ACTUALITATE 23 noiembrie 2020

„Megafon” pentru vocile tinerilor, la Întorsura Buzăului

de David Leonard Bularca | 3430 vizualizări

DJST Covasna vrea să creeze aici primul Consiliu Consultativ pe Probleme de Tineret la nivel local 

Primul Consiliu Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT) din județul Covasna va fi înființat la Întorsura Buzăului. Cel puțin aceasta este promisiunea făcută de către Direcția Județeană de Sport și Tineret (DJST) Covasna și autoritățile locale din oraș. Demersurile pentru constituire au început, dar trebuie să fie puse la punct o serie de proceduri birocratice pentru ca CCPT Întorsura Buzăului să prindă contur oficial. 

CCPT Întorsura Buzăului va funcționa pe lângă Primărie, însă pentru înființarea acestuia trebuie dată o Hotărâre de Consiliu Local prin care structura este recunoscută. Odată ce această Hotărâre va fi dată, membrii CCPT vor fi consultați cu privire la proiectele, legile și dispozițiile care se dau la nivel local și care privesc tinerii.

„Ideea înființării acestui Consiliu Consultativ mi-a plăcut tare mult de când mi-a spus-o domnul Cătălin (n.red. Lazăr) de la DJST. Cu siguranță tinerii din zonă și tinerii în general pot să vină cu idei foarte bune, putem colabora foarte bine în crearea politicilor pentru tineret. Implicarea organizațiilor de tineret, care în momentul acesta în Întorsura sunt așa, la un început, să zic, este destul de timidă din câte am reușit să îmi dau seama în ultima vreme. Implicarea lor cu siguranță va avea un cuvânt mare de spus în luarea deciziilor, mai ales în ceea ce privește problemele de tineret”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, viceprimarul de la Întorsura Buzăului, Silviu Popica.  

DJST Covasna: tinerii primesc șansa de a se implica concret 

Directorul executiv al DJST Covasna, Marius Tiron, spune că prin înființarea acestei structuri,  tinerilor li se oferă ocazia de a-și face vocea auzită.

„Suntem bucuroși că la inițiativa DJST Covasna prin Compartimentul Tineret putem continua seria oportunităților dedicate tinerilor. Astfel, după înființarea împreună cu Primăria Întorsura Buzăului, acum câțiva ani, a Centrului de Tineret, iată că am reușit să punem bazele unei colaborări dedicate înființării Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret. Prin această inițiativă dorim să le oferim tinerilor posibilitatea de a-și face vocea auzită și a se implica concret, alături de autoritatea publică locală, în viața cetății”, a transmis Marius Tiron.

„Demersul acesta de înființare a CCPT Întorsura Buzăului face parte din calendarul de acțiuni și proiecte proprii al DJST Covasna aferent anului 2020 și se încadrează în acțiunile dedicate promovării în rândul tinerilor a priorității <<Participare publică și voluntariat>>”, ne-a spus și Cătălin Lazăr, consilier de tineret la DJST Covasna.

„Vocea tinerilor va fi ascultată de către autoritățile locale”

Tinerii implicați deja în proiect, cei care vor pune bazele Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret de la Întorsura Buzăului, sunt convinși că cei de vârsta lor vor primi cu bucurie vestea, pentru că își doresc să ia, cu adevărat, parte la deciziile care îi privesc.

„Această idee mi se pare excelentă pentru că, în acest mod, vocea tinerilor va fi ascultată de către autoritățile locale. Cred că este necesară crearea unei astfel de structuri, deoarece ne reprezintă pe noi, tinerii. Pe lângă asta, ea poate fi un deschizător de drumuri în cadrul anumitor proiecte pentru tineri. Cei de vârsta mea vor primi vestea cu bucurie, deoarece este o inițiativă care îi avantajează din toate punctele de vedere. Avem o comunitate minunată de tineri în zonă și vreau să le zic că și Consiliul Județean al Elevilor Covasna le oferă tot sprijinul pe care îl poate oferi pentru realizarea proiectului”, ne-a spus unul dintre tinerii implicați, David Ușurelu, care este și președintele interimar al Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Covasna.

Roxana Popină, și ea implicată în proiect, spune că, prin crearea acestei structuri, autoritățile locale vor afla cu mult mai multă ușurință problemele tinerilor din oraș.

„O privesc ca pe o idee bună, deoarece în acest fel pot fi aduse la cunoștința autorităților locale și alte probleme care ne privesc direct pe noi, tinerii, și poate aceștia nu le cunosc. Cred că este necesară crearea unei astfel de structuri, deoarece aceasta ne dă posibilitatea de a avea un cuvânt de spus atunci când autoritățile locale iau decizii care ne privesc. Din punctul meu de vedere, ideea va fi primită cu interes de cei de vârsta mea, deoarece majoritatea tinerilor îl pot vedea ca pe un sprijin și se vor implica activ fie prin identificarea unor aspecte sau soluții, fie prin cooperarea constructivă cu autoritățile locale”, ne-a spus Roxana Popină.

Demersurile pentru constituirea Consiliului Consultativ pe Probleme de tineret au început în toamnă. La finalul lunii septembrie, 13 elevi au participat la o tabără, la Comandău,  unde au avut „oportunitatea de a se dezvolta personal, dar, mai ales, de a dobândi cunoștințe noi în domeniul politicilor publice pentru tineret, drepturile tinerilor și advocacy, în cadrul unei serii de sesiuni de formare care a avut loc pe parcursul a 2 zile. Pe lângă acestea, au fost abordate și teme precum conducerea unei echipe, comunicare și ce înseamnă cu adevărat reprezentarea tinerilor”, ne-a mai spus Cătălin Lazăr.

Rămâne, totuși, de văzut și când va deveni oficială și funcțională această inițiativă. Asta pentru că de la vorbe până la fapte este o cale destul de anevoioasă de parcurs. Un lucru este cert: ideea este bine văzută și, cel puțin la nivel declarativ, așteptată de toată lumea. 

Sursa foto: Facebook - DJST Covasna, unsplash.com și CovasnaMedia.ro. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.