarat Gheorghe Baciu. 

Suspiciuni pornite de la Ilieni 

Înainte de a această situație, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe a primit o sesizare cu privire la listele cu semnături de susținere a candidatului PMP la funcția de primar în comuna Ilieni. Actualul primar, dar și candidat pentru această funcție, Fodor Imre ne-a spus luni seara că are suspiciuni că lista de semnături a contracandidatului său conține semnături false.

„Am depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe pentru că Partidul Mișcarea Populară a depus lista de candidatură cu semnăturile aferente pentru susținerea candidatului în care, așa preconizez eu, sunt false. De ce? Pentru că multe persoane care au semnat (...) trăiesc în străinătate. Sunt și decedați pe lista de susținători”, ne-a declarat luni seara primarul Fodor Imre, care a spus în același timp despre contracandidatul său că este „un tip extraordinar, gospodar, ok, de naționalitate română”.

„Aceste dosare, în care m-am uitat, sunt publice. De exemplu, persoana care răspunde de certitudinea datelor, cine a întocmit lista respectivă, se află în Statele Unite ale Americii. Acolo mi s-a părut clar”, a punctat Fodor Imre, primar UDMR. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe ne-a confirmat că a primit o astfel de sesizare și că în cursul zilei de marți urmează să fie înregistrată, iar ulterior analizată.

„Eu consider că e o rea-voință din partea unui primar”

Liderul Partidului Mișcarea Populară (PMP) Covasna, Gheorghe Baciu, a spus că se va aștepta ca autoritățile să vină cu o concluzie a anchetei, dar și că situația în sine este o dovadă de rea-voință.

„Au fost depuse listele, au fost însușite, am primit număr, din punctul nostru de vedere totul e în regulă. (...) Candidatul pentru funcția de primar, dacă a făcut greșeli răspunde, indiferent de la ce partid e. (...) Așteptăm să vedem ce este acolo, ce găsește Parchetul. Acum când e vorba de 50 de semnături, nu cred că acel candidat poate să se dedea la nu știu ce lucruri neortodoxe… sau catolice. (...) Cercetarea trebuie să își urmeze cursul. (...) Eu consider că e o rea-voință din partea unui primar, să se dedea la lucruri din astea, ca să scoată din cursă un contracandidat. Aici se observă cât de nesigur e pe funcția lui. Eu chiar sunt curios de un lucru: primarul din Ilieni are controlul asupra Biroului Electoral, dacă se duce să răsfoiască prin liste? Probabil o să reclam întreg Biroul la Parchet și să îl ia pe primar la rost, să afle cum a ajuns acolo și cu ce drept”, ne-a declarat reprezentantul PMP Covasna, Gheorghe Baciu.

Se pare, potrivit unor surse, că acestea nu vor fi singurele sesizări făcute către autorități și că urmează o campanie electorală deloc plictisitoare. 

Ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari şi preşedinţi ai consiliilor județene a fost marți, 18 august. 

Potrivit calendarului Biroului Electoral, miercuri, 19 august, se anunță rezultatele privind acceptarea sau respingerea candidaturilor.

Contestațiile se vor putea depune joi. Candidaturile vor fi declarate definitive pe 24 august.

Oficial, campania electorală va începe în 28 august, cu 30 de zile înainte de data alegerilor, şi se va încheia cu o zi înainte de alegeri. 

Ziua votului pentru alegerile locale 2020 este programată pentru 27 septembrie.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.