STIREA ZILEI 24 februarie 2020

O sâmbătă închinată portului popular

de Covasna Media | 6097 vizualizări

Îmbrăcați în straie de sărbătoare, covăsnenii și sitenii au scris noi file de istorie  

Ca un simbol a tot ce este frumos, curat și înălțător, portul popular românesc a fost sărbătorit sâmbătă, 22 februarie, în două locații din județ. În timp ce Sala Căminului Cultural din Sita Buzăului a devenit din nou neîncăpătoare, iar peste 400 de persoane au îmbrăcat, din cap până în picioare, straiele populare românești și le-au scos la loc de cinste, alți peste 270 de iubitori de tradiții au marcat la Hotel Montana cea de-a III-a ediție a Balului Portului Popular de la Covasna. 

Dacă săptămâna trecută horele se încingeau la Balului Portului Popular de la Brădet, în acest weekend sute de oameni, iubitori ai portului tradițional atât din Voinești Covasna, cât și de la Sita Buzăului, și-au dat din nou întâlnire pentru a nu lăsa uitării chintesența a tot ce strămoșii lor au trăit și simțit.

Tradiţie la puterea 400, la Balul Portului Popular de la Sita Buzăului

Omogenitatea de la Balul Portului Popular de la Sita Buzăului a putut fi observată cu ochiul liber. Tineri, părinţi, adolescenţi, copii mici, bunici, au fost toţi împreună pentru a sărbători tradiţia. Balul, aflat la a VIII-a ediţie, a adus împreună oameni care se bucură de această sărbătoare încă de la prima ediţie, dar şi oameni care au mers pentru prima dată la un astfel de eveniment. Fie că au mai fost, fie că nu, cu siguranţă toţi au simţit şi dansat româneşte sâmbătă, 22 februarie, a.c., la Căminul Cultural de la Sita Buzăului.

Balul de la Sita Buzăului a avut de toate: oameni îmbrăcaţi sută la sută româneşte, copii de toate vârstele care alergau continuu fără să obosească nicio secundă, oameni pregătiţi să danseze aşa cum ştiu ei mai bine şi să se mândrească cu obiceiurile şi dansurile populare locale şi muzică live care, dacă erai un om care simte muzica, te făcea să te ridici fără ezitare de la masă.

„Emoţiile pe care mi le creaţi atunci când vă văd îmbrăcaţi astfel sunt de nedescris! Mi-e greu să mă stăpânesc să nu vă mulţumesc pentru faptul că aţi acceptat din nou să fiţi musafirii noştri în sala Căminului Cultural din Sita Buzăului. Ne-aţi făcut onoarea să fiţi alături de noi şi de fiecare dată îmi creşte pulsul şi bătăile inimii se simt în pieptul meu când vă văd aşa de bine şi de frumos îmbrăcaţi. Portul românesc nu va dispărea niciodată, atât timp cât noi facem acest lucru, cât noi ne simţim bine dacă ne îmbrăcăm româneşte”, a spus, în debutul evenimentului, președintele Asociației culturale „Brâul Sitean”, Dan Neagoe.

Cele mai fericite momente ale serii au fost imortalizate cu ajutorul unei firme care realizează poze instant, iar astfel organizatorii s-au asigurat că oamenii veniţi la sărbătoare îşi pot crea, împreună, amintiri frumoase. 

Numărul mare de persoane i-a deranjat pe unii, dar i-a încântat pe alţii

La un asemenea număr de persoane poate deveni dificil să mulţumeşti pe toată lumea. Astfel, unele persoane şi-au exprimat nemulţumirea faţă de înghesuiala care s-a creat în sală, fie la mese, fie pe ringul de dans care a fost plin în permanenţă de la ora 21:00 până după miezul nopţii.

Alții însă nu s-au arătat deranjați de acest aspect. Raluca Maria Floroian, una dintre participante, este de părere că mica învălmăşeală creată arată faptul că oamenii care vin la acest bal sunt din ce în ce mai mulţi, ceea ce este un lucru bun.

„Ce îmi place la bal este că oamenii sunt veseli, sunt mai relaxaţi, se rup de rutină şi nu se mai grăbesc. Se bucură de simplitatea evenimentului şi unii de alţii. În viaţa asta agitată, pentru câteva ore suntem uniţi, prin dans, prin muzică, se simte o armonie între noi. Şi sincer mă bucur să văd feţe noi, copii mici care dansează şi încearcă să prindă paşii, faptul că suntem toţi îmbrăcaţi în costume populare, asta înseamnă că încă mai ţinem la lucrurile care ne reprezintă. Şi chiar dacă ştiu că va fi aglomerat, mă bucur că suntem aşa de mulţi în fiecare an”, a spus aceasta pentru Observatorul de Covasna.

Dansul ţigănesc, apreciat şi aplaudat de comunitatea din Sita Buzăului

Surpriza serii a oferit-o Ansamblul „Brâuleţul”, care a reuşit să impresioneze întreaga sală a Căminului Cultural de la Sita Buzăului.

După ce au oferit diferite momente de dans popular invitaţilor şi se părea că nu ne mai pot uimi cu nimic în materie de dans, aceştia au avut un moment de dans ţigănesc, apreciat şi aplaudat de persoanele din sală minute bune. La un moment dat cineva din sală a strigat: „bis, bis, bis”, iar dansatorii nu au stat prea mult pe gânduri şi au reluat ultima parte a dansului.

Chiar şi după terminarea numărului de dans s-a discutat minute bune despre dansatori. În timp ce unii ar mai fi vrut ca dansatorii să râmână pe ringul de dans, alţii spuneau că sunt excepţionali, iar o doamnă a semnalat: „Vai săracii de ei, da, au dansat frumos, dar aţi văzut cum li se înroşiseră mâinile?”

Am observat şi noi că bătăile pe picioare şi din palme care răsunau în toată sala şi la care până şi adulţii se uitau fascinaţi i-au făcut pe dansatori să aibă mâinile roşii, însă acest lucru părea să fie neînsemnat în comparație cu bucuria izvorâtă din dans, apreciată de peste 400 de persoane. Oboseala de la finalul reprezentaţiei lor o puteai vedea doar după cum respirau aceştia, căci zâmbetul era încă pe faţă.

Chiar dacă probabil mai e de învățat la anumite capitole, energia din sală, de la mesele oamenilor, de pe ringul de dans era atât de copleșitoare, încât se putea citi pe chipurile tuturor participanților liniștea și bucuria de a fi acolo și de a petrece împreună cu cei care simt la fel. Indiferent de ce spun unii sau alţii, putem evolua şi ne putem dezvolta frumos, iar în tot acest proces să păstrăm şi tradiţia aproape de noi.

A III-a ediție a Balului Portului Popular de la Covasna – un nou succes

În același timp, la aproximativ 40 de kilometri distanță, alți peste 270 de păstrători înverșunați de tradiții s-au întâlnit la Balul Portului Popular de la Covasna, organizat pentru al treilea an consecutiv de Asociația Cultural–Creștină „Justinian Teculescu”. Și aici oamenii de toate vârstele, familii alături de copiii lor, adolescenţi şi bunici s-au reunit pentru a sărbători portul popular românesc.

Chiar dacă cea mai mare parte a participanţilor a fost din zona Covasnei, acestora li s-au alăturat și cei din din Sfântu Gheorghe, Zăbala și Braşov, conform organizatorilor.  Ca și la Sita Buzăului, cei prezenți s-au bucurat de muzică live și de posibilitatea de a face poze care să fie printate la fața locului.  

Evenimentul a fost deschis cu un cuvânt de bun venit din partea președintelui Asociației Cultural–Creștine „Justinian Teculescu”, Pr. Ovidiu Măciucă, iar Corul bărbătesc din Voinești a interpretat cântecul care a devenit imnul Balul Portului Popular de la Covasna - „Cu căciulile pe frunte”. 

Dansatorii s-au unit apoi într-o Horă a Unirii și au dat startul balului la care au trăit românește, îmbrăcați în costumele populare, au dansat până în zori, au cântat, au mâncat și s-au bucurat alături de cei dragi de o nouă ediție a sărbătorii. 

Cele două Ansambluri care aparțin comunității, „Junii Covăsneni” și „Românașul”, au oferit publicului momente de neuitat sâmbătă seara. Organizatorii au pus la bătaie și o mulțime de premii. Cei care s-au înscris la tombolă puteau câștiga un miel, un coș cu produse locale sau diferite elemente ale portului popular, cum ar fi cămașa bărbătească, ia, vesta pentru femei, brâul, o căciulă sau o traistă. 

„Simțim românește că și așa suntem puțini aici. Am participat de fiecare dată, la fiecare organizare. E o altfel de atmosferă aici”, ne-a spus o participantă la balul de sâmbătă. 

Un alt tânăr ne-a spus că acum când lumea a început să înțeleagă din nou mesajul și frumusețea portului popular, acesta ar trebui scos în lume cât mai des. 

„Eu cred că orice tânăr ar trebui să reprezinte portul popular și tradiția aflată în inimile românilor care niciodată nu ar trebui să moară. Portul popular trebuie purtat mereu pentru că ne aduce aminte de strămoșii noștri. Nu cred că trebuie să îl purtăm doar la sărbători”, ne-a spus covăsneanul Cezar Șulea.

„Costumul popular este un numitor comun al nostru”

Sărbătoarea de sâmbătă nu este unicul prilej cu care covăsnenii își scot straiele populare de la locul de cinste. O altă participantă, Roxana Vlonga, ne-a spus că tot mai mulți oameni, iubitori de frumos din Covasna, printre care și mulți tineri, se înveșmântează în portul strămoșilor la sărbătorile religioase ori la cele cu caracter istoric, iar astfel, din dorința părinților de a le transmite copiilor aceste valori, Covasna rămâne locul în care tradiția încă este la ea acasă. 

„Copiii de fapt se uită la noi ca la niște modele. În momentul în care noi ne adunăm și îi aducem și pe ei cu noi, ei consideră că asta e normalitatea. Costumul popular este un numitor comun al nostru, chiar dacă suntem cu atâtea caractere și cu atâtea temperamente. (...) În ziua de azi toată lumea își pierde identitatea, principiile. Suntem mânați mai mult de răutăți, de invidie și de dorința personală. Pentru mine, în momentul în care port ia, în afară de faptul că sunt mamă și profesor, am tendința de a lua poziția de drepți în postură, în modul de a te adresa, în modul de a te comporta. (...) În momentul în care port costumul popular, mă gândesc la cum ar trebui să fim noi ca români, cum ar trebui să rămânem acasă în țară și să facem țara asta să meargă, nu să ne batem cu pumnul în piept din străinătate că suntem români. Când port ia mă simt curată”, ne-a spus Roxana Vlonga. 

În concluzie, organizatorii s-au arătat foarte mulțumiți de ediția din acest an. Asta și pentru că interesul față de participarea la acest eveniment este din ce în ce mai mare, iar numărul de cereri a fost atât de mare, încât o parte au fost trecute pe lista de așteptare, din lipsă de spațiu. Totuși succesul evenimentului nu s-a măsurat doar în numărul de participanţi, ci mai ales în bucuria pe care o simt aceştia în preajma semenilor îmbrăcaţi în aceeaşi „uniformă de români”.

„Evenimentul mi s-a părut foarte reușit. Lumea s-a simțit foarte bine. S-a dansat și toată lumea a avut poftă să simtă și să danseze pe muzică românească tradițională și eu zic că a fost o atmosferă frumoasă. Lumea cere evenimentul. Au fost foarte, foarte mulți prezenți și încă au mai fost pe lista de așteptare foarte mulți în caz că se eliberau locuri, dar suntem un pic limitați de spațiul locației. Au fost foarte drăguți și partenerii noștri din acest an. Ne-au oferit tot sprijinul și au fost extraordinar de implicați și deschiși și și-au dat silința, iar astfel chiar a ieșit foarte bine evenimentul. Cererea este foarte mare în continuare. Anul viitor vom organiza din nou. Lumea este dispusă să vină așa că ne vom întâlni și anul viitor”, ne-a spus unul dintre organizatorii evenimentului, Gabriela Popica. 

Balurile Porturilor Populare din județul nostru reprezintă astfel un punct emblematic de întâlnire a generațiilor, adunate la un loc de nobila cauză a promovării celor mai de preț valori care ne definesc neamul, tradiția și sufletele. Dincolo de acest aspect, frumusețea și unicitatea costumului popular rezultă și din puterea lui de a aduna la un loc oameni dornici să simtă că fac parte dintr-un întreg indisolubil, fapt dovedit sâmbătă la Covasna și la Sita Buzăului. 

Daniela Luca 

David Leonard Bularca

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.