CULTURA 6 noiembrie 2020

Dulap cu cărți, în centrul orașului Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 5250 vizualizări

Inițiativa aparține unor tineri din reședința de județ 

Un dulap cu cărți a fost amplasat săptămâna aceasta pe strada Libertății, lângă magazinul Amigo din centrul municipiului.  Ideea aparține unor tineri din Sfântu Gheorghe. Aceștia au prezentat-o în cadrul cele de-a doua ediții a programului Com'ON Sepsi, inițiat de autoritățile locale și Grupul PONT, cu scopul de a încuraja tânăra generație să se implice în viața comunității locale. Inițiativa a adunat suficiente voturi din partea cetățenilor încât să obțină finanțare și să fie implementată. Mici biblioteci în aer liber vor apărea și la Covasna. 

Imre Szende , Fákó Hunor și Szabó Henrietta sunt cei care au visat ca în orașul lor să existe un dulap cu cărți în aer liber. Ei și-au împlinit dorința chiar săptămâna aceasta, când mica bibliotecă a fost amplasată lângă magazinul Amigo din centrul municipiului. Tinerii au ales o zonă ferită de vânt, ploaie și zăpadă, dar care să fie și supravegheată video. 

„Am văzut un videoclip din Ungaria și mi-a plăcut foarte mult ideea de comunitate și de încredere. Dacă pui o carte, poți să iei una în schimb și chiar mi-a plăcut ideea asta. Ne-am uitat foarte mult timp la second hand-uri de mobilă. Aveam o idee exactă a ceea ce vrem să facem și cum vrem să arate dulapul și am avut noroc să găsim unul care să arate așa cum ne-am dorit. El nu arăta deloc așa la început, am găsit pe cineva care l-a transformat în așa fel încât ușile să fie transparente și am fost foarte mulțumiți de cum arată”, ne-a spus Imre Szende. 

Cei care vor să ia o carte, trebuie doar să așeze în dulap una în schimb. Totodată, într-un mic carnețel, cititorii vor putea lăsa impresii despre cartea lecturată pentru ca ceilalți să decidă mai ușor când vor dori să aleagă un volum. 

Cea de-a doua ediție a programului participativ de tineret Com’ON Sepsi, lansată vara trecută, promovează metode creative de rezolvare a problemelor. Tinerii care au între 14 și 35 de ani, care locuiesc, învață sau lucrează la Sfântu Gheorghe au avut ocazia să inițieze activități culturale, sociale sau de altă natură, după care, în urma votului publicului, un număr de 26 de inițiative au câștigat o finanțare de câte 2.500 de lei. 

O parte dintre acestea au fost implementate, iar celelalte urmează să se realizeze până la sfârșitul acestei luni. 

Trei mici biblioteci în aer liber și în orașul Covasna

Mici biblioteci în aer liber vor apărea curând și în orașul Covasna. Fundația Comunitară Covasna (HKA) are în plan să amenajeze niște spații speciale care vor oferi accesul trecătorilor la lectură. Cutiile din lemn vor fi amplasate în cele mai circulate puncte din oraș, iar doritorii vor putea lua câte o carte de acolo, după ce pun alta în loc. 

„Chiar astăzi am primit modelul pe baza căruia se vor realiza. Să sperăm că în două săptămâni le putem amplasa. Am discutat și cu domnul primar și am stabilit că vor fi amplasate trei astfel de cutii de cărți, având în vedere că foarte multe distrugeri se fac pe locuri publice, dar așa am convenit că o să începem cu trei, poziționate unde este și cameră și sunt în siguranță și dacă avem experiențe pozitive atunci putem continua anul viitor”, ne-a spus directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.