ACTUALITATE 21 iulie 2020

Peste jumătate dintre cei 5.000 de puieți plantați la Sfântu Gheorghe s-au prins

de Daniela Luca | 1628 vizualizări

Zona nu este îngrădită deocamdată, însă este supravegheată video 

Mai mult de jumătate dintre cei 5.000 de puieți plantați primăvara trecută lângă cariera de piatră din zona Őrkő s-au prins. Reprezentanții Fundației Comunitare spun că sunt mulțumiți de rezultat și vor ca din septembrie să îi implice și pe elevi în îngrijirea puieților, așa cum era în plan de la bun început. Acțiunea a avut loc în cadrul programului de protecție a mediului de lungă durată „Poarta de Soare”.

Cei 5.000 de puieți de stejar, arțar și vișin sălbatic au fost plantați în luna martie în zona din apropierea fostei cariere de piatră din Őrkő. De atunci, o mare parte dintre puieți s-au prins, spun reprezentanții Fundației Comunitare Covasna. 

„O parte din teren este lângă pădure, însă o mare parte a puieților au fost plantați într-un loc care a fost folosit drept groapă de gunoi în trecut și asta un pic ne-a afectat. Săptămâna aceasta lucrează un grup de oameni care fac câteva lucrări la puieți și curăță terenul. Este o chestie delicată și din acest motiv n-am vrut să atragem copiii, așa că la toamnă planificăm ca pentru acel grup de copii care a participat la pregătire să facem un program, la fața locului. Deja atunci puieții vor avea o înălțime mai mare și astfel putem să planificăm o acțiune împreună cu acești copii, dar deocamdată nu am vrut pentru că sunt foarte fragede aceste plante și e nevoie de specialiști”, ne-a spus directorul Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Conform acesteia, chiar dacă în martie nu a prea plouat și au fost și puieți care nu au supraviețuit, o mare parte dintre ei dau semne că vor crește mari și sănătoși. 

În ceea ce privește măsurile de siguranță împotriva furtului, Bereczki Kinga spune că primăria a săpat un șanț în jurul zonei, iar Asociația Vadon a oferit o cameră de supraveghere. Totuși, au fost câțiva „curioși” care au intrat pe teritoriu. 

„Când a fost amenajat terenul a fost săpat un șanț destul de mare în jur. Cei de la primărie au asigurat acest lucru și într-adevăr când ne-am deplasat acolo am văzut că în două părți deja au umplut groapa și au trecut peste, pentru că am văzut urme de cai. Deci au intrat cu caii pe teren. Și atunci am informat primăria și iarăși au săpat groapa mai adâncă. Sperăm să țină și să nu se ducă acolo și să distrugă. E mai ocrotit terenul acum decât a fost înainte. (...) Ca să îngrădească e nevoie și de buget și de timp. Până la urmă tot asta ar fi soluția și e în plan să se facă și gardul. Ne-am bucurat totuși că mai mulți au supraviețuit decât ne-am fi așteptat”, ne-a explicat Bereczki Kinga. 

Fundația Comunitară Covasna a inițiat programul de împădurire „Poarta de Soare” în luna octombrie a anului trecut. Sute de elevi covăsneni s-au implicat în programul educațional care s-a desfășurat în perioada octombrie-decembrie. Deși inițial s-a stabilit că vor participa la împădurire și elevii de la diferite școli din Sfântu Gheorghe, din cauza răspândirii virusului COVID-19, decizia a fost amânată.

Tot în cadrul programului, în toamna acestui an, în apropierea Casei de Cultură Kónya Ádám din centrul municipiului va fi amplasată o operă de artă, semnată de artistul plastic Péter Alpár.  Aceasta va „crește” odată cu copacii plantați în cadrul acestui program. 

Primăria Municipiul Sfântu Gheorghe contribuie la realizarea programului cu peste 72.000 de lei, dintre care peste 65.600 de lei vor fi alocați pentru sculptură.

Mai multe detalii despre program se găsesc pe site-ul napkapu.info. 

Sursă foto:napkapu.info. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.