STIREA ZILEI 10 august 2020

Între Everest și Mont Blanc, la Șugaș Băi

de Daniela Luca | 2172 vizualizări

Lecție despre determinare de la un tânăr cu diabet din Sfântu Gheorghe 

Sunt clipe în viață în care ai nevoie de un semn care să te împingă de la spate să vezi lucrurile din alt unghi și să prețuiești cu toată ființa ceea ce ai. Sâmbătă, 8 august, la Șugaș Băi, un ciclist în vârstă de 21 de ani din Sfântu Gheorghe, care suferă de diabet de la o vârstă fragedă le-a predat tuturor o lecție pe care probabil n-o vor uita prea curând. Deși nu a reușit să ducă până la capăt provocarea, numită Everesting, prin care și-a propus în 24 de ore să adune 8.848 de metri de diferență de nivel parcurși, echivalentul înălțimii muntelui Everest, tânărul Vajna János a „urcat” pe Mont Blanc și nu se va ori aici. Evenimentul a avut și o latură caritabilă. 

Tânărul pasionat de ciclism și-a propus cu ani în urmă să realizeze Everesting-ul, acea provocare internațională în cadrul căreia poți urca orice deal sau munte din lume, pe jos sau pe bicicletă, într-o singură sesiune, astfel încât, la final, să aduni cel puțin 8.848 de metri, adică înălțimea celui mai înalt munte din lume, Everest. 

Așa s-a născut acțiunea de sâmbătă, care a fost o ediție specială a campaniei „Pedalează pentru un scop bun” a Fundației Comunitare Covasna. 

Încă de la primele ore ale zilei, determinat și plin de energie, echipat și susținut de familie, prieteni și o echipă care îi monitoriza glicemia, Vajna János a pornit în călătoria imaginară, dar cu sacrificii cât de poate de reale, spre vârful Everest. 

O „luptă” cu zâmbetul pe buze 

A avut parte de cele mai mari provocări pe parcurs – fluctuații mari ale glicemiei, durere musculară, amețeli, pauze dese pentru monitorizarea sănătății, căldura insuportabilă de la orele prânzului, mașini care urcau și coborau pe traseul dintre Izvorul Csaba și stațiunea Șugaș Băi. 

Puse pe o balanță, toate acestea nu păreau să cântărească mai mult decât încurajările constante ale celor care i-au fost alături. Tânărul zâmbea constant, parcă tot mai larg pe măsură ce creștea și cifra care indica distanța parcursă. 

„Nici acum nu cred că se întâmplă. Am emoții pentru că nu știu dacă va avea putere să termine challenge-ul. E destul de greu. El își dorește să o facă, dar e posibil să cedeze fizic. Eu nu voi dormi deloc și îi voi fi alături ca să îi dau și lui din energia mea”, ne-a spus Kerezsi Csanád Róbert, un prieten din copilărie a lui János care va face un filmuleț cu cele mai memorabile clipe ale zilei se sâmbătă. 

„Singura lui problemă era aparatul acela care tot dădea semnale că îi scade glicemia”

Salvamontistul Jitărașu Attila, care se afla inițial la datorie, s-a întors spre seară la Șugaș Băi ca să îl acompanieze pe tânărul ciclist pe traseu. 

„Când am ajuns sâmbătă la fața locului eram curios dacă el e hotărât și dacă știe cam ce implică acest lucru și dacă s-a documentat înainte să se apuce și am văzut că încearcă să lupte, că a avut zâmbetul acela pe față și era foarte pozitiv și hotărât. Chiar s-a interesat de cei care au mai făcut acest challenge, iar ei l-au ajutat cu ceva echipamente și cu sfaturi. Singura lui problemă era aparatul acela care tot dădea semnale că îi scade glicemia. Asta a fost și cauza pentru care m-am întors și am mai vrut să îl susțin. Am făcut vreo 7-8 ture împreună cu el”, ne-a spus Jitărașu Attila. 

„Mi se pare un eveniment fain care atrage atenția asupra dificultăților persoanelor care trăiesc cu diabet. S-a văzut ce greutăți a avut de confruntat János din cauza diabetului, cum ar fi de exemplu monitorizarea contantă”, ne-a spus un alt ciclist care a venit să îl susțină,  Csanád Birtalan. 

Expresia feței lui Vajna Miklós, tatăl tânărului, îi trăda marea grijă pe care i-o poartă fiului său. Ți se părea că ar fi pedalat în locului lui, dacă se putea. Mătura pietrele de pe asfaltul încins, ca nu cumva să îi intre sub roțile bicicletei lui János și să alunece.  

„Nu mi-am atins scopul de a ajunge pe muntele Everest, dar am reușit să cuceresc vârful Mont Blanc”

Forțele tânărului ciclist au început să scadă odată cu venirea serii, iar până la ora 2:30, ora la care s-a oprit, a reușit să facă 29 de ture din cele 45 pe care și-a propus să le parcurgă pentru a-și atinge scopul. Performanța pe care a reușit să o atingă este de necrezut și pentru un sportiv care nu are niciun fel de afecțiune: a mers cu bicicleta 234 de kilometri timp de 12 ore și 19 minute și a cumulat o diferență de nivel de 5.744 de metri.

 Vajna János ne-a spus că este determinat să mai încerce o dată și anul viitor.  

„Primii 2.000 de metri de diferență de nivel au mers mai bine decât am plănuit. (...) La tura cu numărul 12 mi-a scăzut zahărul, iar la diferența de nivel de 3.000 de metri a scăzut de trei ori la rând așa că a trebuit să consum mulți carbohidrați. Am avut grețuri și a trebuit să stau pe bancă aproximativ 30 de minute. A fost crunt la cota 4.000. Am simțit că sunt epuizat fizic, dar noroc cu cei care m-au acompaniat pentru că mi-au dat puteri să merg mai departe. Între timp am reușit să îmi și stabilizez zahărul la 200. Mi-a fost greu să mănânc, dar trebuia să fac rost de energie. Între timp s-a întunecat, dar eu nici n-am observat acest lucru. Până la cota de 5.000 de metri am fost însoțit de cineva constant, iar încetul cu încetul toți au plecat, în momentul acela a apărut Sasa, ceea ce m-a ajutat mult, dar din păcate nu am putut că fac decât trei ture, pentru că mi s-a făcut din nou rău. Am încercat să stau în mașină, să mă încălzesc. Până la urmă am ajuns la concluzia că e mai bine pentru sănătatea mea să mă opresc. Sunt foarte recunoscător Fundației Comunitare Covasna și Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Covasna, pentru că ne-am reunit în acest fel. Fără ei nu ar fi fost posibil acest eveniment. Mulțumesc și susținătorilor și organizatorilor pentru tot sprijinul. Nu mi-am atins scopul de a ajunge pe muntele Everest, dar am reușit să cuceresc vârful Mont Blanc, chiar să trec de el”, ne-a spus ciclistul duminică, după ce s-a odihnit câteva ore bune. 

O zi epuizantă, însă fără incidente grave 

Medicul diabetolog Sorbán Orsolya și asistenta Sido Zita, cele care au avut grijă constant de sănătatea tânărului ciclist, spun că pe viitor ar fi nevoie de o pregătire mai temeinică, însă este de apreciat că totul s-a încheiat fără incidente neplăcute. 

„Cred că multe lucruri ar fi trebuit să fie altfel. Ar trebui să facem o pregătire mult mai riguroasă și să lucrăm în echipă pe o perioadă mai lungă decât a fost aceasta. O astfel de performanță necesită o pregătire prealabilă mai îndelungată. În prima parte a zilei a avut o glicemie destul de bună, iar după ora 19:00 a crescut. A făcut câteva hipoglicemii, pentru că a și obosit. Eu zic totuși că a fost o performanță deosebită din partea unui pacient cu diabet tip 1 și am învățat și eu și el, pentru că eu sunt la început de carieră și n-am avut experiență cu un sportiv de performanță care să facă efort pe parcursul atâtor ore. Jani încă este foarte tânăr și văd curajul și determinarea pe care o are, așa că sunt sigură că va încerca din nou, doar că e nevoie de puțin timp ca să fie pregătit și fizic și psihic. Doar cei care au urcat măcar o dată pe acel traseul își pot da seama cât de dificilă este provocarea. A fost o lecție pentru toți. E nevoie de voință, multă răbdare și de pregătire. Ne-am înțeles din start că pe primul loc este sănătatea lui și dacă nu se simte bine, atunci trebuie să evităm orice fel de accident. Putea să se întâmple orice, putea să cadă dacă făcea o hipoglicemie, dar ne bucurăm că nu a fost cazul și s-a terminat cu bine”, ne-a spus medicul diabetolog Sorbán Orsolya.

Se pot face donații în continuare 

Într-un final, totul se rezumă la faptul că, departe de cifre și scoruri, tânărul și-a atins scopul, acela de a demonstra lumii că atunci când nu cauți scuze, ci doar posibilități, poți să faci lucruri inimaginabile cu diabet sau cu aproape orice altă boală. 

„Sunt foarte bucuroasă și mândră de el. Nu contează că a făcut 6.000 de metri sau 9.000 de metri, contează că a făcut tot ce a putut. Este un rezultat excelent și cred că și el așa simte că a reușit, pentru că ceea ce a sperat el să se întâmple, s-a și întâmplat. În primul rând, și-a dorit să demonstreze că se poate orice, cu perseverență și curaj. Suntem foarte recunoscători că sunt astfel de tineri care pot să ne dea exemple pozitive și să dăruiască din inimă pentru toți. Nu s-a gândit o clipă că vrea să facă un record pentru el doar, ci a vrut să facă ceva pozitiv prin care să îi încurajeze și pe alții. Au fost oameni care au venit special pentru el. Spre exemplu un cuplu mai în vârstă, care a venit să îl susțină și au pedalat împreună cu el puțin ca să îi fie alături. Niciodată nu trebuie să ținem cont de câți oameni sunt cărora le pasă, ci mai important e că ei încă sunt și că vin să îi susțină pe cei care fac ceva remarcabil”, a precizat directoarea Fundației Comunitare, Bereczki Kinga.

Tânărul și-a dorit prin această acțiune să strângă fonduri pentru Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Covasna care l-a sprijinit de-a lungul anilor. Scopul a fost colectarea unei sume de aproximativ 12.000 de lei pentru achiziționarea echipamentelor și accesoriilor pentru măsurarea glicemiei pentru copiii și tinerii din județ bolnavi de diabet. Se pare că suma adunată este mult mai mică, însă rezultatele finale vor fi anunțate de organizatori săptămâna aceasta. 

Donațiile pot face în continuare la sediul Fundației Comunitare Covasna (HKA), pe strada Bisericii 1A, zilnic, între orele 10:00 și 16:00. Totodată, doritorii pot face transfer bancar la contul Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Covasna, Banca Transilvania, sucursala Sfântu Gheorghe, RO79BTRL01501205D20206XX, fie prin contract de sponsorizare.

Astfel, prin exemplul dat de tânărului din Sfântu Gheorghe, ne-a fost demonstrat din nou faptul că alături de cei care cred în tine ești un pic mai puternic și că sănătatea trebuie pusă mereu pe primul loc. Un alt gând care se desprinde din această poveste este că ar fi bine, orice ar fi, să te mulțumești cu ce ai obținut, dar mereu să vrei un pic mai mult, așa cum am învățat de la Vajna János. 

Sursă foto: Toró Attila, Observatorul de Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.