SANATATE 25 iulie 2024

Molnár Enikő, despre plecarea în America: „Vrem să arătăm pentru ce am lucrat atâția ani”

de Daniela Luca | 1661 vizualizări

Cu doar câteva zile rămase până la cea mai mare competiție de dans din lume, World of Dance, profesoara Molnár Enikő, mentorul echipei Love to Dance, ne împărtășește în exclusivitate detalii despre călătoria spre Los Angeles. După ce a obținut calificarea anul trecut la World of Dance din București, echipa se pregătește intens pentru a reprezenta România în perioada 28 iulie - 3 august. Eni ne-a vorbit despre provocările întâlnite în timpul repetițiilor, despre așteptările dansatorilor, dar și despre impactul pe care această experiență de neuitat o va avea asupra lor. Află din următoarele rânduri cum au fost sprijiniți de comunitate și ce mesaj au pentru cei care îi susțin de acasă.

Cum au decurs repetițiile până acum și care au fost cele mai mari provocări?

Am trecut prin momente grele. În primul rând, în ultima perioadă ne-am antrenat pe o căldură de 38 de grade, zilnic aproape. Au fost multe antrenamente, multă oboseală, musculatură încărcată, deci chiar și fizic merge totul destul de greu, dar și psihic. Cred că dansatoarele au realizat destul de târziu că noi chiar mergem la cea mai mare competiție de dans din lume și că o să fie experiența vieții noastre. Dar, în afară de asta, chiar s-au pus la treabă și e foarte greu pentru că ne antrenăm și fizic în afară de coregrafii, deci mai facem și antrenamente fizice pentru forță. Plus, să nu uităm, că dansăm în mască totală, care face parte din costumație, care e tăiată doar la buze, puțin, deci practic nu pot să iei aer destul și e destul de dificil. Deci cam greu a mers toată pregătirea și în ultima perioadă am tras foarte mult. De 2-3 săptămâni ne antrenăm zilnic. Am închiriat o sală mare ca să putem să facem coregrafiile cum trebuie, ca și cum am fi pe scenă. Am tras mult și tragem încă și astăzi și o să o facem și mâine și tot așa, până în ultima zi.

Care sunt așteptările și obiectivele echipei la această competiție?

E foarte greu să putem să spunem că  avem o așteptare anume, ce loc o să luăm sau cum o să fie, pentru că până la urmă nici noi nu știm ce echipe o să fie. Bine, știm deja ce echipe sunt la World of Dance în America, cele mai bune echipe din lume, la care ne uităm noi de 10 ani pe YouTube. Și chiar am văzut multe performanțe zilnic, pentru că se postează performanțele de la preselecții. Deci se vede clar că nu sunt trupe slabe deloc. Așteptările noastre sunt așa: să nu luăm ultimul loc, dar și să ajungem undeva în mijlocul clasamentului. De exemplu, în Junior Team o să fim 53-56 de trupe și la Team Division cam 50 și ceva de trupe sunt, iar în finala mare ajung 10 de aici, 10 echipe din America. Undeva mijlocul clasamentului este țelul nostru, dar, de fapt, cel mai important pentru noi ca echipă la concursul ăsta mare este să dăm maximul din noi și să facem tot ce putem și să arătăm pentru ce am lucrat atâția ani. Deci, vrem să dăm maximul și de acolo o să decidă jurații.

Ce strategie folosești pentru a motiva și pregăti echipa pentru competiția asta importantă?

În primul rând, faptul că am fost aleși de Word of Dance să mergem în America și faptul că avem șansa să reprezentăm țara noastră acolo este deja o motivație pentru noi. Deci chiar ne-am bucurat și ne-a dat curaj și o forță. Legat de strategie, am ținut ședințe, de zeci de minute, în care doar am discutat. Vorbeam despre faptul că trebuie să dăm tot ce avem mai bun din noi, că am lucrat atâția ani să ajungem aici și că avem chiar oportunitatea să demonstrăm ceva. Motivația noastră este că noi o să dansăm între cele mai bune trupe și o să dansăm în America. (...) Cred că în sine tot ce se întâmplă cu noi este o motivație totală și nu mai trebuie să vin eu cu ceva în plus, pentru că faptul că am ajuns acolo și că mergem este o motivație foarte, foarte mare pentru noi.

Ce crezi că face diferența între o echipă de succes și una care încă mai are de lucrat?

Cred că toată lumea și toată echipele mai au de lucrat. Așa cred. Nu există niciun nivel unde poți să spui ca dansator că nu trebuie să mai lucrezi, pentru că totdeauna există cineva mai bun decât tine, oriunde te duci, sau dacă ai fost aici cel mai bun, poate peste o săptămână la un alt concurs nu o să fii cel mai bun. Deci, întotdeauna trebuie să lucrezi mai mult ca să ajungi și mai sus și nu cred că există un plafon. Diferența între o echipă de succes și una care trebuie să mai lucreze este dată, în primul rând, de anii pe care i-a petrecut echipa împreună și pentru asta eu chiar sunt foarte norocoasă, pentru că din 20 de persoane care sunt în echipa de performanță, cam 15 copii sunt la mine de 10 ani. Ne cunoaștem, ne antrenăm împreună, știm ce așteptări avem unii de la ceilalți, știm ce putem să facem, ce nu putem să facem, ne cunoaștem foarte bine și e foarte mare diferența între o trupă care lucrează împreună de 10 ani sau o trupă care lucrează împreună de 2 ani. Eu cred că experiența asta de a lucra împreună atâția ani este cheia succesului.

Ce impact credeți că va avea această experiență asupra dansatorilor, atât din punct de vedere profesional, cât și personal?

În primul rând cred că noi, când o să ne întoarcem din America, de la World of Dance, indiferent ce rezultate o să avem, o să ne întoarcem total diferite în privința dansului, pentru că este concursul la care ne uităm de 10 ani. Sunt trupe, sunt jurați la care ne uităm de atâția ani și noi acum o să fim între ei. Acest lucru cred că o să ne transforme. Ceea ce am auzit de la trupele din Constanța, care au fost anul trecut la acest concurs, este o să fie experiența vieții noastre de dansatori și că o să vedem cât de unite sunt acolo trupele. Nu e ca și cum tu dansezi și te aplaudă doar ai tăi, ci toată lumea aplaudă pe toată lumea și toți se susțin reciproc, indiferent din ce țară ești sau de unde ai venit, ce performanță ai avut. Cred că mentalitatea lor este mult mai bună decât a noastră. Ne vom întoarce cu o mentalitate mult mai deschisă și o să fim alte persoane. O să avem multe, multe oportunități după ce venim înapoi și o să se deschidă multe porți pentru noi. Așa sper!

Ce activități extra-concurs sunt planificate pentru echipă în America?

E o listă destul de mare pe care au pregătit-o cei din București pentru noi și puteam să alegem cam unde dorim să mai mergem în afara concursului. Primul lucru care ne oprește să vizităm tot sunt banii, pentru că fiecare loc unde vrem să mergem costă foarte mult. Și atunci m-am interesat și eu de la trupele care au fost anul trecut care sunt locurile care chiar merită banii. Și așa am decis că o să mergem la Universal Studio, unde o să avem o zi la dispoziție. Acolo e și un parc de distracție și putem să vedem anumite locuri unde s-au filmat filmele mari. (...) Plus o să fie și festivitatea de deschidere pe 27 iulie, unde vor fi prezente toate țările și un show mare, tot la Universal Studio. 

Cum a fost sprijinită echipa de către comunitate și sponsori pentru această competiție?

Chiar sunt foarte, foarte mulțumită și nu credeam niciodată că oamenii dintr-un oraș atât de mic o să ne sponsorizeze într-un număr atât de mare și că o să ajute și o să aibă încredere în noi. Am lucrat mult pentru asta. Cam jumătate de an am adunat sponsorizări și eu și părinții și pot să spun că tot orașul ne-a sprijinit. Cineva a dat mai mult, cineva mai puțin, nu contează. Cel mai mult a contat că de aici, de acolo, se strânge și chiar am avut foarte, foarte multe sponsori și le mulțumim tuturor din suflet. Ne-a ajutat și Consiliul Județean, ne-a ajutat și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. Am depus proiecte pentru biletele de avion și ne-au sprijinit și ei. Chiar pot să spun că toată lumea a stat lângă noi și nu credeam niciodată că o să ne ajute atâția oameni să ne realizăm visul. Deci, suntem foarte, foarte recunoscători și mulțumim din suflet tuturor celor care au încredere în noi.

Ce mesaj ai pentru cei care susțin echipa de acasă?

Mesajul meu pentru toți cei care ne susțin sau ne urmăresc, în primul rând, este că le mulțumesc!  O să facem tot posibilul să fim cea mai bună versiune a noastră. Vrem să reprezentăm orașul ăsta mic, Sfântu Gheorghe, dar și România, în cel mai bun mod.  Vom face tot ce depinde de noi.  Și mulțumim din suflet, încă o dată, tuturor celor care cred în noi, celor care ne urmăresc și celor care ne-au ajutat să ne atingem visul nostru cel mare.

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.