Cum a unit patriotismul peste 1.000 de elevi din Sfântu Gheorghe?
Elevii din Sfântu Gheorghe au celebrat în avans Ziua Națională a României, într-un eveniment care a adunat peste 1.000 de participanți. Centrul orașului s-a transformat vineri, 29 noiembrie, într-o mare de steaguri tricolore, cântece patriotice și energie pozitivă.
Manifestările au fost organizate de Colegiul Național „Mihai Viteazul” și au implicat elevi și profesori de la mai multe instituții de învățământ, printre care Liceul de Arte „Plugor Sándor”, Școala Gimnazială „Váradi József” şi Școala Gimnazială „Ady Endre”.
Defilare și momente artistice în centrul orașului
Toți elevii, de la clasele pregătitoare până la clasa a XII-a, au mărșăluit din fața liceului prin centrul orașului, au trecut prin fața magazinului Șugaș, primărie și s-au oprit în fața statuii lui Mihai Viteazul. Aici au depus o coroană de flori în semn de respect și recunoștință. Defilarea s-a încheiat în parcul central, unde au fost intonate cântece patriotice, iar evenimentul s-a finalizat cu o horă plină de veselie.
Ce înseamnă Ziua Națională pentru elevii din Sfântu Gheorghe?
Deși ploaia și norii gri au încercat să umbrească ziua, nimic nu a putut opri entuziasmul elevilor și profesorilor din Sfântu Gheorghe, care au transformat centrul orașului într-o adevărată sărbătoare a Zilei Naționale a României. Sub picăturile reci, steagurile tricolore au fluturat cu mândrie, iar cântecele patriotice au încălzit atmosfera.
Am discutat cu câțiva dintre elevi, pentru a afla ce înseamnă pentru ei această sărbătoare.
„Ne-am adunat să sărbătorim Ziua Națională a României. Din păcate, n-am putut să ținem duminică, așa că vinerea a fost singura opțiune. Majoritatea școlilor nu îndeamnă neapărat elevii să vină duminică să țină activități extracurriculare. E ziua nației mele, ziua țării mele. Este țara care a avut grijă de mine, țara care m-a crescut, țara care m-a făcut cine sunt, și le sugerez tuturor să aprecieze ziua asta. Până la urmă, suntem majoritatea români, dar toți suntem cetățeni ai acestei țări și trebuie să o iubim”, ne-a spus Roga Ayan Andrei, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.
Iată ce ne-a spus o altă elevă de la CNMV: „Ne-am adunat aici ca să celebrăm ziua de 1 Decembrie, adică ziua în care România s-a unit pentru totdeauna. Pentru noi, această zi reprezintă o zi importantă, atât din punct de vedere spiritual, cât și ca popor”, ne-a spus și Alexia Gherghina, elevă în clasa a XI-a.
Un alt elev ne-a spus, entuziasmat, că a venit la eveniment pentru că este un mare patriot. „Astăzi ne-am adunat în centrul orașului cu ocazia Zilei României. Această dată este foarte importantă pentru noi. Am venit de plăcere, pentru că sunt un foarte mare patriot. De aceea am adus cu mine un ditamai steagul. E frumos că ne-am adunat aici toată școala, cântăm, sărbătorim, am făcut un marș în tot orașul. E prima dată când se organizează la o asemenea amploare”, ne-a spus David Duculeț, elev în clasa a X-a.
Cei mai mici participanți au fost la fel de bucuroși.
„Suntem aici să serbăm Ziua Națională. A fost interesant, puțin obositor dar mă bucur că suntem aici”, ne-a spus Maria Neagu, elevă în clasa a IV-a.
Au participat și elevi de la Liceul de Arte „Plugor Sándor”. „Am venit de bunăvoie pentru că îmi place să-mi susțin țara, să fiu patriota”, ne-a împărtășit Alexandra Ene Dumuț, elevă în clasa a VIII-a.
„Am venit să sărbătorim Ziua Națională și ne bucurăm că suntem aici”, ne-a spus și colega ei, Miruna Dermișec.
Elevii de la Școala Gimnazială „Váradi Jószef” s-au remarcat și ei prin implicare. „Mă bucur că putem fi aici împreună să sărbătorim, să dansăm”, a declarat Farkas Maia, elevă în clasa a VIII-a.
Poate că tocmai astfel de momente ne demonstrează că, indiferent de vremuri, de incertitudine, există întotdeauna motive să privim înainte cu speranță și solidaritate. Acțiunea de vineri ne arată, din nou, că patriotismul și unitatea pot fi găsite în gesturi foarte simple, dar pline de semnificație.
Evenimentele dedicate sărbătorii continuă. Duminică, în județ, vor avea lor patru ceremonii militar-religioase. Pe lângă cea de la Sfântu Gheorghe, se va desfășura o ceremonie și la Târgu Secuiesc, la ora 10:30, la Monumentul Centenar 2018. Evenimentele vor continua la Covasna și Întorsura Buzăului, ambele la ora 12:00, la Monumentul Ostașului Român, respectiv Catedrala Sfânta Treime.