EXCLUSIV. Școala altfel de la Barcani: toate orele în sala de sport
Compania Națională de Investiții spune că locația unde se fac cursurile nu a fost dată încă în folosință
Sala de sport din centrul comunei Barcani, a cărei construcție a început în 2016 și care în prezent este 98% finalizată, s-a transformat în școală pentru cei peste 200 de elevi de la „Andrei Șaguna”. S-a ajuns aici după ce clădirea unității de învățământ a intrat în renovare capitală anul acesta, iar lucrările sunt destul de departe de a se termina. Așa că toată lumea s-a mutat în sala cea nouă de sport, care s-a compartimentat cu șase săli de clasă, cu respectarea distanțării fizice între bănci și cam tot ce se cere prin noile reguli date de pandemie. Dar Compania Națională de Investiții (CNI), constructorul sălii, spune că încă nu a dat în folosință spațiul și nici n-a fost înștiințată că acolo se derulează activități.
În comuna Barcani, la structura centrală, școala a început altfel anul acesta. Nu doar din cauza pandemiei, ci mai ales din cauza lucrărilor de modernizare a clădirii Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna”. Reprezentanții instituției spun că aceasta a fost cea mai bună soluție care a putut fi găsită pentru a începe școala fizic, nu online, și la Barcani. Noua clădire a sălii de sport a devenit astfel spațiu de cursuri, după ce locația a fost compartimentată și pregătită cu pereți improvizați despărțitori, table mobile, videoproiectoare, bănci distanțate, linoleum și altele asemenea. S-a făcut chiar și program în „două schimburi”, între primar și gimnazial: șase clase vin dimineața, șase vin seara. În plus, alte clase sunt împărțite în grădiniță și un fost apartament de la dispensarul comunei.
Dar este o soluție temporară, departe de a fi perfectă, o spun și admit mulți dintre cei implicați în procesul de învățare.
„CNI SA nu a fost înștiințată de beneficiar”
Pe 1 august 2016 era emis ordinul de începere a lucrărilor de execuție pentru obiectivul de investiții „Sală de sport localitatea Barcani, Covasna”. Aproape 4,3 milioane de lei este bugetul pentru realizarea sălii de sport, după cum se arată pe site-ul CNI, unde figurează ca fiind proiect în derulare.
După mai bine de patru ani, lucrările sunt finalizate la 98%, după cum ne-a informat dezvoltatorul, Compania Națională de Investiții.
„Precizăm faptul că obiectivul de investiții va fi dat în folosință după aprobarea recepției la terminarea lucrărilor și predarea acestuia către UAT. Ulterior aprobării recepției la terminarea lucrărilor se va transmite beneficiarului protocolul de predare – primire pentru obiectivul de investiții în vederea aprobării și semnării de către reprezentanții UAT. Menționăm că CNI SA nu a fost înștiințată de către beneficiar cu privire la desfășurarea de activități în incinta obiectului de investiție și ca urmare vom solicita un punct de vedere cu privire la aspectele semnalate”, se arată într-un răspuns transmis redacției Observatorul de Covasna, la o solicitare prin legea liberului acces la informații de interes public.
Sala de sport este realizată prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social.
Aceasta „are un regim de înălțime P+1 astfel încât partea de la parter este dedicată sportivilor și activităților sportive, iar partea de la etaj este dedicată spectatorilor. De asemenea ea este dimensionată astfel încât să poată fi utilizată pentru mai multe discipline sportive, existând marcaje cu distanțele de siguranță aferente care permit practicarea de sporturi precum baschet, tenis sau volei. Sala dispune de o tribună cu 100 locuri, vestiare pentru sportivi și grupuri sanitare pentru public. Aceasta este destinată uzului didactic cu posibilă utilizare publică în perioadele de vacanță sau la sfârșit de săptămână. Totodată, sala poate fi utilizată și pentru activități non-sportive de genul celor culturale sau recreative (serbări, prelegeri, expoziții etc.)”, se mai arată pe site-ul CNI, în dreptul detaliilor despre sala de sport din Barcani.
Cea mai bună soluție temporară identificată, spune directorul școlii
În prezent, cu sau fără recepția oficială, sala este folosită drept școală. A fost cea mai bună soluție de moment identificată, spune directorul școlii „Andrei Șaguna”, Cătălin Petcu. Ar mai fi fost o variantă, de a duce o parte dintre elevi la școala din Sărămaș, unde sunt trei clase libere, însă pandemia face ca transportul elevilor să fie aproape imposibil, spune directorul.
„Ne-am fi dorit ca toți copiii să poată să înceapă în săli de clase normale, dar din păcate școala este acum în reparație capitală. Un corp de clădire a fost demolat. Până în 2021 – 2022 sunt termenele date. Am fi avut trei săli libere la structura Sărămaș, însă din păcate este o problemă destul de serioasă legată de transport în condițiile epidemiologice actuale. Trebuie făcut în anumite condiții, stricte, cu respectarea distanțării, ceea ce înseamnă să limităm numărul de pasageri. Adică la un microbuz de 16 elevi, trebuie să ducem doar 8. Faceți socoteala la 200 de elevi, cu două microbuze”, a explicat directorul.
Pe de altă parte, întrebat de recepția clădirii sălii de sport, acesta a spus că decizia de a muta școala aici a fost luată de comun acord, cu factorii decidenți de la nivel local.
„Eu am discutat cu inginerul care are în subordine lucrarea, cu primăria. Toată lumea și-a dat mâna și acordul pentru că am considerat că e cel mai bine pentru elevi. S-ar putea să se facă astăzi (n.red. luni, 12 octombrie) recepția finală. Nu sunt în măsură să spun. Noi ne-am luat angajamentul să nu stricăm nimic în sala respectivă. Copiii vin la școală și au încălțări speciale, băi pentru fiecare clasă, cadrele didactice sunt tot timpul cu ei și asta e foarte important. Nu e cea mai bună soluție, dar mai bună decât școala online”, spune Cătălin Petcu. Acesta afirmă și că sala este complet funcțională, dispune și de sistem de încălzire și tot ce are nevoie și că recepția finală ar putea fi doar o chestiune legată de acte.
Într-un filmuleț de campanie electorală, primarul încă funcție, dar nu reales, Gheorghe Marin afirmă că ar fi necesare aici doar lucrări exterioare pentru ca lucrarea să fie declarat ca fiind completă.
Dar chiar și așa, faptul că se desfășoară activități educative într-o sală care încă nu aparține autorităților locale, nu este lucru de ignorat.
Ecoul și masca fac învățarea mai grea, dar e mai bine așa decât online
Că sala de sport nu a fost construită pentru a găzdui ore de curs, ci competiții sportive sau ore de sport, e evident și prin faptul reclamat de mai mulți părinți, și anume ecoul care se formează când se predă la toate cele șase clase odată. În plus, portul măștii, care este obligatoriu, sau distanțarea fizică între bănci și elevi nu ajută din acest punct de vedere.
„E foarte greu. În sală e ecou. S-a compartimentat cu niște panouri, dar se aud vocile din celelalte clase. (...) Dar mi-e teamă ca nu cumva să se închidă de tot, să se facă online. E mai bine când doamna vede față în față ce fac copiii, ce scriu, ce lucrează, chiar și așa, în condiții mai grele. E foarte greu, dar aleg așa, decât școala online. (...) La începutul anului școlar, ni s-a spus că la 1 decembrie vom intra în școala mare. Ne sacrificăm acum cu speranța asta, că din decembrie vom intra într-o școală bună și frumoasă”, ne-a spus Asineta Neagoe, un părinte de elev care învață la școala din Barcani.
„Având în vedere că e într-o sală de sport, vă puteți imagina că este un ecou mare, care răsună din toate clasele. Copiii mei se plâng că e gălăgie, că nu înțeleg. Băncile sunt distanțate foarte tare, pentru că așa se cere, ecoul e foarte mare și gălăgia de asemenea. Eu, personal, nu sunt mulțumită absolut deloc. Dar asta este. Sperăm să se termine lucrările la școală cât mai repede”, ne-a spus și Petruța Olaru, un alt părinte din Barcani.
„Nu pot să neg aceste inconveniente. Sunt anumite aspecte, însă orice inconvenient de această natură nu poate fi surmontat de faptul că elevii vin la școală. Prezența lor fizică e mai importantă pentru noi în momentul acesta”, a spus și directorul, subliniind că dintre copii, 90 sunt proveniți din medii defavorizate, adică din comunitatea romă. În plus, nicio tabletă, din cele 250 care ar fi necesare, nu a ajuns la școală, pentru a putea continua învățământul în online.
„Am rugat și rog pe toată lumea să avem înțelegere. E o situație atipică”, a mai spus acesta.
„Undeva în decembrie” se vor da în folosință 10 săli în corpul vechi de școală
Directorul a spus în repetate rânduri și că soluția utilizării sălii de sport ca școală este una de moment, pentru că există o promisiune a constructorului care lucrează la corpul vechi de școală, unde în momentul de față se pune acoperișul din tablă, „că undeva în luna decembrie vom putea intra în 10 săli de clasă. Ceea ce o să rezolve problema. În interior totul este zugrăvit. Mai avem nevoie doar de calorifere și de parchet și mici ajustări”, a spus Cătălin Petcu.
Acesta a menționat, totuși, că termenul este pus sub semnul întrebării din cauza caloriferelor vechi. Acestea vor trebui, se pare, schimbate cu unele noi, etapă care presupune alți bani, care inițial nu erau prevăzuți.
Modernizarea școlii, un proiect de aproape 1,8 milioane de lei
Situația atipică s-a creat nu doar din cauza pandemiei, ci, așa cum s-a mai precizat, mai degrabă din cea a programului de „Extindere și Modernizare Școala Gimnazială Barcani”, o investiție cifrată la aproape 1, 8 milioane de lei (fără TVA) și care a impus demolarea unui corp de clădire, pas cu care nu toată lumea a fost de acord.
„Problema extinderii și modernizării școlii din Barcani se discută de prin 2014. (...) Bănuiesc că actualul proiect este al treilea. Noi, consilierii am fost de acord cu extinderea și modernizare școlii, că este un lucru benefic pentru toată lumea. (...) Dar eu nu sunt de acord cu faptul că o suprafață de aproximativ 350 - 400 de metri pătrați, spații interioare, a fost demolată complet. (...) Bineînțeles că asta presupune un volum mare de lucru și în actuala conjunctură, copiii nu au mai putut intra în școală. (...) Pe lângă cei 350 de metri pătrați, s-a demolat și un grup sanitar construit în 2008. Era construit de așa natură încât atât fundația, cât și pereții, cât și plafonul să suporte o etajare. Se punea problema unei modernizări și a unei extinderi, dar nu demolând școala. (...) E părerea mea. Nu am termenii tehnici ai unui asemenea proiect, dar părerea mea e că se putea extinde și fără a se demola”, ne-a spus și Gheorghe Grijan, consilier local, care a fost peste patru decenii director al Școlii din Barcani.
Inițial, potrivit datelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), proiectul de modernizare a școlii s-a cifrat la 1,4 milioane de lei. Licitația a fost anulată în repetate rânduri pentru că nu s-au prezentat oferte. Ulterior, valoarea proiectului a fost majorată la aproape 1,8 milioane de lei. Lucrarea a fost, în sfârșit, atribuită constructorului SC TUIA SRL, cu sediul în Sita Buzăului, în noiembrie 2019.
„Se urmărește modernizarea și extinderea imobilului C1 școală generală, cu regim de înălțime P+E prin mărirea suprafeței de la parter cât și a suprafeței de la mansardă, creându-se astfel noi săli de clasă și o sală de festivități”, se arată în informațiile publicate pe SEAP.
Aceeași sursă arată că proiectul de extindere și modernizare a școlii din Barcani necesită, pe lângă întreruperea provizorie a activității în clădirea existentă și demolarea unei anumite porțiuni pentru că „au fost identificate vicii vizibile și ascunse, starea avansată de degradare la porțiunea de clădire între axele 4-12, A-D”.
„Se recomandă ca acest corp de clădire să fie desfăcut și reconstruit sau supraetajarea se poate executa dar doar pe o structură din beton armat independentă”, mai arată datele publicate de primărie.
Tot din informații oficiale, publicate pe site-ul „Harta Banilor Publici” se poate vedea că SC TUIA SRL, firma care a câștigat licitația inițiată de Comuna Barcani, a mai avut aici o serie de lucrări derulate, printre care „Construire beci, foișor și amenajare exterioară în zona de agrement Lughet” (aproape 99.000 de lei), „lucrări de construire gard aferent Școlii Gimnaziale cu cl I-IIIV Barcani Structura Lădăuți” (aproape 40.000 de lei), „Amenajare curte Complex Turistic Barcani” (peste 48.000 de lei), „restaurarea Monumentului Eroilor din localitatea Barcani” (peste 8.000 de lei), modernizarea Căminelor Culturale din Sărămaș și Lădăuți și altele.
Între timp, la școala din Barcani lucrările continuă. De asemenea, cu o pauză pentru ziua de luni, 12 octombrie (pentru că s-au făcut probe de presiune la apă, care a însemnat închiderea grupurilor sanitare, după cum ne-a spus directorul Cătălin Petcu), mai departe merg și cursurile la școala improvizată în sala de sport. Rămâne de văzut cum se rezolvă situația recepționării sălii de sport și cât timp va mai funcționa aceasta ca unitate de învățământ.
Sursă foto: Observatorul de Covasna și Capturi din spotul electoral publicat pe pagina de Facebook PSD Covasna