SANATATE 2 noiembrie 2020

Un gest de umanitate, venit din inima celor tineri

de Daniela Luca | 2143 vizualizări

În cadrul a două acțiuni, zeci de persoane au donat sânge la finalul săptămânii trecute, însă nevoia în continuare este foarte mare 

Pandemia provocată de Covid-19 a afectat rezervele de sânge și la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Sfântu Gheorghe. Cu toate acestea, cererea centrelor medicale din întreaga țară a rămas mare, explică directorul Andy Rosin. Câțiva tineri din județ s-au gândit la metode prin care pot fi de folos în aceste vremuri grele, iar astfel au luat naștere două acțiuni diferite, care au avut loc la sfârșitul săptămânii, la Centrul de Transfuzie Sanguină, de pe strada Bánki Donát din reședința de județ. Participanții și-au dorit să îi inspire și pe alții și să ne reamintească tuturor cât de mult contează acest gest, voluntar și altruist, de donare de sânge. 

Dacă în alți ani numărul donărilor de sânge, mai scăzut în perioada estivală, revenea la normal odată cu venirea toamnei, anul acesta frica de infectare încă îi ține departe de Centrul de Transfuzie pe cei care altădată îi treceau pragul chiar și de mai multe ori pe an. Pentru că accesibilitatea la actul donării trebuie să fie cât mai mare, autoritățile locale și conducerea Centrului s-au gândit la câteva soluții pe care le vor anunța în perioada următoare. 

Totodată, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Covasna, dr. Andy Rosin a spus că nevoile pacienților cu alte boli, care n-au dispărut nicăieri în această perioadă, nu ar trebui puse pe locul doi. Tocmai din acest motiv, nevoia de sânge este în continuare foarte mare. Totul de desfășoară în condiții de maximă siguranță, astfel încât nu ar trebui să existe motive de îngrijorare din acest punct de vedere. 

„Acum, cu transportul în comun de care le e frică oamenilor, nu prea mai vin. Le e frică să mai vină la donare. Am întreprins niște demersuri cu autoritățile locale să încercăm să fim ajutați să se aducă oameni la donare, pentru că foarte mulți ar veni, dar nici nu prea au cu ce, pentru că traficul între localități a scăzut destul de semnificativ. Toată lumea trebuie să înțeleagă un lucru. Pandemia asta e ceva groaznic, fără doar și poate, dar este o picătură într-un ocean. Oamenii au mult mai multe alte boli. Mortalitatea de alte cauze decât de Covid e mult mai mare. Oamenii mor în continuare din cauze cardiace, fac un atac vascular cerebral. Există multe alte cauze. Printre altele, și cauze care necesită sânge, ori dacă nu le dăm sânge, oamenii aceia sunt pierduți. Au fost operații care nu erau programabile care au trebuit să fie temporizate, pentru că nu era destul sânge. Înțeleg efortul Guvernului și al Ministerului Sănătății să ia măsuri pentru Covid, dar cred că începem să nu vedem pădurea din cauza copacilor”, ne-a declarat vineri dr. Andy Rosin. 

Acesta a punctat că există o colaborare foarte bună cu autoritățile locale și cele județene. Recent, Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) al județului Covasna a fost dotat cu un tunel special pentru decontaminare și echipamente suficiente de protecție, cu sprijinul Consiliului Județean.  

„Să nu lăsăm oamenii să moară de alte boli pentru că ne ocupăm doar de Covid”

În ceea ce privește tinerii donatori, aceștia nu vin de obicei în număr foarte mare, spune dr. Andy Rosin. Tocmai din acest motiv, orice inițiativă care vine din partea acestei categorii de vârstă este binevenită. Directorul a precizat totodată că este important să se înțeleagă faptul că, într-un final, virusul va ceda, însă există sute sau mii de bolnavi care au nevoie de sânge chiar acum. 

„E destul de ușor de înțeles de ce nu prea vin tinerii. Păi dacă nu au voie la discotecă, nu au voie la altele, se gândesc că de ce ar  veni să doneze sânge? Din păcate, nu s-a făcut promovarea donării. În ultima vreme a început, dar numai pe plasma Covid. Mesajul acesta este diluat enorm în marele mesaj de luptă contra Covidului și în doilea rând, când vorbim de donare de sânge, toată lumea tropăie la televizor despre plasma Covid. Dar ce îi spun eu unui pacient cu ulcer perforat? Ce îi spun unuia cu disecție de aortă?  În mod cert vom scăpa de acest virus, dar nu am auzit până acum să se fi redus numărul de boli cardiovasculare, de exemplu. Virusurile astea au un ciclu de aproximativ doi ani. Nu spun să nu ne ferim. Trebuie să ne ferim cât putem, dar să nu ne isterizăm și să nu lăsăm oamenii să moară de alte boli pentru că ne ocupăm doar de Covid. Mă doare să văd oameni la nunți înghesuiți unul într-altul. Oamenii aceia dacă ar fi întrebați câți dintre ei au donat în ultimele luni, nu știu dacă ar fi donat vreunul. Campania de azi ar trebui să fie un exemplu și pentru alți tineri. Exemplul ăsta n-ar strica să fie repetat”, a mai punctat dr. Andy Rosin. 

Eroii tineri și-au dat întâlnire la Centrul de Transfuzie Sanguină

Dacă într-o zi obișnuită la Transfuzie Sanguină (CTS) din Sfântu Gheorghe donatorii își așteaptă în liniște rândul, vineri, 30 noiembrie, vocile tinerilor se auzeau încă de la intrare - unele foarte entuziasmate, altele puțin înfricate, dar care încercau să își stăpânească emoțiile, de dragul celor pentru care au venit. 

În timp ce unii completau fișele, alții ieșeau fericiți din sala de donare, cu un sentiment de ușurare, cu o aură de erou care nu așteaptă să i se ofere ceva în schimb pentru gestul pe care l-au făcut. 

Președintele HÁRIT, Kelemen Szilárd Péter, ne-a explicat că inițiativa campaniei de susținere a donării de sânge, care se desfășoară la nivel național și care a ajuns vineri și în județul nostru, aparține Conferinței Tineretului Maghiar din România (MIÉRT). 

„Cifrele cu îmbolnăviri cresc zi de zi. Noi ca tineri trebuie să facem un pas înainte și să arătăm comunității că, la fel ca și în primăvară când am organizat echipe și am ajutat, și acum, prin această acțiune donăm sânge și dorim să ajutăm. Sunt mândru de liderul proiectului, Colț Alice, care a organizat această acțiune. Aproape din fiecare asociație de tineret din județ a venit câte un participant. Cred că a venit momentul ca și noi să donăm și să fim de folos pentru cei care chiar au nevoie. Poate într-o zi și noi o să fim în locul lor. Vorbim despre o acțiune la nivel național. Aceasta a început în județul Sălaj. Astăzi a ajuns în județul Covasna. Prin această acțiune dorim să atragem atenția tinerilor la această problemă și să le demonstrăm că merită să vină aici măcar o dată pe an. Astăzi au venit și tineri care nu au donat niciodată sânge și apreciez curajul lor. Mulți dintre ei poate că nici nu știau unde se poate dona, iar acum sper să vor deveni donatori care vor veni măcar o dată pe an”, ne-a spus Kelemen Szilárd Péter. 

Coordonatoarea acestui proiect, Colț Alice a precizat că, în total, pe listă s-au înscris aproximativ 40 de persoane care și-au dorit să doneze, iar trei sferturi dintre ei au reușit să ducă procedura până la capăt. 

O tânără de 20 de ani din Sfântu Gheorghe, ne-a spus vineri că este foarte important ca cei care știu deja ce implică acest gest, să împărtășească și cu alții din experiența lor. Doar în acest fel mesajul ar putea ajunge la cât mai mulți viitori salvatori. 

„Am donat și până acum. Asta este a treia oară. Îmi doresc să ajut oamenii acolo unde pot, prin voluntariatul pe care îl fac sau prin donarea de sânge. Este un scop pe care mi l-am pus. Prima oară am donat când am avut 18 ani. A fost o experiență foarte bună, pentru că până atunci îmi era foarte frică de ace și de medici. Prima oară când am venit chiar am fost surprinsă pentru că personalul a fost foarte drăguț și nici nu m-a durut ceva. Durează 10 minute. Nu sunt motive pentru care să nu vii și să donezi. E foarte, foarte important să vorbim despre asta și să le povestim experiențele noastre reușite și altor prieteni, pentru că foarte mulți nu știu cât de mare este nevoia de donare și că un gest atât de simplu poate să salveze vieți. Deci cea mai importantă este comunicarea, ori prin rețelele sociale, ori prin împărțirea experienței” ne-a spus Anita Găban. 

La acțiunea de vineri au fost prezenți și câțiva voluntari ai Asociației Salvatore, iar de la începutul pandemiei, atât pompierii, cât și jandarmii covăsneni s-au înscris în rândul salvatorilor care s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină. 

Sepsi SIC a răspuns apelului SJU 

Cea de-a doua acțiune de donare de sânge a avut loc sâmbătă, când jucătoarele de baschet și handbal, dar și unii angajați ai clubului Sepsi SIC au răspuns pozitiv apelului venit din partea Spitalul Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf. 

„E prima oară când mergem cu echipa. Am văzut că Spitalul Județean a formulat această rugăminte către toți locuitorii orașului și am răspuns pozitiv ca și club. Nu știu câte persoane vor fi, că vor fi de la mai multe secții. Vor veni și de la handbal cei care au împlinit 18 ani, vor veni și din staff, de la echipa de baschet. Ulterior vor veni și alte persoane care au fost depistate mai demult pozitiv și vor să doneze plasmă. Sâmbătă va fi deschis numai pentru noi, pentru că noi avem cu toții teste negative și nu vrem să intrăm în contact cu alții, pentru că așa este regulamentul nostru”, ne-a spus vineri directorul executiv al ACS Sepsi SIC, Rusz István. 

Bonurile de masă primite de donatori vor fi folosite în scop caritabil, anunță Sepsi SIC pe pagina de Facebook. Acesta vor fi oferite voluntarilor de la Serviciului de Ajutor Maltez în România. 

„Oricine poate dona, este binevenit, pentru că este nevoie mare de fiecare picătură. Este important să știm că donarea de sânge nu este cu nimic mai periculoasă decât cumpărăturile și durează doar 10 minute, dar ar putea salva vieți”, a îndemnat conducerea Clubului. 

Programul cu publicul al Centrului de Transfuzii din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donát, este de luni până vineri între orele 8:00 – 12:00.   

Condiţii pentru a putea dona: vârsta 18-60 ani; greutate minimă 60 kg; stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele 2 săptămâni); mic dejun şi lichide (apă, ceai, cafea, lapte) servite înainte de donare (obligatoriu!); interzis consumul de băuturi alcoolice cu 48 ore înainte de donare; interzis fumatul  cu 2 ore înainte şi după donare.

Sursă foto: Observatorul de Covasna, Facebook/ Sepsi-SIC

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.