SOCIAL 26 martie 2020

Voluntarii din județ – inimi neînfricate și scutul celor vulnerabili

de Daniela Luca | 5601 vizualizări

Cine sunt oamenii care și în această perioadă au pus binele altora pe primul loc 

În plină criză de coronavirus, când străzile sunt aproape goale și nimeni nu știe cu ce vești va veni ziua de mâine, sunt câțiva oameni care produc un val neașteptat de solidaritate și ajutor. Organizațiile civile din județ, prin voluntarii implicați, au venit în întâmpinarea celor mai vulnerabili dintre noi – vârstnicii rămași singuri. Ei le fac cumpărăturile de strictă necesitate, pentru ca ei să nu se expună riscului îmbolnăvirii. Acestora li s-au adăugat și alți oameni din comunitate care nu au putut să stea cu mâinile în sân. 

Câțiva voluntari de la Crucea Roșie Filiala Covasna, Serviciul de Ajutor Maltez, Fundația Creștină Diakonia, Caritas Alba Iulia şi Organizaţia Gondviselés sunt cei care ies „pe câmpul de luptă” și livrează de luni, începând cu această săptămână, mâncare și medicamente bătrânilor din Sfântu Gheorghe care locuiesc singuri sau care nu pot ieși din case. Livrarea este gratuită, iar beneficiarii suportă numai costurile produselor. 

Coordonatorii programului, reprezentanții Organizației Crucea Roșie, spun că perioada nu este tocmai ușoară pentru voluntari, însă aceștia au dat dovadă de altruism, chiar dacă astfel sunt mai expuși. Înarmați cu mănuși și măști, voluntarii cu răspuns la apelurile celor nevoiași și le-au onorat comenzile. Directorul Organizației, Papp Adolf, a atenționat locuitorii orașului să fie vigilenți și să nu deschidă ușa celor care pretind că sunt voluntari. 

„În perioada asta voluntariatul nu este deloc ușor. Este o sarcină foarte responsabilă în momentul de față. Noi încercăm să îi protejăm cum putem. Au fost instruiți, au măști și mănuși. Ne gândim la sănătatea lor, în primul rând. Lucrăm zi și noapte să onorăm tot ceea ce ni se solicită. Noi lucrăm doar cu voluntarii pe care îi cunoaștem deja, nu recrutăm voluntari noi. Deja am auzit știri că sunt persoane care merg la oameni în numele Crucii Roșii și se oferă să facă anumite servicii. Noi am dori să prevenim acest lucru și transmitem un apel la populație că cei care sunt voluntari trebuie să dovedească acest lucru, iar ceilalți nu trebuie să fie luați în seamă. Plus că noi nu mergem niciodată nechemați”, a punctat Adolf Papp.

„Acum este important să fim la datorie”

Echipele formate din trei voluntari merg pe teren, iar fiecare își cunoaște rolul, spune coordonatoarea acestora, Opra Zsófia-Szende.  

„Momentan nu avem prea multă experiență pe teren în situația asta. De la Crucea Roșie avem 15 voluntari adulți înscriși și aș sublinia că în momentele de criză, conform strategiei, lucrăm numai cu adulți. Echipele cu trei voluntari se duc pe teren și au diferite atribuții și sarcini. Unul dintre acei voluntari e șofer, celălalt sună persoana care are nevoie de ajutor și îi spune suma, iar cel de-al treilea bate la ușă și respectă distanța de doi metri. Sunt mai multe ONG-uri implicate cu care colaborăm și astăzi de exemplu noi mergem pe teren, mâine cei de la Serviciul de Ajutor Maltez, vineri Organizaţia Gondviselés și sâmbătă Caritas. Și Diakonia este implicată”, ne-a spus Opra Zsófia-Szende.

Unul dintre voluntarii care abia se întorsese de pe teren ne-a povestit că nu putea să stea acasă acum, când există atâția oameni neajutorați care au nevoie de sprijin și care și-ar pune viața în pericol dacă ar ieși din casă. 

„Nu am întâmpinat nicio greutate azi. Totul a decurs cum trebuie. Sunt voluntar de zece ani și nu am putut să nu ajut acum comunitatea. Anume acum e important să fim la datorie pentru oraș și pentru oameni. Am luat toate măsurile de protecție și am făcut ceea ce trebuie, pentru că unii bătrâni chiar nu pot ieși afară și dacă nu au pe nimeni, noi venim și ajutăm”, ne-a împărtășit voluntarul de la Crucea Roșie Filiala Covasna, Csákány Olivér. 

Voluntarii vin în ajutorul vârstnicilor și din alte orașe din județ 

Și Consiliul Județean Covasna are în derulare un serviciu de voluntariat, în parteneriat cu Asociațiile Harit, MIÉRT și Salvatore. Cei implicați fac cumpărături pentru vârstnicii din orașele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și Baraolt. 

Președintele Asociației Harit, Kelemen Szilárd, ne-a spus că pot beneficia de acest sprijin persoanele care au peste 65 de ani, iar serviciul va fi extins și în sate. 

Asociațiilor implicate li s-au alăturat și salvamontiștii de la Serviciul Public Județean Salvamont Covasna. 

„Considerăm că este oportun să fim alături de cei care au nevoie de ajutor și, bineînțeles, în continuare suntem pregătiți să intervenim dacă suntem solicitați la accidente montane”, ne-a transmis șeful Serviciului, Leonid Moscviciov. 

Pe lângă aceștia, și alte persoane din județ și-au arătat disponibilitatea de a ajuta, în funcție de resursele pe care le au. Reprezentanții unei firme din județ care distribuie cafea, spre exemplu, au postat un anunț pe Facebook prin care se oferă voluntari să transporte materiale sanitare, medicamente sau să ajute cu transportul pe raza județului în caz de alte urgențe. Un alt covăsnean a publicat un anunț în care se adresa tuturor instituțiilor din județ care luptă împotriva pandemiei și și-a pus la dispoziție, cu titlu gratuit, autospecialele de tractare auto. 

„Aceste ajutoare nu țin cont nici de etnie, nici de religie, nici de limba vorbită”

Și preotul din Vâlcele, Vasile Antonie Tămaş face parte din rândul cetățenilor care nu pot să stea acasă atunci când „țara arde”. Ajutat de oamenii din comunitate, dar și cu sprijinul mai multor persoane din țară și din străinătate, el oferă gratuit pachete cu alimente celor aflați în izolare și bătrânilor care nu pot să iasă din casă. Preotul spune că ceea ce face el este o normalitate, o datorie pe care este obligat moral să o îndeplinească. 

Totodată, acesta a menționat că nu este suficient ca voluntarii să ajungă doar la persoanele aflate în izolare, de care oricum se ocupă autoritățile, ci mai degrabă la cei care sunt foarte sensibili și nu pot ieși din casă, pentru că riscul ca ei să se îmbolnăvească este foarte mare. 

„Nu cred că putem lăsa tot ce înseamnă protecție, tot ce înseamnă sacrificiu în seama autorităților locale și a forțelor de ordine, pentru că numeric ele de foarte multe ori nu pot să facă față valului de oameni care au nevoie de ajutor. Dacă autoritățile nu reușesc să ajungă la toți, atunci mă gândesc că din rândul comunităților pot exista oameni care asigurându-se că sunt protejați și respectând toate normele de igienă și de distanță și de evitare a contactului cu oricare dintre persoanele din mediul social, pot să intervină și să fie un sprijin pe bază de voluntariat pentru situațiile acestea care sunt la limită. (...) Am colaborat foarte bine cu forțele de ordine, adică cu Poliția din Vâlcele și cu poliția din Belin și aceste ajutoare nu țin cont nici de etnie, nici de religie, nici de limba vorbită. Ele sunt ajutoare normale, firești care trebuie oferite în această situație de mare necesitate”, ne-a spus Vasile Antonie Tămaş.

Voluntarii sunt expuși unui risc destul de mare, dacă nu respectă cu strictețe normele de igienă. Pentru a fi în siguranță și pentru a-și proteja familia, preotul spune că nu neglijează acest aspect. De cele mai multe ori ajutoarele sunt lăsate în fața porții, iar oamenii își arată mulțumirea doar printr-un zâmbet larg. 

„În primul rând evit contactul personal cu cei alături de care merg să fac ajutoare sau cei care primesc ajutoarele. În majoritatea timpului nu părăsesc mașina. Atunci când trebuie să ofer ajutor efectiv iau punga cu alimente sau plicul cu medicamente, și le pun peste poarta omului. În momentul în care sunt pe drum încerc să dezinfectez mânerele mașinii, volanul, scaunele, geanta mea pe care o port la mine, încerc să port mănuși, mască de protecție. În momentul în care ajung acasă mă dezbrac de hainele cu care am fost plecat și le pun ori la spălat direct ori dacă nu, le las undeva unde să nu aibă tangențe ceilalți membri ai familiei cu ele”, a mai spus preotul din Vâlcele. 

„Noi în asemenea situație ne vom da seama în ce fel de societate trăim”

Acesta îi îndeamnă și pe cei care stau în case să se gândească la o modalitate prin care pot ajuta. Totodată, mesajul lui pentru persoanele vârstnice este să stea în casă și să îi lase pe voluntari să se ocupe de cumpărături. 

„Eu îi îndemn și pe locuitorii județului Covasna să nu rămână indiferenți. Chiar dacă sunt izolați, în momentul în care văd că un spital are nevoie de susținere pentru echipamente medicale sau de protecție sau dacă oricine este într-o muncă de voluntariat, să îi susțină. Pe această cale îi îndemn și pe cei care și-au făcut provizii mari de măști sau de spirt sanitar, să încerce să le redirecționeze către spitale, către clinici, către azilurile de bătrâni sau casele de copii pentru că aceasta este practic susținerea. Nu este suficient să stai acasă și să nu reacționezi deloc la ce se întâmplă în jurul tău. Poți să stai acasă, poți să te protejezi, însă ai toate metodele online ca să fii un ajutor și de acasă. Noi în asemenea situație ne vom da seama în ce fel de societate trăim”, a punctat Vasile Antonie Tămaş.

Astfel, dacă binele s-ar răspândi mai rapid decât virusul, am putea spera că vom ieși din acest impas un pic mai blânzi, mai solidari și mai atenți la cei care își dedicau timp și putere pentru ceilalți și până acum. 

Pentru a comanda produsele alimentare sau de igienă, persoanele vârstnice din Sfântu Gheorghe trebuie să sune la numărul  0783 017 987, de luni până vineri, între orele 9:00 și 15:00. Pentru serviciul de preluare a medicamentelor pe bază de rețetă, disponibil în reședința de județ, persoanele peste 70 de ani, persoanele cu dizabilități sau persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, pot suna la numărul 0787 248 463, în zilele lucrătoare, între orele 12:00 și 18:00.

Vârstnicii din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și Baraolt pot cere sprijin la numărul de telefon   0 742 125 157, de luni până vineri, între orele 8:00 și 16:00. 

Sursă foto: Crucea Roșie Filiala Covasna, Facebook/Vasile Antonie Tămaş.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.