4 „prieteni” care ne influențează fericirea și cum să ne folosim de ei
În căutarea fericirii, ne concentrăm adesea pe ceea ce ni se întâmplă, factori externi sau circumstanțe. Cu toate acestea, în adâncul fiecăruia dintre noi există un set de „prieteni” interni, produși chiar de propriul nostru corp, cunoscuți sub numele de hormoni ai fericirii. Aceștia joacă un rol esențial în modul în care ne simțim și reacționăm la lumea din jur. Acești „prieteni” chimici, precum dopamina, endorfinele, serotonina și oxitocina, nu numai că ne influențează starea de spirit, dar și calitatea vieții noastre de zi cu zi. Au detaliat, despre fiecare în parte, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, într-un episod al binecunoscutei serii „Bine de știut!”, ce cuprinde informații, recomandări și sfaturi pe diferite subiecte.
Fiecare hormon are un rol care contribuie la fericirea și starea noastră de bine. Așadar, pentru a ne folosi de ei în avantajul nostru, e bine să-i cunoaștem.
Astfel, dopamina, substanța „recompensei”, se eliberează când realizăm ceva important, mâncăm ceva ce ne place sau terminăm o sarcină dificilă. Acest hormon ne oferă sentimentul de plăcere, motivându-ne să repetăm acele activități.
„Dopamina este responsabilă cu starea emoțională, învățarea, exercițiile fizice și apetitul sexual. Acest hormon dilată vasele de sânge, crescând fluxul de dopamină și oxigen. Se elimină din organism într-o zi, prin urină. Nivelurile prea ridicate sau prea scăzute de dopamină din organism pot provoca depresie și modificări ale apetitului, poftă de dulciuri, agresivitate și chiar izbucniri de furie”, precizează și reprezentanții spitalului, pe pagina oficială Facebook.
Endorfinele sunt cele care alină dureri. Ele acționează ca niște analgezice naturale. Sunt eliberate în situații de stres sau durere, având rolul de a ne ajuta să facem față și de a reduce disconfortul. Exercițiile fizice intense, vizionarea unui film, muzica sau momentele de râs sunt responsabile pentru eliberarea endorfinelor.
„În timpul eliberării de endorfine, fie că este vorba despre emoții sau despre o situație periculoasă, ritmul cardiac se accelerează și începem să transpirăm. Efectul durează mult mai mult decât cel al dopaminei. Endorfinele pot reduce sau chiar elimina temporar senzația de durere, dar un stil de viață stresant face tot mai dificil ca acestea să își facă treaba. Să ne îmbrățișăm partenerul, să trăim cât mai multe momente intime și să petrecem timp de calitate împreună”, se arată în postarea spitalului.
Serotonina este cea care stabilizează starea de spirit. Acest hormon reglează dispoziția, somnul și apetitul. Expunerea la soare, timpul petrecut în natură sau practicile de meditație pot contribui la creșterea nivelului de serotonină și duce la o stare de bine.
„Serotonina influențează temperatura corpului, starea de spirit, senzațiile de greață, funcția sexuală. Afectează întregul organism! Este important de știut că nu fericirea, ci dispoziția noastră depinde de acest hormon! Se eliberează atunci când ne simțim importanți, mândri sau când cineva are nevoie de noi. Nivelurile scăzute de serotonină duc la depresie, migrene, dureri cronice în tot corpul, tulburare bipolară sau alte tipuri de tulburări ale sistemului nervos”, mai transmit cei de la spital.
Oxitocina este hormonul iubirii și al conectării. Când interacționăm cu alți oameni, atingem pe cineva, ajutăm o altă persoană, mângâiem un animal de companie, corpul nostru eliberează oxitocină. Acest hormon joacă un rol esențial în stabilirea și menținerea legăturilor sociale, iar sentimentele de conectare și afecțiune cresc.
„Hormonul iubirii este responsabil pentru atașamentul față de ceilalți și pentru sentimente precum afecțiunea, iubirea și satisfacția. Îmbunătățește calitatea somnului și ajută la descompunerea hormonilor de stres. Nivelul insuficient de oxitocină din organism poate provoca disfuncții erectile, iar nivelurile prea ridicate pot provoca pierderea controlului. Să ne bucurăm de relațiile sociale, să petrecem mai mult timp în natură și să fim alături de cei dragi!”, se arată în episodul seriei „Bine de știut!”.
Potrivit specialiștilor, hormonii sunt compuși chimici eliberați de glandele noastre și sunt responsabili pentru reglarea unor procese vitale în corpul nostru. Ei acționează ca mesageri, transmit instrucțiuni și coordonează activitățile celulare la distanță.
„Hormonii sunt substanțe chimice secretate de diferite glande ale corpului, care joacă roluri foarte importante în procesele chimice din organism. Neurotransmițătorii reprezintă elemente-cheie pentru buna funcționare a organismului, deoarece prin intermediul acestora creierul reușește să comunice cu restul organelor”, se arată pe reginamaria.ro.
În concluzie, echilibrul și producția adecvată a acestor hormoni ai fericirii sunt esențiale pentru sănătatea noastră emoțională și fizică. Prin înțelegerea modului în care aceste substanțe chimice influențează starea noastră, putem adopta practici și obiceiuri care să ne ajute să ne îmbunătățim calitatea vieții.
Sursa foto: Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe/Facebook