POLITICA 3 iulie 2020

Horia Grama – reacții despre numirea în conducerea CNCD și greșeala care l-a făcut celebru pe internet

de Iulia Drăghici - Taraș | 2243 vizualizări

Lista funcțiilor obținute de-a lungul carierei politice de președintele PSD Covasna, Horia Grama, este lungită de încă o reușită asigurată de partid: membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Domeniul combaterii discriminării nu îi este străin, spune acesta, chiar dacă intrarea în „scena” CNCD s-a făcut cu surle și trâmbițe, date de o greșeală gramaticală pe care puțini au trecut-o cu vederea și pentru care, acum, fostul deputat, cere scuze opiniei publice. 

Plenul Parlamentului a numit, marţi, şapte membri în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), printre care se regăsește și președintele PSD Covasna, Horia Grama. Imediat după această numire, pe internet au apărut discuții care pun la îndoială capacitățile fostului deputat de Covasna de a ajuta la combaterea discriminării. 

Totuși, el spune că de-a lungul carierei a avut contact cu acest domeniu. 

Este un domeniu care mi-a stârnit interesul și chiar mă preocupă. Vreau să vă spun că în activitatea mea anterioară am avut de-a face cu domeniul ăsta, în sensul că atunci când am fost prefect, din 2001 până în 2005, prefectul răspundea și de drepturile și libertățile cetățenești în raport cu administrația locală, era un garant, și practic încă de pe vremea aia aveam câte o zi întreagă de audiențe în care rezolvam cazuri sociale, oameni cu probleme. Sigur, nu erau numai chestiuni de discriminare, în cea mai mare parte sociale, dar astea două se întrepătrund. Asta pe de-o parte, cât am fost prefect, sute de cazuri de care m-am ocupat, și după aceea, în timpul în care am fost deputat în perioada celor două mandate am activat și la Comisia de Drepturile Omului, din 2011 până în 2012. Deci am, să spunem, în antecedente, o activitate de acest gen. Acum s-a ivit ocazia că au expirat mandatele vechi ale membrilor Colegiului Director și mi-am depus și eu candidatura pentru această chestiune, fiind sigur, desigur, susținut și de partid. Și colegii mei de partid au considerat că datorită experienței mele pe care o am în administrație, în Parlament, îndeplinesc condițiile și sigur că pot să fac față”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Horia Grama.

Întrebat despre obiectivele sale în funcția de director în CNCD și cum se vor reflecta acestea asupra județului Covasna, acesta a răspuns: „În momentul ăsta nu mai e vorba de județul Covasna, nu mai reprezint acolo județul Covasna. Eu sunt unul dintre membrii acestui Colegiu Director, care ia în discuție toate sesizările privind discriminarea, pe toate palierele, care, printre altele, în afară de cazurile de discriminare, mai face și prevenție, mai urmărește și rezolvarea cazurilor și întrajutorarea celor care au fost discriminați și așa mai departe”. 

Pe de altă parte, cel puțin în județul Covasna, partidele românești și cele maghiare s-au contrat nu de puține ori în probleme legate de discriminare. Horia Grama spune acum însă că este pregătit să reprezinte în egală măsură interesele maghiarilor și pe cele ale românilor. 

Nu am fost niciodată un dușman al maghiarilor. Cât am fost prefect, am aplicat legea și nu s-a constatat vreodată că aș fi excedat legea sau că aș fi făcut excese în acest domeniu. Există, fără doar și poate, cazuri de discriminare și într-o parte și în alta și voi încerca în mod cert să fiu cât mai echidistant atunci când apar astfel de cazuri. Așa se cere de la membri, să analizeze cât mai obiectiv orice caz”, spune liderul PSD Covasna. 

Între parlamentar și director CNCD

Cât despre candidatura pentru un nou mandat în Parlamentul României, acesta spune că încă nu este hotărât, dar că  noua funcție, de director în CNCD, nu exclude această posibilitate. 

Calitatea de membru în Consiliu nu exclude posibilitatea de a candida. Sigur că după aia, dacă ieși, trebuie să optezi. Deocamdată eu am optat pentru această situație, nu m-am gândit, sincer, dacă voi mai candida sau nu, dar am această posibilitate legal, fără să fiu în incompatibilitate”, a spus Horia Grama. 

Despre greșeala care i-a adus „faima” pe internet: „Nu cred că există, în momentul ăsta vreun politician de vârf care să nu fi făcut greșeli gramaticale”

Numirea, dar mai ales candidatura în această nouă funcție nu au fost trecute cu vederea de internauți, după ce mass-media centrală a scos la iveală o eroare gramaticală făcută în cererea care a însoțit dosarul de candidatură. „Prin prezenta î-mi depun candidatura”, a scris Horia Grama în document. 

Fostul deputat de Covasna spune că documentul a fost scris când a fost presat de timp, dar a recunoscut că nu este o greșeală scuzabilă.

În primul rând, îmi cer scuze pentru greșeala aia. Când am scris cererea și declarațiile alea eram într-un loc mai impropriu, presat de timp. Da, am greșit și recunosc greșeala, dar e chiar așa o crimă? Aia să însemne tot ce știu eu sau ce pot eu? Alții nu au fost în stare să își scrie de mână și critică. Să mă critice ăia care au scris ei de mână. Dar ăia care au venit cu ele redactate de nu știu cine sau așa... Asta este! A fost o situație mai improprie, îmi pare foarte rău, se mai întâmplă și la case mai mari, după câte observăm. Nu cred că există, în momentul ăsta, vreun politician de vârf care să nu fi făcut greșeli gramaticale. Dar nu e scuză. Asta este, o recunosc. Nu zic că nu am greșit”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Horia Grama. 

Printre funcțiile obținute de Horia Grama de-a lungul carierei în politică se numără: prefect al județului Covasna (perioada 2001-2005, numit de Adrian Năstase), deputat în Parlamentul României (în perioada 2008-2016), președinte al Agenției Nucleare pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) ( în perioada ( 2017 – decembrie 2019), iar din decembrie 2019 până în iunie 2020 a fost consilier al președintelui Camerei Deputaților. 

Alături de acesta, în Colegiul Director al CNCD au mai fost numiți: Claudia-Sorina Popa, Adrian Diaconu, Asztalos Csaba, Jura Cristian şi Cătălina Olteanu - pentru mandate complete de 5 ani şi Maria Moţa - pentru un rest de mandat care expiră în 2023.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.