Inedit în România: un restaurant din Sfântu Gheorghe oferă în meniu preparate pentru căței!
O bere specială va fi adăugată meniului pentru blănoși, la Szikra
Mâncărurile sunt cu adevărat gustoase atunci când toată familia se adună în jurul mesei, de la mic la mare, vorba aceea: „cu cățel, cu purcel”. Acesta este un principiu luat foarte în serios de un local din Sfântu Gheorghe, care a inclus în meniu și două preparate pentru cei mai buni prieteni ai oamenilor, cățeii, care în unele familii au drepturi depline. Astfel, cei care ajung la restaurantul Szikra, își pot răsfăța prietenii blănoși cu bucate speciale: Pappuccino (cappuccino pentru câini – fără cafea) și Treat of the day (surpriza delicioasă pentru prietenul patruped).
Încă de la deschidere, de anul trecut din decembrie, restaurantul Szikra din Sfântu Gheorghe (strada Gödri Ferenc, nr. 18) a arătat că localul este unul care nu doar că luptă zi de zi să evite risipa – după principiul „zero food waste”, ci și sărbătorește cum se cuvine prietenia dintre oameni și câini.
În iunie, când s-a deschis terasa, conceptul a mers și mai departe. În meniu au fost incluse și două preparate făcute special pentru câini: Pappuccino (cappuccino pentru câini – fără cafea) și Treat of the day (surpriza delicioasă pentru prietenul patruped). Fapt care nu a rămas neobservat de clienți, pentru că zilnic aici vin oameni care vor să se bucure, alături de prietenii lor patrupezi, de preparate delicioase, făcute cu grijă din ingrediente naturale.
„Pappuccino e o frișcă naturală bătută. Este servit într-un pahar de cappuccino, cu vârf ca de înghețată. Deasupra are un biscuit. Iar Treat of the day, în general, la modul cel mai sincer, e cam ce îi prepar eu lui Jambo, câinele meu. Sunt legume fierte, orez fiert, carne, mei, pește, organe de animale și tot felul de combinații. Din ele fac așa ca niște cuburi de gheață, ca să fie răcoritoare. Ideea este să țină câinele ocupat, să stea cuminte la masă, până când termină stăpânul de mâncat”, ne-a dezvăluit chef Mădălina Santa.
Ideea de a include în meniu astfel de mâncăruri i-a încolțit în minte Mădălinei de când îl are pe Jambo, ciobănescul german king size, dar spune și că a fost inspirată de modelul dat de mari restaurante din străinătate.
„În țările din afară sunt restaurante cu mâncare pentru câini. Ai voie și să mergi în supermarket cu ei, în mall, teoretic oriunde. La noi, nici în parc, pe spațiul verde nu ai voie. E frustrant, mai ales că pentru mulți dintre noi câinii sunt copiii noștri, care cresc alături de noi. (...) Mi-am dat seama că nicăieri ei nu sunt răsfățați. Și atunci am zis că aici e locul și pentru ei”, spune chef Mădălina Santa, explicând totodată că și stăpânii beneficiază de faptul că la Szikra pot veni împreună că patrupezii: „Sunt mulți clienți care vin și sunt stresați și grăbiți că și-au lăsat câinele acasă. Se grăbesc să termine vinul, de exemplu, să nu roadă câinele mobila. În plus, atâta timp cât consideri câinele ca pe un membru al familiei, îți dorești să îl iei cu tine. Așa că aici pot să vină liniștiți împreună. Pe lângă mâncare, aici tot timpul găsesc boluri cu apă și jucării”, spune aceasta.
Tânăra proprietară de restaurant și totodată chef este de părere că prezența câinilor în peisajul unui local nu are cum să dăuneze, ci dimpotrivă.
„E o bucurie. Prezența câinilor relaxează, în general, atmosfera. Ei sunt bucurie pură. Am observat că nici clienții de la celelalte mese nu se simt deranjați. Aici vin stăpâni responsabili și câini foarte cuminți. Așa că se creează o atmosferă relaxată, în ciuda faptului că noi facem mâncare la nivel de fine-dining. Și chiar asta ne dorim”, explică Mădălina Santa.
Nu demult, Szikra a marcat și prima zi de naștere specială, organizată în cadru restrâns, pentru un cățel.
„E foarte plăcut să vezi că oamenii vin aici, se simt bine, mănâncă și știu că e un loc unde pot să își sărbătorească și câinele”, spune chef Mădălina Santa.
În general toți patrupezii care ajung pe terasa Szikra se împrietenesc aproape instantaneu cu Mădălina. Să fie mirosul de mâncare, biscuiții pe care îi are mereu la îndemână sau atitudinea ei deschisă? Sau toate la un loc? Nu se poate zice clar ce contribuie la formarea acestor legături.
Ce e cert este că ea a reușit să împletească pasiunea pe care o investește în bucătărie cu iubirea pentru animale și speră ca toți clienții restaurantului ei să înțeleagă și să accepte ideea că Szikra este un local cu pretenții și totodată unde poți să mergi relaxat.
„Mi-aș dori ca toți oamenii să înțeleagă că acești câini sunt membri ai familiei, sunt ca niște copii, care nu fac altceva decât să aducă bucurie. Nu vreau să perceapă lumea că fiind un restaurant de fine dining nu ai voie să vii cu câinele. În străinătate sunt zeci de restaurante de fine-dining, inclusiv restaurante cu stele Michelin, care acceptă câinii în restaurant. Deci dacă acolo e posibil, aici de ce nu ar fi?”, întreabă retoric Mădălina Santa.
Bere pentru câini
Meniul are acum doar două preparate, fiecare la prețul accesibil de 6 lei, dar urmează ca în timp să crească. Printre acestea se va găsi berea pentru câini.
„Vreau să fac o bere pentru câini. Încă nu știu exact cum o să fac, dar o să fac dintr-o supă de pui sau o supă de ceva concentrat cu gust de carne și deasupra să aibă o spumă care să arate exact ca cea de bere. Cât de fain va fi să ciocnești o bere cu cățelul! Există deja beri speciale pentru câini, nu știu din ce sunt făcute, dar eu vreau să fac rețeta mea pentru ei”, a explicat chef Mădălina Santa.
Știință și iubire
Interesant este și faptul că mâncărurile realizate special pentru câini nu sunt făcute la întâmplare, cum nu este, de fapt, niciun preparat din bucătăria Mădălinei. Ci la bază au studii și principii studiate în decursul câtorva ani, dar și foarte mult drag de animale, pe lângă anii întregi de experiență în bucătărie, respectiv o demnă de menționat școlarizare la Institutul „Paul Bocuse” din Franța.
„Eu pe Jambo l-am hrănit foarte mult timp numai cu mâncare gătită și știu, pentru că asta fac și în bucătărie, exact conținutul de proteină pe care îl pun, de carbohidrați, de grăsime. Știu foarte bine cât de mult trebuie să fierb legumele ca să distrug celuloza, ca să se digere în stomacul câinelui și așa mai departe. Am citit foarte multe cărți despre hrana pentru câini și evit pe cât posibil puiul. De obicei, fac ori rață, ori găină de curte, miel, vită, cărnuri care sunt recomandate, care nu creează alergii. E bun și peștele, dar în cantități mici. La fel și oul. Adică trebuie să alegi o proporție între proteină, carbohidrați și grăsimi, care să fie bună pentru ei”, explică proprietara Szikra.
Scriam la sfârșitul anului trecut că Szikra nu va fi doar un restaurant, ci și „scânteia” care ne va ajuta să înțelegem și să apreciem din nou simplitatea, calitatea, valorile adevărate. La jumătate de an de la deschidere, localul a dovedit crezul nostru. Și continuă să o facă adăugând și incluziunea, deschiderea și bunul gust pe lista „ingredientelor” care fac ca acest local să strălucească.