SOCIAL 2 octombrie 2020

Tehnologie și bucurie pentru copiii speciali din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1626 vizualizări

Elevii din clasele primare ai Școlii Speciale din Sfântu Gheorghe, secția română, au primit motive de bucurie, în ciuda perioadei dificile pe care o traversează din cauza suferințelor personale, cumulate cu pandemia care îi ține mai mult departe de școală. Dacă până acum, pentru ei, învățământul online era un vis frumos, dar intangibil din lipsă de mijloace, cu ajutorul unor oameni de bine, acesta s-a transformat în realitate. 

Mai mulți binefăcători, care în mare parte au vrut să rămână anonimi, s-au mobilizat rapid și au donat fonduri pentru a achiziționa șapte tablete, pentru fiecare copil câte una, dar și abonamente de internet, plătite în avans pentru următorii doi ani. O mână de ajutor a întins și compania Autoliv, care a donat un laptop și o imprimantă multifuncțională de ultimă generație. 

Profesoara datorită căreia s-au pus lucrurile în mișcare, Nicoleta Ripan, spune că a început lucrul cu elevii, care sunt încântați până peste poate să învețe să lucreze pe tablete, îmbinând astfel bucuria cunoașterii cu magia tehnologiei. 

Totul a început odată cu pandemia de COVID-19, când s-a trecut la școala online. Copiii care învață la Școala Specială au diferite deficiențe și provin din familii, dacă au familii, fără prea multe posibilități. Astfel că procesul de învățare pentru ei aproape că s-a oprit, având în vedere că nici nu există manuale adaptate nevoilor lor. De mijloace electronice nici nu putea fi vorba. 

Așa că profesoara a început să caute sprijin pentru a le da șansa copiilor să continue învățatul. Ajutorul a venit la scurt timp, când mai multe persoane fizice s-au oferit să cumpere tabletele și să plătească legătura la internet pentru copii. 

Ulterior, văzând apelurile făcute prin intermediul rețelelor sociale, compania Autoliv s-a alăturat demersului și a donat laptopul și imprimanta multifuncțională. În categoria firmelor care nu au ezitat să sară în ajutorul copiilor de la Școala Specială se află și compania Bertis, care a făcut, de-a lungul timpului, mai multe sponsorizări. 

Imprimanta și laptopul ne ajută foarte mult când scoatem fișe, pentru că nu avem manuale. Atunci trebuie să ne căutăm mereu fișe de lucru. Această imprimantă este color, ceea ce ajută toate mult, pentru că le creează și elevilor o imagine mult mai realistă. (...) Am început să folosim și tabletele. Deci după ce imprimăm fișele, dacă nu venim la școală, folosim tabletele și lucrăm împreună fișele. E un ajutor enorm. (...) Chiar le mulțumesc foarte mult celor care s-au implicat, începând de la Daniel Santa. Nu am fi avut posibilitate altfel. Unii dintre cei care ne-au ajutat nici nu au vrut să li se știe numele. Sunt persoane cărora le mulțumesc și toată cinstea pentru ei!”, ne-a declarat Nicoleta Ripan. 

Daniel Santa, cel care a lansat un apel pe Facebook pentru sprijinirea cu tablete a copiilor de la Școala Specială, s-a declarat uimit și bucuros de felul în care au reacționat oamenii din jurul său. „E aproape incredibil câtă empatie și ce reacții poate azi genera un simplu mesaj pe rețelele de socializare. Tipul ăsta de întâmplare îți mai redă din încrederea în oameni și umanitate. Reacțiile prietenilor mei, care majoritatea și-au dorit să rămână anonimi au fost imediate. În egală măsură am simțit că Autoliv e o companie atentă la nevoile comunității și am apreciat foarte mult gestul lor de a veni în întâmpinarea demersului nostru cu o contribuție atât de valoroasă”, ne-a spus acesta.  

În perioada următoare, copiii de la Școala Specială vor primi și o tablă interactivă, al cărei scop va fi să facă învățatul și mai plăcut pentru toată lumea. Chiar și pentru copiii imobilizați în scaun rulant, care, fiind paralizați, au dificultăți în a ține, de exemplu, chiar și un creion în mână. Tabla interactivă, spune profesoara Nicoleta Ripan, îi va ajuta pe aceștia să poată să deseneze cu degetul, dar, în același timp, le va fi cu siguranță de folos și celorlalți copii, pentru că interacțiunile cu tehnologia, cu viitorul, pot face școala mai interesantă. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.