SOCIAL 2 februarie 2020

Din Sri Lanka, la Ditrău și ... Sfântu Gheorghe?

de Iulia Drăghici - Taraș | 3348 vizualizări

Reședința județului Covasna a intrat în dezbaterea internauților, pe tema migranților din satul harghitean

Subiectul sfârșitului de săptămână în mass-media din România și pe internetul din acest spațiu nu a fost ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ci cazul celor doi bărbați din Sri Lanka angajați la o brutărie din satul Ditrău, județul Harghita. Rasismul, xenofobia, discriminarea, teama de ce este străin și nu numai au devenit „cuvinte cheie” în discuții mai mult sau mai puțin articulate. Din acestea nu a fost exclus nici județul Covasna și implicit municipiul Sfântu Gheorghe.

Printre cele mai vizibile astfel de reacții apărute pe rețelele de socializare a fost cea a antreprenorului Ștefan Mandachi, suceveanul care a pornit mișcarea #șîeu, construind un metru de autostradă.  

O să deschid cât de curând o franciză în Sfântu Gheorghe. Vor fi străini acolo, s-a priceput? Deși nu erau planificați! Asta ca să știe nebunii cu gândire feudală și să ne evite. Am voie să respect legea în țara mea, nu?”, a scris acesta sâmbătă, într-o postare care vorbea despre reacția patronilor brutăriei, de a-i muta pe cei doi muncitori într-o altă etapă de producție, în urma presiunilor venite din societate.

Eu dacă eram în locul patronului de la Ditrău nu aș fi renunțat la cei doi străini pentru nimic în lume. A fost laș, deși cine știe ce nebuni l-au presat... Știa cu ce probleme ne confruntăm noi antreprenorii, dar a tăcut. Eu preferam să închid restaurantul, să vând afacerea, să fac revoluție, dar n-aș fi renunțat la cei doi brutari. Nu pentru că sunt eu bun la inimă, ci ca o formă de protest împotriva Statului care a alungat toți românii peste granițe. I-a hăituit și pe angajați și pe patroni, până a rămas țărișoara golită.

Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienții sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locații în toată țara, îi pun șef de producție la panificație și postez poze cu mine și cu ei în locație. Cine poate să-mi dea detalii cum pot ajunge la ei, să-mi scrie urgent în privat. Sunt foarte hotărât!

Cât despre cei 300 de inși care țipă înverșunați... mă șochează, Doamne ferește, Doamne păzește, nu mi-am imaginat că mai pot vedea astfel de scene în 2020! Sper să pot să mă abțin, deși nu cred...”, a mai scris Mandachi, referindu-se la protestele cetățenilor din Ditrău.

Și regizoarea Ioana Păun, cea care a realizat la Sfântu Gheorghe, în colaborare cu Teatrul „Andrei Mureșanu” spectacolul „OMG – Organisme Modificate Genetic”, proiect care vorbește chiar despre soarta imigranților, a legat cazul de la Ditrău cu o întâmplare trăită în reședința județului Covasna.  

Apropo de Ditrău. Am lucrat 2 luni la un proiect în Covasna, Sfântu Gheorghe, și locuiam la o pensiune în care erau cazate o mână de femei din Tunisia. Lucrau la fabrica de volane, coseau pielea. Patroana pensiunii le-a rugat ca, atunci când gătesc în bucătărie, să tragă perdelele ca să nu vadă localnicii că sunt acolo. Ele purtau val islamic și deveniseră cunoscute în localitate. Câțiva oameni au sunat la politie alarmați când le-au văzut pe stradă. Poliția a venit la pensiune ca să le verifice. Ele lucrau de la 5 dimineața, erau rupte de oboseală, nu prea puneau la suflet reacțiile astea. Nici nu înțelegeau că menajera pensiunii le zice „țigănci" când vorbește despre ele. În prima mea zi la pensiune m-au chemat la masa lor, râdeau de mine că-s slabă și mi-au pus în fața unei farfurii cu tocană de carne și lipii. Rasismul e peste tot, mai ales în localitățile mici, iar maghiarii, se pare, nu au scăpat nici ei neatinși”, a scris duminică, pe Facebook, regizoarea.

Între timp, polițiștii din Harghita au deschis un dosar penal pentru incitare la ură și discriminare, dar subiectul nu este nici pe departe epuizat. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.