ECOLOGIE 28 iunie 2024

Pești morți pe Râul Olt

de Iulia Drăghici - Taraș | 2728 vizualizări

Mai mulți pești morți au fost găsiți zilele trecute de un pescar pe malul Râului Olt și în apă, în zona Sfântu Gheorghe. Imaginile video, publicate pe TikTok, au adunat aproape jumătate de milion de vizualizări, mii de reacții și sute de comentarii. Autoritățile spun că au început verificări în zonă.

Sunt foarte mulți. Tot Râul Olt e plin de pești morți. Ceva au făcut…deversări. (...) Sunt mult mai mulți peste tot. Ceva nu e ok”, spune, în videoclip, autorul imaginilor.

VIDEO AICI!

La solicitarea Observatorul de Covasna/CovasnaMedia.ro, Garda de Mediu Covasna a transmis că a inițiat verificări în zonă.

„În data de 24.06.2024 am fost anunțați de către IPJ Covasna privind mortalitate piscicolă pe Râul Olt, zona Coșeni. Reprezentanții GNM (Garda Națională de Mediu), SGA (Serviciul de Gospodărire a Apelor) și IPJ (Inspectoratul de Poliție Județean) s-au deplasat la fața locului, au fost prelevate probe de ape și pești morți. Apa era inodoră, incoloră și nu prezenta urme specifice de apă uzată menajeră. După primirea rezultatelor analizelor se vor lua măsurile legale ce se impun, ne-a informat Garda de Mediu Covasna.

Mulți dintre cei care au comentat la videoclipul vizat aduc în discuție temperaturile foarte mari și lipsa de oxigen din apă ca posibile cauze.

Într-un râu natural, apa se oxigenează. Nu are cum să fie lipsa oxigenului. Exclus”, a mai explicat pescarul, într-o altă filmare pe același subiect.

Așa pare să sugereze și Garda de Mediu, care a mai transmis, pentru redacția noastră, și că a doua zi, „în data de 25.06.2024, reprezentanții GNM și SGA Covasna s-au deplasat în locațiile verificate în ziua precedentă și nu au fost depistați alți pești morți”.

În cazul lipsei de oxigen, probabil că fenomenul ar fi continuat și ar fi fost evident și în alte zone. 

Realizatorul filmării a mai spus, ulterior, și că a doua zi de la sesizare a fost contactat de reprezentanți ai autorităților.

M-au sunat cei de la Garda de Mediu, nu-mi venea să cred că m-au sunat. Mi-au spus că au găsit problema, că nu vor să îmi dea numele persoanei respective. Un pic mai în amonte, cineva ar fi spălat o cisternă de erbicide. Și tot ce a prins în cale a omorât. Au mai spus că a fost amendat cu 5.000 de lei”, a mai adăugat pescarul.

AL DOILEA VIDEO PE SUBIECT POATE FI VIZIONAT AICI!

Informația nu a fost confirmată și pentru redacția noastră. Știm, însă, că și poliția derulează o serie de verificări.

„Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe s-au deplasat la locul evenimentului împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor. Aceste autorități au prelevat probe de apă, fiind așteptate rezultatele analizelor pentru a determina natura exactă și sursa poluării.

În ceea ce privește ipoteza că poluarea ar fi fost cauzată de spălarea unei cisterne, Poliția desfășoară verificări. În funcție de rezultatele probelor ridicate și de informațiile obținute din teren, investigațiile vor fi extinse pentru a stabili cu exactitate circumstanțele și responsabilitățile implicate.

Menționăm că stabilirea unei încadrări juridice clare se va face în funcție de concluziile analizelor și a verificărilor suplimentare efectuate de către autoritățile competente”, a spus, pentru redacția noastră, purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Gabriela Dinu.

Rămâne de văzut care va fi concluzia analizelor și anchetelor.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.