INTERVIU 28 august 2020

„Îmi este mai mult decât frică nu cumva să iasă jucători pozitivi”

de Iulia Drăghici - Taraș | 18934 vizualizări

Interviu cu patronul Sepsi OSK, Diószegi László – partea I 

Sepsi OSK, echipa fanion a județului Covasna, și-a făcut calculele pentru noul sezon, și-a adus jucătorii de care avea nevoie, știe ce obiective are. Dar nu se poate spune că nu există temeri sau emoții. Că altfel fotbalul nu ar mai fi fotbal. Mai ales acum, când se joacă în vremuri de pandemie. Despre toate acestea și mai multe, în interviul următor, oferit de patronul Sepsi OSK, Diószegi László, la debutul într-un nou sezon în Liga 1. 

Sezonul 2019-2020 s-a disputat în condiții speciale. Finalul a fost extrem de tensionat, cu reguli schimbate din mers. După ultima etapă, Sepsi a trebuit să aștepte încă o zi pentru decizia finală, pentru a-și afla poziția din clasament. Cum ați resimțit toate acestea ?

Pentru mine ultimele două săptămâni au fost un stres continuu. Eu cred că nu e normal ca într-un campionat, oriunde în lume să nu ai reguli de dinainte stabilite, reguli normale și reguli fixe, chiar dacă știm foarte bine că nimeni nu s-a gândit la virus, nici măcar în februarie. Sunt de acord că virusul a dat totul peste cap, dar eu cred că trebuiau luate niște măsuri, în fotbal vorbesc, în Liga 1, mai concrete și mai precise, să nu fie o așa harababură. Nimeni nu știa ce o să se întâmple. Nu se poate să avem trei reguli în același campionat. Ba eram la meci de baraj, ba eram pe locul 8. Până la urmă am terminat pe locul 9. Au fost trei stiluri de a stabili ierarhia finală. Nu trebuie să se mai întâmple. Cei care au în mână soarta fotbalului românesc ar trebui să se gândească de acum, chiar dacă deja a început campionatul și să stabilească niște reguli concrete, pe care să le știe toată lumea și să nu se tot schimbe. 

La un moment dat, Leo Grozavu a spus că nu deține un lot foarte numeros, motiv pentru care se pune o mare presiune asupra jucătorilor care sunt nevoiți să joace la un interval de trei zile. Era asta o scuză? 

Într-adevăr, lotul nu era numeros, fiindcă nici noi nu ne-am gândit că o să avem meciuri din trei în trei zile. Nimeni nu s-a gândit că o să trebuiască să amânăm două luni de zile până să începem. La doi jucători li s-au terminat contractele pe 1 iulie și nu am reușit să stabilim să mai rămână încă o lună de zile, cum au reușit alte echipe, fiindcă cei doi jucători sunt jucători de valoare și au semnat alte contracte. În Bulgaria și Croația deja începuse campionatul la sfârșitul lui august și nu puteau să rămână. În iarnă, Leo Grozavu s-a despărțit de doi jucători, pe care nu i-a mai vrut și asta înseamnă că am avut patru jucători în minus. Normal, ne-a afectat foarte tare. Are o scuză că lotul nu era numeros. Plus că au mai intervenit și două accidentări. A avut un lot de 14 – 15 jucători pe care se poate baza, care jucau din trei în trei zile. Nu cum a avut CFR, să zicem, încă vreo 10 jucători buni pe bancă și putea să schimbe. De aceea pot să spun că am trăit periculos.  

Dacă Sepsi câștiga Cupa României ar fi participat în sezonul 2020-2021 în Cupele Europene. Ar fi fost pregătită pentru o astfel de provocare ?

În primele tururi, hai să spunem preliminarii, cum se zice acum, intră niște echipe care nu sunt cu nimic mai pregătite decât Sepsi. Sunt echipe din Azerbaidjan, Malta, din Cipru. Consider că am fi putut să facem față. Era greu, dar totuși în primul tur sigur nu cădeam cu o echipă gen Dinamo Zagreb, cu care a căzut CFR. Primeam o echipă mai slab cotată, pentru care cred că eram adversari cu care aveau șanse și să câștige și să piardă. Hai să spunem că eram pregătiți pentru preliminarii. 

Aveți temeri vizavi de testările pentru coronavirus? 

Da. Acum este foarte clar: cu cât se testează mai mult, cu atât ies mai mulți bolnavi. Din două în două săptămâni sunt testările. Câteodată și săptămânal. Întotdeauna, în ziua când așteptăm rezultatul, de exemplu miercuri se face testul și joi dimineață primim rezultatul, îmi este mai mult decât frică ca nu cumva să iasă unul sau doi sau, Doamne ferește!, mai mulți jucători pozitivi, că începe calvarul și la noi. Și chiar pot să spun că îmi pare foarte rău de orice echipă care are jucători pozitivi în lot, fiindcă mă pun în locul lor și îmi închipui prin ce calvar trec. Nici nu știi cum să faci, ce să faci. Din păcate, nici acum nu sunt reguli concrete. COVID-ul acum e sigur. Dacă m-ar fi întrebat cineva lunile trecute, eu eram sigur că în iulie o să râdem de COVID, că nu o să mai auzim de virus. Uite că am greșit și recunosc că am greșit. Am crezut că vine vara, sunt călduri și se spunea că virusul moare la peste 30 de grade. Acum chiar mi-e frică de faptul că o să jucăm încă un campionat cu COVID-ul. Toate echipele sunt bulversate.  Dacă unul iese pozitiv cu 24 de ore înainte de meci, ce se întâmplă? Am auzit că și DSP ia decizii în zona lui. De exemplu, DSP Covasna poate să zică „toată echipa în carantină”. Același DSP, dar în alt județ zice „puneți la o parte doi jucători și jucați”. Deci nu sunt niște reguli concrete și unitare. De aceea, abia aștept să primesc rezultatele și să știu că toți sunt negativi. 

Jucătorii cum s-au adaptat noilor reguli? 

Foarte greu. Când a început nebunia și când a trebuit să stăm în cantonament două săptămâni, cred că au fost cele mai grele din viața unui fotbalist, dar și din a noastră, a membrilor staff-ului și clubului. Erau atât de multe restricții, că nici nu știam ce să facem. (...) A fost o perioadă foarte grea. Jucătorii nu se mai puteau concentra la antrenamente. (...) Dar am trecut cu bine, Slavă Domnului, nu avem niciun bolnav în momentul de față în echipă, dar sunt conștient că poate mâine, poimâine se pot îmbolnăvi unul sau doi sau trei și atunci începe iarăși calvarul.  

Și formatul Ligii 1 s-a modificat. A fost mărit numărul echipelor participante la 16. Ce părere aveți despre acesta schimbare?

Eu am zis din decembrie, când noi eram într-o situație bună și nu ne-am gândit absolut deloc la ce poate să se întâmple, că este un lucru binevenit. Hagi a spus că România are nevoie de 18 echipe. Eu sunt perfect de acord cu el. Totuși, avem 20 de milioane de locuitori, cel puțin pe hârtie. Suntem o țară destul de mare. Așa că aș prefera formatul de 18 echipe, fără Play-Off, fără Play-Out și să cadă în liga a 2-a două echipe și două să joace baraj, cum suntem acum. Acum sunt foarte multe meciuri, iarăși o să devină stresant, sunt cel puțin patru pauze din cauza naționalei mari, că așa e în toată Europa. De exemplu noi jucăm acum cu Cluj, sâmbătă și dup-aia, două săptămâni pauză. Dup-aia iar începem meciurile, dup-aia în octombrie iar două săptămâni pauză. Eu așa consider, că dacă aveam 18 echipe era mai atractiv campionatul. Acum, cu noul format, cum au spus acum că și echipele de pe 7 și 8 o să aibă șanse să ajungă în Europa, o să devină mult mai important și rolul Play-Out-ului. (...) Fiecare meci trebuie să fie crucial, pentru că atunci capătă campionatul un interes deosebit. Hagi a avut dreptate, că ultima oară când am avut rezultate în Champions League sau în Europa League, bine, CFR a reușit și după, a fost atunci când am avut campionat cu 18 echipe. Asta e și părerea mea. Trebuie să fim realiști, știm foarte bine că nu s-a schimbat de la 14 la 16 din cauza pandemiei, ci pentru că o echipă trebuia să rămână în prima ligă. Și e vorba de Dinamo, știm foarte bine. Dacă era orice altă echipă în locul lui Dinamo, nu cred că se schimba campionatul, decât anul viitor, când era în plan.  

Sezonul trecut ați avut emoții la retrogradare vreun moment? 

Da׳ cum să nu! După ce a început pandemia și am văzut cum se schimbă lucrurile de la o zi la alta și ce se întâmplă, am avut emoții. Știam că nu avem un lot numeros și am pierdut niște meciuri pe mâna noastră, niște meciuri cu care trebuia să ne mai gândim la retrogradare. Aici mă gândesc la meciul cu Voluntari acasă și cu Sibiu, unde am făcut 1-1 și 1 – 2. Cu cele două meciuri câștigate aveam încă 5 puncte, eram practic salvați de la retrogradare, nu ne gândeam deloc. Dar în cele două meciuri am avut și neșansă multă. (...) După aceea a început calvarul. Am fost primul din club care am avertizat că este problemă mare și că ne batem la retrogradare. Toți au râs și au spus să nu exagerăm. Cu cât trecea timpul, îmi dădeau dreptate. Slavă Domnului că totul e bine când se termină cu bine. De fapt, locul 9 este locul meritat al echipei, nu meritam mult mai mult anul ăsta. Poate locul 8, dar mai sus nu meritam, fiindcă foarte multe meciuri le-am pierdut pe mâna noastră. 

Sepsi, deși a debutat în noul sezon cu un joc bun, a pierdut. Urmează cel puțin trei partide foarte grele, prima chiar cu CFR Cluj, campioană en-titre. Cum vedeți parcursul echipei în acest sezon?

 Am făcut schimbări enorme. Sperăm că toți jucătorii pe care i-am adus vor împrospăta lotul și vor da un plus. După cum s-a văzut și în primul meci, 4 jucători noi au intrat în echipa noastră și eu așa consider, dar poate sunt subiectiv, că au adus un plus echipei și s-a văzut chiar dacă nu am reușit să înscriem. Am avut atâtea ocazii mari, că puteam să câștigăm cu 2 – 0 și nimeni nu zicea nimic. Din păcate, am jucat fără atacant. Safranko a fost operat la nas în Slovacia și abia alaltăieri a revenit la echipă, Karanović a și plecat ieri de la echipă, am reziliat contractul. Au fost foarte multe probleme, să spunem așa, de indisciplină. De un an de zile nu mai avea capul la echipă și de aceea nu l-a mai folosit antrenorul. Celălalt atacant, Dumiter, acum două luni de zile s-a accidentat foarte grav, ligamente încrucișate. Este operat de o lună și ceva și noi așteptăm să revină în ianuarie. Am adus un atacant bun, sperăm noi,  un suedez, care a venit cu o zi înainte de meciul cu Craiova. Practic, am jucat fără atacant. Antrenorul a improvizat și l-a pus în față pe Carnat, care chiar dacă nu a reușit să înscrie, este un jucător bun și totuși am reușit să creăm 6, 7 ocazii clare. Până în minutul 85, totul a mers spre bine. După aceea știm foarte bine ce s-a întâmplat. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar uite că rezultatul e 0 – 1. 

Care sunt obiectivele pentru acest sezon?

Anul ăsta am spus foarte clar: știm că la primele trei locuri, înainte de a începe campionatul,  nici măcar nu avem de ce să ne gândim. Și nici alte echipe. Sunt cele trei echipe mari, Craiova, FCSB și CFR, care și anul ăsta o să domine campionatul, cum s-a întâmplat și în anii precedenți. Locurile 4, 5, 6 sunt locuri la care foarte multe echipe o să aspire. În primul rând, este un FC Botoșani care a rămas cu aceeași echipă, bună, de atac, pe care și anul ăsta o văd în Play-Off. E Viitorul Constanța a lui Hagi, unde sunt jucători tineri, care joacă împreună de 2, 3 ani. Oricând poate să fie în Play-Off. E Dinamo București care acum începe să se formeze ca echipă, am văzut că l-au adus ca antrenor pe domnul Contra. Eu consider că Dinamo nu prea își mai permite luxul de a intra și al treilea an în Play-Out, deci o să depună efort foarte mare. E Hermannstadt, care a adus 9 jucători și vrea să intre în Play-Off. E Astra Giurgiu care întotdeauna a avut echipă bună. Și mai suntem noi, care avem obiectivul de a intra în primii 6. O să fie o luptă acerbă, între 5 sau 6 echipe care o să lupte pentru Play-Off. Normal că și celelalte echipe spun că vor la fel, dar nu pot să intre 16 echipe.  O să fie foarte greu. Dar în fotbal întotdeauna pot veni și surprize. Nimeni nu s-a gândit că echipa Clinceni, care era pe ultimele locuri, o să aibă un parcurs de 6-7 meciuri aproape fără înfrângere și s-a salvat de la retrogradare în fața noastră cu două-trei săptămâni. 

Și ca jucători, ce vă mai doriți să aduceți la echipă?

Eu consider că nu mai avem nevoie de nimeni. Am mai adus un jucător tânăr, sârb și austriac. Are 19 ani. Suntem în tratative. Poate juca și mijlocaș defensiv și în spate, fundaș central. Dacă reușim și cu el să parafăm înțelegerea, eu consider că 99% lotul nostru rămâne cum e. Nu mai vrem să aducem, fiindcă avem în momentul de față 28 de jucători. Este puțin și exagerat față de 23, 24 câți am avut anul trecut. Eu cred că un lot de 26 de jucători este arhisuficient. Dar nu vrem să ne mai despărțim de nimeni. Să nu se sperie nimeni. Eu așa consider, că lotul e făcut. Chiar dacă suntem 28, nu e o problemă mare, pentru că Slavă Domnului, am reușit să primim un loc în liga a 3-a. Chiar ieri seară s-a efectuat primul antrenament al noii echipe Sepsi OSK 2, care joacă în liga a 3-a. Sunt foarte mulți tineri talentați și acolo mai intră 5, 6 jucători din cei 28 care nu prind lotul. De aceea e bine să avem un lot așa de numeros, pentru că o să aibă unde să joace și cei care nu prind în primii 20. 

Se vorbește să se deschidă localurile, restaurantele. Credeți că ar fi momentul să li se permită accesul și suporterilor pe stadioane?

Eu așa consider, că dacă avem voie să stăm 100, 200 de oameni într-o încăpere care abia are două, trei geamuri de aerisit, atunci pe un stadion de 5.200 de locuri, cât are Sepsi, nu văd de ce nu ar putea intra din start minim 500 de oameni. Eu mă duc și mai departe și spun că într-un stadion de 5.000 de locuri, 1.250, deci un sfert, ar trebui să fie deschis. Normal, lumea să păstreze distanța fizică, dar eu așa spun, că așa ar fi normal. Trebuie să vedem cum se face și în alte țări. Încet-încet, UEFA și-a dat seama că suporterii sunt esențiali într-un meci de fotbal, că am văzut și meciul Barcelona cu Bayern, la 2 – 8 parcă era un meci amical într-un campionat județean. Deci fotbalul fără spectatori nu are sarea și piperul. 

Care este mesajul pentru fanii Sepsi OSK din județ? 

Primul mesaj este să aveți încredere 100% în noi, în toți, și în jucători, și în antrenori, și în noi, cei din staff, fiindcă toți vrem binele clubului, asta însemnând că toți vrem să avem rezultate. Dar întotdeauna ne gândim în față, nu în spate. Ceea ce înseamnă că orice decizie luăm, nu spun să nu comentați, că este dreptul vostru, dar să comentați în așa fel încât să știți că tot ceea ce facem, facem din inimă și facem pentru binele clubului, chiar dacă unele decizii sunt greu de înțeles de oamenii care sunt în afara clubului. Dar întotdeauna țelul este să fim mai puternici și să jucăm fotbal cât mai mult timp de acum încolo în prima ligă și să vă oferim numai și numai bucurii, având în vedere cât de greu este în ziua de astăzi. 

Prezentul interviul are și o continuare, care va fi publicată săptămâna viitoare, într-o nouă ediție a ziarului Observatorul de Covasna. Atunci veți afla detalii despre noul stadion, despre investițiile din Ungaria, regrete privind despărțirea de anumiți jucători, cum se trăiește pandemia în brutărie și cum în fotbal și altele. 

Foto: Facebook/ Sepsi OSK

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.