ECOLOGIE Acum 2 ore, 24 minute

SGR-ul la control: Garda de Mediu Covasna a efectuat peste 60 de inspecţii

de Daniela Luca | 174 vizualizări

Garda de Mediu Covasna efectuează în această perioadă o serie de controale la firmele din județ care comercializează produse în ambalaje SGR (Sistem de Garanție-Returnare). Au fost verificate hypermarket-uri, supermarket-uri, market-uri și benzinării. Acțiunea continuă până pe 5 august, iar cei care nu s-au conformat legii riscă să fie sancționați cu amenzi între 20.000 și 40.000 de lei.

Până în prezent, majoritatea comercianților s-au conformat reglementărilor, așa că nu s-au dat amenzi, spune șeful Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea. Verificările s-au extins în mai multe zone din județ, inclusiv în mediul rural.

„Se verifică mai multe aspecte conform HG 1.074 din 2021. În primul rând, se verifică dacă au contract cu SGR-ul, dacă au saci, dacă se ține evidența strictă a cantităților preluate și predate către SGR. Încercăm să ajungem la cât mai mulți comercianți. Nu putem să facem controale la toți, că sunt foarte mulți. O să încercăm să facem peste 100 de controale. Nu prea au fost abateri momentan. Toată lumea s-a conformat. Am început cu supermarket-urile mari și am continuat cu o parte din benzinării. Aici chiar nu au fost niciun fel de probleme”, ne-a spus Lucian Cândea.

Șeful Gărzii de Mediu Covasna a adăugat că unii comercianți au investit în aparate de returnare automate, asemănătoare celor utilizate de marile lanțuri de supermarket-uri, care costă peste 15 mii de euro, pentru a simplifica procedura de returnare a ambalajelor.  

Până vineri, Garda de Mediu Covasna a efectuat un număr de 64 controale. Cei care nu respectă legislația riscă amenzi între 20.000 și 40.000 de lei.

Și alte autorități precum AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) și ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) au atribuții de control în ceea ce privește modul de implementare a Sistemului de Garanție-Returnare.

Acesta este cel mai mare proiect de economie circulară din România, până în acest moment, care va face țara mai verde, mai curată și mai responsabilă, se arată pe returosgr.ro.

Sistemul de Garanție - Returnare este un mecanism prin care diferite părți implicate în lanțul producător-consumator-reciclator organizează un sistem de returnare a ambalajelor cu ajutorul unui stimulent numit garanție.

La achiziția unei băuturi, consumatorul plătește, pe lângă prețul produsului, o garanție de 50 de bani pe care o revendică în momentul în care returnează ambalajul post-consum. În acest fel, deșeul de ambalaj capătă valoare și este deviat de la depozitarea în gropile de gunoi.

Controalele pe această tematică se desfășoară la nivel național și vor continua și în perioada următoare, până în data de 5 august.  

Sursă foto: Garda de Mediu Covasna/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.