SOCIAL 29 iulie 2020

Romii din Őrkő, sărbătoriți la cea de-a patra ediție a festivalului dedicat lor

de Daniela Luca | 920 vizualizări

Evenimentul are ca scop să creeze o punte de legătură între locuitorii din Sfântu Gheorghe și comunitatea romă 

O nouă ediție a festivalului romilor din Sfântu Gheorghe, Manus, este planificată pentru perioada 24– 30 august. Organizatorii au pregătit și în acest an o serie de activități, în diverse locații, printre care o expoziție de fotografii, programe artistice, dar și un workshop, toate având ca scop promovarea valorilor culturale ale comunității din Őrkő și apropierea acesteia de ceilalți locuitori ai municipiului. 

Festivalul romilor își propune și în acest an să creeze o punte de legătură între locuitorii din Sfântu Gheorghe și comunitatea din Őrkő, care, conform organizatorilor, prin acest eveniment își înrădăcinează propria cultură și își găsește locul în societate. Prin prezentarea exemplelor pozitive ale comunității rome, se dorește debarasarea de orice fel de prejudecăți și preconcepții.

„Va avea loc o săptămână culturală în Sfântu Gheorghe, iar în fiecare zi va fi câte un eveniment. Va fi o expoziție de fotografie, un eveniment dedicat literaturii țigănești. Va veni un dramaturg din Ungaria care a cercetat poveștile țigănești și va vorbi despre asta la Szimpla. Pe durata săptămânii vom face un fel de promovare a festivalului care va avea loc de vineri până duminică pe strada Borvíz. Încă nu este finalizat programul, pentru că din cauza pandemiei este foarte greu să ne organizăm cu invitații care trebuiau să vină din străinătate”, ne-a spus unul dintre organizatori, președintele Asociației „Lármafa”, Csernátoni Loránd. 

Îndeletnicirile tradiționale ale romilor, scoase la lumină 

Așadar, după săptămâna culturală, la cariera de piatră din zona Őrkő, va urma un workshop care va pune accentul pe ocupațiile tradiționale țigănești. Acesta va reuni cei mai talentați fierari, lingurari și sticlari care vor face demonstrații pentru public.  

„Acesta este un plus față de ce a fost la edițiile precedente și suntem foarte mândri că o să punem accent și pe artizanat. Vrem să promovăm aceste îndeletniciri ale romilor, pentru că printre ei sunt oameni talentați și pricepuți. Am invitat din Viscri o familie de țigani, frații Gábor István și Gábor Máthé care se ocupă cu fierăritul. Ei o să aducă uneltele acelea foarte vechi de 200 de ani cu care se lucrează. Vor face demonstrații și vor învăța oamenii cum se fac aceste obiecte din fier”, ne-a mai spus Csernátoni Loránd. 

Intrarea la eveniment va fi liberă, iar organizatorii spun că se gândesc la o modalitate prin care acțiunile să fie sigure pentru toți cei care vor dori să participe. 

„Ediția de anul trecut a fost mai ușor de organizat și de pus în practică, dar au fost și atunci greutăți și  momente de succes. În ceea ce privește echipa de organizare, facem tot posibilul să creăm într-adevăr un loc pentru întâlnire și  sperăm la o colaborare reciprocă și cu autoritățile în ceea ce privește măsurile care trebuie avute în vedere”, ne-a spus celălalt organizator, actorul de la Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, Fekete Lovas Zsolt.

Trei zile fără prejudecăți 

Conform organizatorilor, la marginea orașului Sfântu Gheorghe, există o comunitate de aproape patru mii de oameni care trăiesc în mare parte în sărăcie, și nu numai la periferia orașului, ci și la marginea societății. Deși mulți au încercat să se implice, până în prezent nu s-au obținut rezultate semnificative în îmbunătățirea și rezolvarea situației lor. Ei subliniază că acest eveniment nu este doar o întâlnire a romilor, ci o întâlnire a tuturor oamenilor, indiferent de etnie, care sunt dispuși să își lase deoparte  preconcepțiile pentru a descoperi o lume cu totul nouă.

„Încercăm să facem în așa fel încât să fie într-un an măcar trei zile în care punem deoparte toate prejudecățile și toate stereotipurile și încercăm să dărâmăm zidurile, să lăsăm deoparte această povară și să încercăm să fim oameni. Manus înseamnă în limba țigănească „om” și despre asta este vorba. Noi nu facem un festival în tot sensul cuvântului, ci o întâlnire a maghiarilor, a românilor și a altor națiuni cu țiganii. E important să ne întâlnim și să avem și o dezbatere. Nu este nevoie să ne înțelegem, pentru că nu suntem naivi și știm că nu se va întâmpla o minune, dar măcar trei zile să fim împreună ca oameni și să încercăm să facem un pas. Acest lucru poate fi făcut prin cultură”, ne-a mai spus Csernátoni Loránd. 

Evenimentul este finanțat în premieră din Asociația Fondului Cultural Național – AFCN, cu o sumă de aproximativ 80.000 de lei, dar și din Fondul Cultural Național al Ungariei și de Consiliul Local Sfântu Gheorghe. 

Organizatorii spun că dacă vor fi nevoiți să amâne cea de-a patra ediție a evenimentului, vor lua calcul posibilitatea ca aceasta să aibă loc în toamnă.

Sursă foto: manus.ro. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.