STIREA ZILEI 28 ianuarie 2020

Mobilizare generală pentru Orsika – sute de oameni au donat pentru salvarea fetiței

de Daniela Luca | 2819 vizualizări

Mai este nevoie de circa 2.000 de euro pentru ca micuța din Sfântu Gheorghe să primească șansa la o viață sănătoasă 

Binele făcut se răsplătește înzecit la nevoie. Acest fapt este dovedit și în cazul lui Balogh Judit, voluntară în cadrul Asociației L.A.B. Életmentő Kupakok, care și-a oferit ajutorul necondiționat celor nevoiași, iar acum ea este cea care are nevoie de sprijin. Sute de oameni s-au mobilizat deja  pentru a-i schimba soarta fiicei sale, Orsika, în vârstă de 5 ani, care suferă de o boală gravă. Cu toate acestea, suma necesară pentru intervențiile chirurgicale în Cehia nu s-a strâns încă. Câteva târguri caritabile vor fi organizate săptămâna aceasta la Sfântu Gheorghe, dar și în alte localități din județ. 

Reprezentanții L.A.B. Életmentő Kupakok din Sfântu Gheorghe, Asociație care organizează strângerea de fonduri pentru Orsika, fetița care s-a născut cu atac cerebral și cu paralizie pe partea dreaptă, ne-au transmis săptămâna trecută că operațiile vor avea loc pe 8 februarie, în Cehia. Până atunci însă, mama, cea care își crește singură copila, trebuie să adune 6.000 de euro. Vestea bună este că în doar câteva zile o parte din sumă s-a strâns deja, însă mai este nevoie de circa 2.000 de euro, în continuare o sumă prea mare pentru familia fetiței. Aceste intervenții ar ajuta-o să se vindece total, spun specialiștii.  

Mama ei ne-a mărturisit că este recunoscătoare pentru faptul că oamenii nu au rămas indiferenți și le mulțumește tuturor celor care s-au implicat până acum. 

„Fetița este bine. Până ieri pe contul asociației au intrat în jur de 18.000 lei. Săptămâna asta am fost la târguri caritabile, iar săptămâna viitoare o sa avem alte șase târguri. Mai avem vreo 30 de liste împărțite în împrejurimi pentru donații. Sincer, lucrez la Asociație de vreo trei ani și am văzut că atunci când ceream ajutor pentru o cauză, oamenii se mobilizau, dar totuși nu am crezut și nu m-am așteptat ca atâta lume o să ne ajute, chiar și din afara României. Și sufletul meu de mamă acum știe că totul va fi bine cu ajutorul lui Dumnezeu”, ne-a spus mama lui Orsika, Balogh Judit. 

Chiar dacă se va depăși suma de 6.000 de euro, orice bănuț este binevenit pentru că după intervenții urmează o perioadă lungă de recuperare. 

Târguri caritabile pentru ajutorarea fetiței 

Cei care nu au putut să ajute cu bani, au donat diverse bunuri, de la haine și încălțăminte la jucării sau alte obiecte care pot fi vândute. Acestea se vor găsi la târgurile organizate în diferite locații. Toate sumele adunate vor fi donate pentru însănătoșirea copilei.  

„De când ajutăm copiii bolnavi, facem astfel de târguri caritabile, nu chiar atât de dese ca acum, dar acum trebuie să depunem tot efortul ca să se strângă banii. Ne presează timpul. Când am scris pe grup că e nevoie de locații unde să desfășurăm târguri caritabile, oamenii au venit cu propuneri. Am zis că dacă ei s-au mobilizat și ne oferă spații, atunci e păcat să nu profităm de ocazii. Produsele vândute la târg sunt donate. Foarte mulți oameni au donat haine, încălțăminte, jucării. Cum nu fiecare om are acces la internet, ne-am gândit că așa putem să ajungem la un număr mai mare de donatori. Acum pot să vă zic că sunt convinsă că se vor strânge banii. În primele zile m-am și mirat că telefonul îmi suna încontinuu și primeam multe mesaje. Pot să zic că încă există oameni buni, oameni care se gândesc că azi sunt bine, dar poate mâine ei o să aibă nevoie de ajutor. În continuare cred că primim ceea ce dăm”, ne-a transmis președintele Asociației L.A.B Életmentő Kupakok, Bács Emese.

Aceasta a adăugat că la primele două târguri, organizate săptămâna trecută la Vârghiș și la Malnaș, s-au adunat peste 2.000 de lei. 

Totodată, săptămâna aceasta vor avea loc și alte astfel de acțiuni. Marți, 28 ianuarie, de la ora 17:00, la cafeneaua Labirint din strada Ciucului, nr. 21, vor fi oferite spre vânzare haine noi și purtate, cărți și jucării. Organizatorii transmit că în timpul bazarului va avea loc și un atelier de carnaval pentru copii. 

Miercuri, 29 ianuarie, de la 10:00 până la 14:00, la Casa de Cultură Kónya Ádám din centrul municipiului, dar și la Malnaș, în Casa Tineretului, de la ora 12:00, vor avea loc alte două târguri cu scop nobil.

Tot la Sfântu Gheorghe va avea loc un eveniment similar pe 30 ianuarie, de la ora 17:00, în sala Biblia Szól de pe strada Császár Bálint. 

Localnicii din Cernatul de Jos se vor mobiliza și ei pe 31 ianuarie. În cantina Grădiniței de lângă Biserica Catolică din localitate, de la ora 11:00, vor putea fi achiziționate haine, încălțăminte și jucării, noi sau second hand, iar fiecare bănuț va fi de asemenea donat pentru salvarea micuței Orsika. 

La târgurile organizate pe 1 februarie, de la ora 11:00, în Grădinița din Racoșul de Jos, județul Brașov, dar și pe 2 februarie, de la ora 9:00 la Ghelința, în sala mică de lângă Grădiniță, doritorii vor avea posibilitatea să contribuie la adunarea sumei necesare pentru operații. 

Saloane de înfrumusețare și asociații sportive, printre donatori 

Reprezentanții L.A.B. Életmentő Kupakok ne-au spus că mai multe saloane de înfrumusețare din reședința de județ au oferit proceduri în schimbul sumei de bani care să fie donată pentru Orsika. Tot pe lista oamenilor cu suflet mare se numără și reprezentanții Asociației Sportive Sepsi08 care au organizat o strângere de fonduri în acest weekend, cu ocazia celei de-a IX-a ediții a turneului Háromszék Kupa. 

„Nu știm încă suma exactă, dar cred că am reușit să strângem în jur de 2.000 de lei pentru ea. Am avut urne amplasate la intrări în fiecare sală. Am avut și o eșarfă la licitație publică și am primit pe ea 400 de lei de la un domn din Sfântu Gheorghe. În fiecare an avem aproape 500 de persoane care vin la turneu, sportivi și amatori, așa că am zis ca pe lângă sport să facem și un lucru bun. De anul trecut am început și vrem ca în fiecare an să alegem o cauză, iar anul acesta am ales-o pe Orsika. Vrem să facem o tradiție din asta”, ne-a spus vicepreședintele Asociației Sepsi08, András Előd. 

„Întotdeauna am admirat entuziasmul și fericirea pe care le emană chipul ei”

Și sportivii de la Asociația Fitness Tribe și-au dorit să facă o faptă bună în acest weekend, așa că la alergarea de sâmbătă și la cea de duminică, au donat fiecare cât a putut, iar astfel s-a strâns suma de aproximativ 1.000 de lei. 

„Mă bucur enorm că fac parte din această echipa dinamică și dornică să ajute. Pe Orsika o cunosc de mai mult timp.  Am însoțit-o pe drumul recuperării timp de mai mulți ani, învățând împreună să ne rostogolim, să mergem în patru labe, să vorbim, să ne cățărăm. Întotdeauna am admirat entuziasmul și fericirea pe care le emană chipul ei. Acum însă a ajuns într-un punct în care sprijinul meu nu mai este suficient, de aceea m-am gândit să o ajut și altfel. Intervenția pe care o va face în Cehia este foarte costisitoare și am ajuns astfel să mă gândesc la această inițiativă. Consider că a fost un succes și că putem să îi redăm speranța unei copilării cât mai fericite, jucându-se, alergând la fel ca toți copiii de vârsta ei”, ne-a spus unul dintre membrii Fitness Tribe, Gabriella Péterfi. 

Astfel de situații ne demonstrează din nou că unii dintre noi încă nu au uitat să își arate latura umană atunci când chiar este nevoie. Cei care vor să contribuie la însănătoșirea fetiței sunt așteptați așadar la târgurile care vor fi organizate pentru ajutorarea ei. Totodată, donații în bani se pot face în următoarele conturi, cu mențiunea „Orsika”:

ASOCIATIA L.A.B. ELETMENTO KUPAKOK, BCR SFANTU GHEORGHE, SWIFT COD RNCBROBU, IBAN: 

RO71RNCB0124153488200001 LEI, RO17RNCB0124153488200003 EUR, RO87RNCB0124153488200004 GBP. 

Sursă foto: Facebook/LAB Életmentő Kupakok Egyesület, Balogh Judit.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.