Inovație în cooperarea dintre instituții: oamenii de afaceri vor da avize consultative Primăriei Sfântu Gheorghe
A fost elaborat un protocol de cooperare pentru dezvoltarea județului Covasna
Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, ASIMCOV și Clusterul IT Plus au prezentat joi, într-o conferință de presă, un protocol de cooperare elaborat pentru dezvoltarea județului Covasna. De fapt, inițiativa, care se pare că este o premieră la nivel național, prevede o pârghie prin care mediul de afaceri să poată să ofere autorităților locale avize consultative pe hotărârile care se referă la mediul economic. Primăria Sfântu Gheorghe este prima care a adoptat tot joi, în ședința de Consiliu Local, acordul pentru demararea acestui parteneriat.
Cu alte cuvinte, un consiliu consultativ, care în cazul municipiului Sfântu Gheorghe va avea 23 de membri, oameni de afaceri, aleși printr-un sistem concret și transparent, vor primi spre analiză de la Consiliul Local orice proiect de hotărâre care vizează decizii ce implică și mediul de afaceri. Acest consiliu, care va avea mandat de doi ani, va avea obligația ca în termen de 7 zile să ofere autorităților locale un punct de vedere avizat, obiectiv și documentat privitor la propunere. Astfel, consilierii locali vor putea vota având în prealabil și punctul de vedere al oamenilor de afaceri.
Primăria Sfântu Gheorghe a fost prima care a dat curs acestei idei și în ședința de joi a aprobat încheierea unei convenții de cooperare între Municipiul Sfântu Gheorghe și Camera de Comerț și Industrie Covasna, Asociația IT PLUS, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Județul Covasna „ASIMCOV” pentru dezvoltarea economică a municipiului Sfântu Gheorghe.
„Și dorința noastră este de a comunica cât mai mult cu reprezentanții oamenilor de afaceri și dorim ca în procedura de luare a deciziilor să fie implicați, tocmai pentru a evita anumite discuții ulterioare, dacă o decizie a fost sau nu bună. Practic am discutat inclusiv despre solicitarea unor avize consultative din partea acestei entități pe care o numim Consiliu Economic Consultativ, care, la solicitarea noastră sau la solicitarea lor va da avize consultative pe anumite proiecte ale Consiliului Local. Considerăm că este o inovație în materie de cooperare inter-instituțională și sunt convins că va aduce beneficii locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe”, a spus joi, într-o conferință de presă, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.
Discuțiile între reprezentanții celor trei entități care au elaborat protocolul de colaborare au început din februarie anul curent. Astfel, au fost formulate două direcții principale prin care să ajute dezvoltarea economică din județul Covasna, după cum a precizat președintele CCI Covasna, Édler András: înființarea pe lângă fiecare unitate administrativ teritorială a unor Consilii Consultative formate din oameni de afaceri, respectiv propunerea unor delegații economice care să ia parte și la întâlnirile politice desfășurate în cadrul primăriilor.
„Acest protocol vizează întreg teritoriul județului Covasna, dar Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a fost prima astfel de entitate care a reacționat pozitiv și astăzi ajungem să fie votat acel protocol care stabilește colaborarea dintre această grupare de oameni de afaceri și Primărie. (...) În momentul în care Primăria ne cere părerea în legătură cu un proiect de hotărâre sau poate să fie un proiect, o viziune, atunci noi putem să ne spunem opiniile. Pe de altă parte, dacă mediul de afaceri are o opinie cu privire la un anumit aspect, poate să vină pe baza unui protocol și să inițieze consultări cu Consiliul Local”, a spus Édler András.
Și acesta a spus că acest tip de colaborare, care nu este prevăzut de lege, este, după cunoștințele sale, o inițiativă unică la nivel de țară. „Numai o cooperare bună poate să ajute la o dezvoltare reală”, a mai spus președintele CCI.
Reprezentantul ASIMCOV, Bagoly Miklós a precizat că o asemenea colaborare este un vis de-al său și că „este o necesitate nu pe considerentul că n-am fi lucrat până acum bine pe anumite probleme, dar vrem să evităm acele situații când o anumită decizie a Consiliului Local intră în sfera economicului și are efecte asupra mediului de afaceri”.
Clusterul IT Plus va avea rolul să ajute la digitalizarea mediului de afaceri, dar și să faciliteze întâlnirile între membrii Consiliului Consultativ, a spus președintele Clusterului IT Plus, Bihari Béla. „Vedem că în timpul acestei pandemii, afacerile trebuie să se apropie și mai mult, să strângă liniile și să beneficieze de relațiile și interesele comune pentru a se putea implica în proiecte mari și a păstra locurile de muncă. Noi apreciem timpul prețios al antreprenorilor care pot pune în egală măsură interesul societății cu interesele lor proprii de afaceri și de a da din experiența lor înapoi pentru a dezvolta această zonă”, a adăugat acesta.
Membrii consiliului consultativ vor fi aleși printr-un mecanism transparent de selecție, din rândul firmelor prospere, din topul de profit, cifră de afaceri, număr de angajați, în cazul municipiului Sfântu Gheorghe – care își desfășoară activitatea pe raza reședinței de județ, respectiv din cele șapte categorii de activitate (industrie, servicii, turism, construcții, comerț, cercetare – dezvoltare, agricultură). Fiecare firmă selectată are dreptul, de asemenea, de a aduce în consiliu reprezentanții altor firme care nu trebuie să îndeplinească criteriile precizate anterior. Numele membrilor din acest consiliu va fi făcut public și publicat pe site-ul CCI.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a precizat și că sunt multe proiectele în care ar fi nevoie de opinia specialiștilor din mediul de afaceri, iar un exemplu este un pachet de protejare a locurilor de muncă și învigorare a afacerilor din municipiu.
„În procesul de elaborare a unor decizii e foarte important să le analizăm din mai multe perspective. Sunt puține decizii care sunt pur economice, dar multe sunt interdisciplinare. (...) Din punctul nostru de vedere e foarte important să se cunoască „dosarul” unei decizii. Cu cât dosarul este mai cunoscut de cât mai multe persoane din oraș, cu atât discuțiile ulterioare vor dispărea. Ne ajută să avem și o transparență mai mare și o transparență mai aprofundată a deciziilor luate de Consiliul Local”, a punctat Antal Árpád.
Planul este ca, pe viitor, astfel de protocoale să fie încheiate cu cât mai multe primării din județ, în special cele ale orașelor, dar și la nivelul Consiliul Județean Covasna.
Detalii despre inițiativă pot fi văzute pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie Covasna, https://www.ccicv.ro/.