SOCIAL 2 noiembrie 2020

Consilier local din Întorsura Buzăului: „Băi, prieteni, voi de lighean ați uitat?”

de David Leonard Bularca | 3337 vizualizări

O parte dintre cetățenii orașului au catalogat atitudinea alesului local drept nepotrivită 

Chiar dacă nu este un lucru neobișnuit ca discuțiile în mediul online să devină adevărate dezbateri pe teme de interes public, o intervenție a unui consilier local proaspăt (re)învestit la Întorsura Buzăului a „încins spiritele” pe un grup de Facebook. Un îndemn de „vedeți-vă lungul nasului” și întrebarea „voi ați uitat de lighean?” au născut o cascadă de replici. Totul a pornit de la faptul că reluarea serviciului de furnizare a apei a întârziat față de ora anunțată. 

Din cauza unor lucrări la rețeaua de apă, joi, 29 octombrie, furnizarea apei a fost sistată în toată zona Buzaielor. Chiar dacă inițial era anunțată ora 16:00 pentru reluarea serviciului, întârzierea a generat o discuție pe un grup online al orașului Întorsura Buzăului. 

La conversație a luat parte și un consilier local, proaspăt învestit, din nou, în această funcție, Marcel Murea (PSD).  Replica acestuia nu numai că i-a nemulțumit pe majoritatea celor care au luat parte la dezbatere, ba mai mult, i-a înfuriat pe unii oameni, pe alocuri și cu jigniri, în vreme ce altora le-a dat „material” de glume. 

Specificăm faptul că unele dintre reacții le-am preluat din secțiunea de comentarii a postării prezente și la ora redactării materialului pe grupul de Facebook „Votăm pentru noi”, iar toate greșelile gramaticale aparțin strict autorilor.

„Băi prieteni voi de lighean ați uitat ? Ce mare supărare acum că n-avem apă o zi . Bătrâni noștri cum sau descurcat de ne-au crescut mari pe noi ? Au avut apă și de toate la dispoziție cum avem noi astăzi? Mai uitațivă în spate de unde ați plecat în viață și mai vedeți-vă lungul nasului !”, a fost comentariul scris de Marcel Murea.

De aici a pornit o adevărată „cascadă”, cum am spus, de comentarii: unele acuză aroganța alesului local, altele vorbesc despre evoluția omenirii, s-au solicitat să apară și scuzele publice din partea consilierului pentru reacția dată sau alții au găsit aici inspirație pentru a face glume. 

„Nu ați înțeles nimic din toată problema cu lipsa apei de astăzi. Sa anunțat întreruperea furnizării apei până la ora 16 și din motive tehnice a mai întârziat cu 3 ore si v-ați șifonat. O seara udă pt toți comentatorii”, a fost al doilea mesaj al consilierului. 

După ședința de vineri, 30 octombrie, a Consiliului Local, în care s-a ales viceprimarul orașului Întorsura Buzăului, am încercat să vorbim cu Marcel Murea în legătură cu acest subiect, însă rugat să ofere o declarație, acesta a refuzat. Dacă va dori, totuși, să își expună punctul de vedere, îi vom oferi, probabil, în continuare posibilitatea să facă acest lucru. 

Primarul orașului: „Ceea ce a exprimat domnul consilier este doar părerea dânsului”

Aceeași solicitare am avut-o și către edilul orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă. Acesta ne-a spus în același context că nu este de acord cu afirmațiile făcute de colegul său din CL, Marcel Murea. Ba mai mult, în opinia acestuia, consilierul local a primit din partea cetățenilor tratamentul adecvat.

„A fost o lucrare care s-a prelungit un pic mai mult decât se aștepta. Se știe, când se începe o astfel de lucrare nu se poate stabili exact ora la care se termină, apar complicații pe parcursul lucrării. Ceea ce a exprimat domnul consilier este doar părerea dânsului, pe care și-o și asumă și cu siguranță nu sunt de acord cu această părere a dânsului. Și-a primit din partea cetățenilor tratamentul adecvat, zic eu și cu siguranță a învățat ceva din toată treaba asta. Cu siguranță ar fi trebuit să își ceară scuze pentru ceea ce a spus, este doar opțiunea dânsului și trebuie să și-o asume dânsul”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Raul Urdă.

„Geniul neînțeles” 

O parte dintre cei care și-au exprimat opiniile vizavi de comentariul consilierului local spun în continuare că nu se regăsesc în atitudinea celui pus în funcție să reprezinte interesele cetățenilor. 

Unul dintre aceștia, Alexandru Dobrinaș, chiar i-a solicitat lui Marcel Murea să prezinte public scuze pentru afirmațiile făcute. 

„Răspuns din partea domnului consilier, eu nu am primit. Pot spune că nu a primit nimeni un răspuns din partea distinsului domn. Tot ceea ce a urmat afirmației dumnealui a fost doar un schimb de replici, tăioase, prin care fiecare voia să își consolideze partea. Bineînțeles că intuiam răspunsurile domnului, dar asta contează mai puțin. Referitor la întrebarea cu scuzele publice, vă pot spune că eram ferm convins de neadresarea lor! Mergând acum pe parte politică și cunoscând doctrina, acest lucru era lesne de înțeles! Dar să mă fac înțeles: nu scuzele în esență sunt adevăratul subiect pe care am vrut să îl ating, pentru că pur și simplu puteam auzi niște scuze pline de ironie sau lipsite de rațional, am vrut, pe această cale, să atrag atenția celor 203 votanți, simpatizanți ai partidului din care dl consilier face parte. Acești oameni trebuie să vadă că după ce și-au executat dreptul constituțional de a își alege candidatul favorit, sunt trimiși, cu nonșalanță, să se spele „LA LIGHEAN””, ne-a spus Alexandru Dobrinaș.

Că toată întâmplarea a fost o gafă sau a fost o reacție lansată în spațiul public cu bună știință rămâne ca nedumerire și pentru Annelise Czitros, un alt participat la discuția din online. Tânăra din Întorsura Buzăului ne-a spus că atitudinea consilierului local a fost parcă una a „geniului neînțeles”.

„Nu știu dacă a făcut-o voluntar sau doar a gafat, moment în care consider că ar fi fost absolut necesar să își ceară scuze în mod public, dar până la finalul discuției respective, a menținut atitudinea geniului neînțeles de cetățenii ale căror interese urmează să le reprezinte, insistând asupra aceleiași abordări. Bineînțeles că mereu vor fi probleme și că nu putem mulțumi pe toată lumea, dar, în calitate de persoană publică la nivel local, poți încerca să intervii altfel. Poți calma spiritele, de ex. cerând scuze pentru situația neplăcută și menționând că, în ciuda eforturilor depuse, respectiva problemă a necesitat mai mult timp. Poți cere înțelegere din partea oamenilor, dacă ții neapărat să intervii”, a transmis, pentru Observatorul de Covasna, Annelise Czitros. 

Despre referirea la trecut pe care a avut-o alesul local, aceasta spune că ceea ce însemna normalitate pentru bunicii noștri nu trebuie să însemne normalitate și pentru noi, dar și că întregul subiect putea fi tratat diferit.

„Nu putem încuraja acceptarea unor condiții care contravin nivelului de trai, deși, după cum a subliniat domnul consilier, sunt situații care erau o normalitate în trecutul părinților, bunicilor și strămoșilor noștri. O pană de curent poate apărea oricând, centrala se poate strica sau poate intra în revizie, lucrurile se strică și asta e ceva firesc. Dar nu este firesc să acuzi cetățeanul pentru că solicită soluționarea unei probleme. După părerea mea, întreaga discuție a luat o turnură foarte neplăcută și putea fi abordată complet diferit. Nu spun că injuriile aduse de unii participanți ar fi în regulă, dar îmi mențin părerea că un membru al administrației publice ar trebui să gândească de două ori înainte de a face o afirmație de acest gen”, ne-a mai spus Annelise Czitros. 

Chiar dacă e greu de stabilit o concluzie după un astfel de subiect, putem totuși să avem în vedere că unul dintre avantajele internetului (sau poate dezavantaje pentru alții) este că cetățenii, indiferent de funcții și poziții sociale, au un mediu unde să își expună direct punctele de vedere. Or, acesta este semn, dacă nu doar al democrației, măcar al evoluției.  

Sursă foto: Captură ecran din grupul Votăm pentru noi! 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.