Senatorul Ionuț Neagu i-a cerut premierului Ciolacu să găsească o soluție pentru ca TAM să nu fie desființat
Într-o sesizare înaintată către șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, senatorul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) de Covasna, Ionuț Neagu, îi solicită acestuia ca executivul să găsească o soluție astfel încât Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM), din Sfântu Gheorghe, să nu fie desființat. Dacă Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență (OUG) pentru a reduce cheltuielile de la stat, în forma actuală, singurul teatru în limba română din județ și-ar pierde personalitatea juridică, deci ar trebui să fie comasat cu o altă instituție.
În sesizarea transmisă de Ionuț Neagu prim-ministrului, care a ajuns și la redacția noastră, senatorul face trimitere și la petiția creată în mediul online, intitulată „Opriți distrugerea CUTURII”.
„Teatrul «Andrei Mureșanu» este singura instituție teatrală de limbă română din județul Covasna și Harghita. Acesta este subvenționat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Recent, conducerea Teatrului „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe a lansat o petiție pentru modificarea sau eliminarea anumitor dispoziții din proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care se dorește reducerea cheltuielilor bugetare, și care ar urma, printre altele, să ducă la desființarea a o treime dintre instituțiile de cultură din țară, printre care și a singurului teatru românesc din județul Covasna. Memoriul, intitulat „Opriți distrugerea culturii!” și adresat Cabinetului premierului României, Marcel Ciolacu, a fost inițiat de directorul artistic al Teatrului Municipal Miercurea Ciuc, Vladimir Anton, și a fost semnat de 50 de manageri ai unor instituții de cultură din țară”, se arată în prima parte a sesizării lui Ionuț Neagu.
Mai departe, senatorul punctează care sunt nemulțumirile în legătură cu OUG-ul.
„Proiectul de ordonanță prevede desființarea posturilor vacante și neocupate, iar instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în subordinea instituțiilor locale ar urma să își poată desfășura activitatea doar dacă au peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice, altfel riscând să fie comasate sau chiar desființate”, conform aceleiași surse.
Ionuț Neagu citează, în sesizarea către premier, chiar și din spusele primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.
„Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Arpad Antal, a arătat într-un cadru public că Teatrul «Andrei Mureșanu» ar putea fi desființat sau comasat cu Teatrul «Tamási Áron», instituție teatrală de limbă maghiară. «Nu poți să reduci la 7,5% cheltuielile pentru cultură, sport, recreere, religie, pentru că asta înseamnă să desființezi instituții. Ar trebui să desființăm instituții de cultură, instituții construite în ultimii 30, 50, 70 de ani. Eu așa ceva încă nu am văzut! Sunt primar de 15 ani, dar nu am văzut o intervenție atât de absurdă, o abordare atât de contabilă asupra bugetului administrației publice locale precum apare în această OUG (…) Dacă trebuie desființate sau comasate instituțiile sub 50 de angajați, asta ar înseamna în municipiul Sfântu Gheorghe să desființez sau să iau personalitatea juridică a Teatrului Andrei Mureșanu. Este teatrul românesc din Sfântul Gheorghe. Noi avem și teatrul maghiar și teatrul românesc și teatru pentru păpuși. După ce comasez cu alte instituții, ar trebui să reduc cu 15% numărul de posturi. Per total, ar însemna să dau afară 80 de oameni care lucrează acum în cultură, recreere, protejarea spațiilor verzi», a spus primarul”, se arată în sesizarea către Marcel Ciolacu.
Senatorul de Covasna îi cere șefului Guvernului să găsească o soluție pentru ca TAM să nu fie desființat.
„Având în vedere cele prezentate mai sus, am aprecia enorm dacă Guvernul României ar putea identifica o soluție juridică și practică care (n. red.: SIC! Formularea aparține autorului) să excludă desființarea Teatrului «Andrei Mureșanu» din municipiul Sfântu Gheorghe sau comasarea lui cu Teatrul «Tamási Áron» de limbă maghiară”, arată aceeași sursă.
În aceeași scrisoare adresată premierului, Neagu solicită și „Aducerea cadrului legislativ național în conformitate cu Recomandarea 1201 (1993) a APCE privind egalitatea de tratament cu incidență asupra etnicilor români numeric inferiori din județele Covasna și Harghita și al organizațiilor reprezentative ale acestora” și „emiterea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului pentru anularea prevederilor legale despre publicarea în limba maghiară a Monitorului Oficial al României, Partea I (Románia Hivatalos Közlönye)”.
Miercuri, 9 august, angajații și susținătorii TAM au protestat în fața instituției împotriva OUG-ului care ar pune lacătul pe ușa singurului teatru în limba română din județ.
Desființarea TAM „devine o certitudine” dacă va fi adoptată noua Ordonanță a Guvernului Ciolacu, în forma sa actuală, spune chiar managera instituției, Anna Maria Popa.
De altfel, în cursul zilei de vineri, 4 august, a fost transmis premierului Marcel Ciolacu un memoriu, semnat de 50 de manageri ai unor instituții de cultură din toată țara, în încercarea de a-i convinge pe decidenți să nu aprobe OUG-ul.