„Omul încercat are nevoie de dragoste în primul rând”
Parohia din Întorsura Buzăului oferă ajutoare consistente familiilor aflate la nevoie
Biserica este acolo pentru cei care au nevoie de ea, acesta este mesajul pe care Asociația Femeilor Creștin-Ortodoxe vrea să îl transmită în această perioadă în care suntem, cu toții, mult mai încercați decât de obicei. Astfel, într-o discuție cu preotul de la Întorsura Buzăului, Ciprian Popica, acesta ne-a spus că în fiecare joi se merge cu pachete „consistente” în sprijinul celor aflați la nevoie.
Ciprian Popica spune că nu s-a ținut neapărat cont ca produsele să fie de post, deoarece pentru oamenii care trec printr-o perioadă mai grea este nevoie, în primul rând, de dragoste.
„În perioada aceasta în fiecare joi s-a dat un număr de pachete la oamenii nevoiași, bătrâni și la cei care sunt într-o situație mai delicată, mai deosebită, cu copii mai mulți. Oameni mai încercați, așa. Am avut bucuria de a le face niște pachete frumoase, consistente prin tot ce am pus în ele, nu am ținut neapărat mâncarea să fie de post, am pus cu de toate, că omul sărac știți cum e. Omul încercat are nevoie de dragoste în primul rând”, ne-a spus acesta.
Preotul întorsurean mai spune că a fost impresionat de reacția oamenilor, dar și că le-a spus că nu face asta pentru a atrage atenția că sunt mai amărâți, ci pentru că așa se face într-o familie.
„M-am bucurat de faptul că atunci când am ajuns acolo ne-au mulțumit și le-am spus că noi nu facem asta ca să le atragem atenția că ei sunt mai amărâți decât noi, ci să le spunem că suntem într-o familie și că ne pasă de durerea, de suferința, de ce avem noi toți. S-au bucurat așa, să știți, am primit niște semnale, a fost o chestie foarte emoționanță când am văzut că a plâns și nu știam de ce plânge și pe urmă a zis: <<Eu nu am mai primit de nu știu câți ani de la cineva ceva >>”, a spus, cu emoție în glas, Cirprian Popica.
Sâmbătă, înainte de Înviere, se vor împărți din nou pachete cu hrană pentru masa de Paști
Ieri, 16 aprilie ac., s-a realizat sfințirea Sfintelor Paști, motiv pentru care oamenii bisericii nu au putut merge la familiile nevoiașe. Acest lucru se va întâmpla mâine, sâmbătă, astfel încât și cei încercați să aibă ce pune pe masă în noaptea de Înviere.
„În Joia Mare nu o să putem, că facem sfințirea Paștilor, dar în sâmbăta mare trimitem tot așa voluntari și ducem peste 24, 25 de pachete, dar astea sunt consistente, cu mâncare de dulce, masa de Paște. Și asta o facem prin Asociația Femeilor Creștin-Ortodoxe, urmând ca în săptămâna care vine și în fiecare joi din ale lunii să ducem pachete la oamenii ăștia care i-am obișnuit deja, și ar fi frumos”, a spus preotul și a mai precizat că le mulțumește tuturor celor care au donat, pentru că așa au reușit „să aducă o bucurie”.
Au fost și persoane care au cerut să fie împărtășite acasă
Preotul paroh spune că au fost carzuri în care credincioșii din parohie și-au dorit să fie împărtășiți, iar Ciprian Popica a venit cu precizarea că s-au respectat normele de igienă, dar și că le-a explicat credincioșilor că biserica nu se împotrivește directivelor venite de la București.
„Încercăm tot și toate să mergem așa cu pace, să împlinim, dacă așa am ajuns, trebuie să împlinim ca să nu avem pe conștiință nimic, adică, Doamne Ferește. Și acum când m-am dus să îi împărtășesc la casele lor pe bolnavi și pe bătrâni m-am dus cu mască, cu mănuși, am dezinfectat lingurița, am stat cu ei de vorbă, adică le-am explicat că noi nu ne împotrivim, ca și ei să își dea seama că nu umblăm așa (…)”, ne-a mai împărtășit Ciprian Popica.
Acesta a mai precizat că a restrâns cât de mult posibil numărul de oameni pe care i-a împărtășit acasă, date fiind condițiile, și că le mulțumește atât oamenilor pentru buna înțelegere, dar și autorităților, care „se implică”.
Este important acum, mai mult ca oricând, să vedem astfel de fapte care au rolul de a ne apropia. Trebuie să învățăm să fim empatici în aceste vremuri, pentru că dacă pentru noi - cei care avem siguranța zilei de mâine este greu, atunci pentru cei care nu au ce pune pe masă în această perioadă este și mai dificil. În acest val de bâlbâieli venite de la București, care, să recunoaștem, mai mult îi dezbină pe oameni decât să îi unească, astfel de fapte ne fac să credem că vom reuși să trecem și peste această mare provocare, numită pandemie.
Sursa foto: Facebook – Maria Popica
David Leonard Bularca