5 destinații din județ pentru trup și suflet
Textul a fost publicat prima dată în Revista OCV, ediția 4617, 19 - 25 iulie 2024.
Conexiunea dintre trup și suflet este vitală. Știm că nu putem să avem un trup sănătos, dacă sufletul suferă. Și invers. Dar uneori, soluțiile pentru a rezolva, măcar pentru scurt timp, problemele, sunt foarte simple. Gândește-te, dacă tot suntem în perioada în care „concediu” e cuvântul de top, la o plimbare relaxantă, printr-o pădure verde și răcoroasă, cu cerul albastru zărit printre crengi, unde aerul îți umple plămânii și corpul de viață. Deja, parcă, ne simțim mai bine, nu? Deci cu atât mai mult va avea efect dacă ea se și întâmplă. Așa că ne-am gândit să îți oferim câteva idei.
1. Orașul Covasna
Știm că orașul - stațiune Covasna este prietenul inimilor sănătoase, cu spitalul de Cardiologie acolo și multe minuni ale naturii care ajută la alinarea durerilor fizice, dar nu numai. Găsești aici locații frumoase de plimbări prin oraș, cu obiective recunoscute în toată țara: Balta Dracului, Valea Zânelor cu „Cetatea Zânelor”, Planul înclinat, Calea ferată îngustă industrială și altele.
„Stațiunea Covasna este una dintre cele mai importante stațiuni balneoclimaterice din țară. Beneficiază de resurse naturale importante, numărându-se printre stațiunile cu caracter unic cunoscute de decenii în prevenirea şi tratarea bolilor sistemului cardiovascular”, potrivit site-ului autorităților locale.
Pe https://www.primariacovasna.ro/orasul-nostru/obiective-turistce/ găsești mult mai multe informații.
Merită o vizită, chiar și de o zi, cu atât mai mult cu cât în perioada 20 - 21 iulie are loc un eveniment de mare impact și tradiție, „Nedeia Mocănească a Voineștenilor”, în Valea Zânelor.
2. Casa Memorială „Benedek Elek”
Dacă ești pasionat de istorie locală și modele de inspirație, îți recomandăm să mergi în satul Bățanii Mici, să vizitezi Casa Memorială „Benedek Elek”.
Dacă nu știai, acesta a fost un important scriitor și educator maghiar.
„Fosta sa locuință, în prezent casă memorială, a fost construită în 1896 în stil clasicist. Două dintre cele opt încăperi ale clădirii găzduiesc expoziția dedicată lui, acestea fiind deschise și vizitatorilor. Aici puteți descoperi cărți de povești foarte vechi, colecții legate de revistele pentru copii, precum Cimbora, Ziarul meu (Az Én Újságom) și Bunul meu amic (a Jó Pajtás), dar și biroul unde s-au născut celebrele personaje de basm ale autorului”, scrie pe site-ul visitcovasna.ro.
Potrivit paginii de Facebook, muzeul este deschis de marți până sâmbătă, între orele 10:00 - 18:00, iar duminica între 10:00 - 14:00.
3. Mestecănișul de la Reci
Un alt loc unic și foarte recomandat pentru plimbări vindecătoare, deci benefic trupului, dar și sufletului, este Mestecănișul de la Reci.
Știai că locul este o rezervație naturală protejată? Este, de fapt, cea mai întinsă arie protejată de la noi din județ. De ce? Pentru că aici găsim o mare complexitate floristică, faunistică și geologică.
„Frumusețea rară a sitului este dată de pădurea de mesteceni, farmecul mlaștinilor și varietatea de plante și animale care trăiesc aici. De asemenea, substratul geologic compus din nisipuri aluviale este unul unic în România, unde dunele de o culoare roșiatică pot ajunge până la 6 m altitudine”, ne spune romaniasalbatica.ro.
Uite, potrivit aceleiași surse, încă două lucruri interesante pe care merită să le iei cu tine mai departe:
-
Mlaștina din rezervația Mestecănișul de la Reci este cel mai sudic loc unde trăiește broasca de mlaștină, denumită și broasca albastră datorită coloritului special pe care masculul îl are în perioada de împerechere;
-
În trecut rezervația era un fenomen unic în Transilvania datorită faptului că teritoriul era format din nisipuri mișcătoare.
Hai că îți mai spunem încă un secret! Dacă vrei să faci plimbarea alături de copii, puteți porni într-o aventură cu zâne și uriași. Aici este amenajat un traseul special, Drumul legendei, cu o lungime de 5 km, o diferență de nivel de 20 de metri. Poate fi parcurs cu uşurinţă în aproximativ o oră şi jumătate, cu bicicleta sau pe jos, atât de către adulți, cât și de către copii. Pe drum veți întâlni surprize și veți descoperi zone de neuitat.
4. Băile Csiszár de la Bálványos
Când ne-am întrebat prietenii pasionați de turism și drumeții ce locații ar recomanda pentru a le include în articol, Băile Csiszár s-au regăsit pe fiecare listă. Nici nu e de mirare. Ce să nu îți placă la un loc retras, dotat cu ciubăr cu apă caldă, saune, mofete, piscine cu ape minerale, unde plătești doar 20 lei pe persoana/zi?
Da, este vorba despre Băile Csiszár din comuna Turia, mai exact Băile Bálványos.
Dacă te-ai convins și tu, află că accesul de la drumul principal se face pe lângă pensiunea „Cetate”, pe direcția indicată de o serie de săgeți.
„Din parcare până La Băile Csiszár, se poate ajunge pe o potecă forestieră printr-o plimbare de 10 minute. Aici pot fi văzute 8 bazine cu izvor propriu, toate cu o compoziție minerală diferită și individuală a apei minerale”, aflăm de la Visit Covasna.
Credem că ar fi important să știi că unele ape de aici sunt bogate în sulf și nu au bacterii.
„Sunt foarte benefice pentru tratamentul simptomatic al problemelor cardiovasculare. Cura de dioxid de carbon este folosită în primul rând pentru a preveni bolile cardiovasculare, dar are și o serie de alte beneficii, cum ar fi îmbunătățirea eficienței sistemului circulator și creșterea eliminării deșeurilor. Este o modalitate naturală de a vindeca problemele circulatorii, venele varicoase și bolile reumatice” - visitcovasna.ro.
5. Grădina cu Struți din Întorsura Buzăului
Un alt loc frumos în care poți să câștigi câteva ore bune, deci aici nu pierzi timpul, ci îl salvezi, în beneficiul stării de bine, este Grădina cu Struți din Întorsura Buzăului.
„Această fermă este un loc minunat pentru iubitorii de natură și pentru cei care doresc să învețe mai multe despre aceste păsări fascinante.
Aici, vizitatorii pot admira struți de toate vârstele, de la puișori mici de o săptămână, până la familii reproducătoare. Struții sunt cele mai mari păsări din lume, incapabile să zboare, dar care pot ajunge la viteze impresionante atunci când aleargă. Aceste păsări sunt cunoscute pentru ouăle lor de dimensiuni mari și pentru pielea lor folosită la confecționarea unor articole de îmbrăcăminte.” - Visit Covasna.
Dacă mai pui și că poți să participi aici la diverse ateliere creative, folosind ouă sau coji de ouă de struți, atunci experiența pentru trup și suflet este completă.
Te-am convins să ieși prin județ și să cauți locurile pentru vindecare și alinare? Sper că da, pentru că, pe lângă cele prezentate, sunt multe alte locuri care abia așteaptă să fie descoperite.
Foto: Raymond Gheorghiță/Your Creative Side, în proiectul „Vederi din Covasna”, realizat în parteneriat cu Visit Covasna și Observatorul de Covasna