ACTUALITATE 2 ianuarie 2020

19 știri pozitive pentru județul Covasna, din 2019

de Iulia Drăghici - Taraș | 3753 vizualizări

Pentru că fiecare început de an este un moment propice pentru stabilirea de obiective, dar și pentru realizarea bilanțului, ne-am gândit să trecem în revistă activitatea noastră din ultimul an. Ceea ce este cert, este că 2019 a fost un an cât de poate de bogat din perspectiva știrilor pentru județul Covasna. Chiar dacă nu am împărtășit doar vești bune, am adus și informații care au potențial de a răspândi bucurie, sau măcar un gând frumos ori puțin optimism, chiar și acum. Iată care sunt știrile pozitive care, trecute prin filtrul nostru subiectiv, intră în top 19 din 2019:

1. Încă un pas pentru modernizarea Urgențelor la Sfântu Gheorghe

Proiectul de extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a făcut joi, 28 noiembrie, un pas înainte. Reprezentanții unității spitalicești au semnat contractul de proiectare pentru execuția clădirii. 

2. Primul restaurant sustenabil din județ care pune în valoare ingredientele locale

Piața restaurantelor din județul Covasna a primit în decembrie un nou membru, care promite, prin inventivitate și pasiune, să iasă din mulțime. Este vorba despre localul Szikra, din strada Gödri Ferenc, nr. 18. Nu doar conceptul de bază al restaurantului este unul special, îndrăzneț, fiind construit în jurul produselor locale din zonele Covasna și Harghita, ci și idealul de sustenabilitate asumat - „zero food waste”, respectiv „nimic nu se aruncă”.

3. Clădire din 1879, transformată în bijuterie închinată culturii

Printr-o investiție în valoare de circa 1,8 milioane de lei, vechiul Cămin Cultural din Bicfalău a fost extins, reabilitat și transformat într-un Centru multifuncțional care are peste 20 de încăperi. Autoritățile din comuna Ozun spun că investiția este un pas important pentru ca satul Bicfalău să se regăsească pe lista obiectivelor incluse în patrimoniul UNESCO.

4. Burse mai mari pentru elevii din Sfântu Gheorghe

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat într-o ședință din septembrie mărirea cuantumului burselor acordate elevilor din sistemul de învățământ preuniversitar în anul școlar 2019-2020.

5. Aproximativ 100 de copii din Sita Buzăului au început grădinița în clădiri noi-nouțe

În locul încăperilor insalubre, întunecate și periculoase, din proiecte și bani atrași, la Sita Buzăului s-au ridicat trei noi grădinițe, luminoase, curate și gata să își primească „locatarii”, copii din Crasna, Bobocea și Ciumernic.

6. Castelul Mikó din satul Olteni a devenit gazda unui festival internațional

Domeniul Castelului Mikó de la Olteni a căpătat, în premieră, o nouă dimensiune, una de poveste. Acest tărâm magic, numit diMANSIONS Hit Music Festival, s-a deschis lumii cu un concept de eveniment unic în județ, prin prezența a numeroase personaje de talie mondială: Thomas Anders și The Modern Talking Band, Hermes House Band și Lou Bega, Tania Evans, Turbo B (ex SNAP!), Inner Circle, Dr. Alban sau The Dire Straits Experience. În toate cele trei zile de festival, circa 15.000 de participanți au dat viață celei mai mari petreceri retro din Transilvania. Iar acum sunt în toi pregătirile pentru cea de-a doua ediție, care se anunță și mai spectaculoasă.

7. Tompa Krisztián, locul I la Campionatul Național și cel Balcanic

Câștigătorii Campionatului Național de Motocros 2019 au fost desemnați după cea de-a patra etapă a concursului care a avut loc în octombrie, la Ciolpani. Covăsneanul Tompa Krisztián s-a dovedit a fi cel mai bun la categoria sa și astfel și-a apărat din nou titlul de campion național, dar și cel de campion est-european.

8. „Câini în grădinițe” pentru încurajarea adopției

Adopția animalelor din adăposturile publice continuă să fie mai mult o discuție de principiu decât o practică. Însă doi voluntari din Sfântu Gheorghe au venit cu o idee surprinzătoare, de la „firul ierbii”, care ar putea schimba complet situația: „Câini în grădiniță”. Și nu, nu e vorba de patrupedele care vor începe educația timpurie, ci despre un program care are rolul de a-i aduce pe copii față în față cu cei mai buni prieteni ai omului.

9. Antrenamente de fotbal și pentru copiii din Ciucului

Copiii din cartierul Ciucului din Sfântu Gheorghe au primit șansa de a participa, din octombrie, la antrenamentele de fotbal susținute de antrenorul Péter Szabolcs, Acțiunea a fost inițiată de Fundația Comunitară Covasna, în parteneriat cu Asociația GAL Sepsi.

10. Peste 100 de elevi din Ozun au plantat 1.500 de puieți

Elevii din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială din Ozun au lăsat deoparte pentru o zi cărțile și caietele și au pus mâna pe hârlețe. Ei au plantat în cursul zilei de marți, 9 aprilie, 1.500 de puieți de gorun, fag și frasin în pășunea din satul Bicfalău. Acțiunea de împădurire, pe suprafața de 0,3 hectare, a fost inițiată de Ocolul Silvic Privat Zagon.

11. Au început acțiunile Cleanup

O ambițioasă acțiune comună de curățenie la cariera de piatră din zona Őrkő și împrejurimile acesteia a fost organizată în zilele de 12 și 13 aprilie de Asociația Grup de Acțiune Locală (GAL) SEPSI, alături de partenerii săi locali. Doar în prima zi, peste 50 de persoane, printre care și voluntarii echipei diMANSIONS,s-au mobilizat pentru a face lucruri bune împreună și pentru a reduce semnificativ cantitatea de gunoaie aruncate necorespunzător.

12. Stație de reparat biciclete, montată în centrul municipiului

Lângă magazinul Bertis din zona centrală a municipiului Sfântu Gheorghe a fost montată în martie o stație de reparat biciclete. Fundația Comunitară Covasna a achiziționat această stație din banii adunați în campania „Pedalează pentru un scop bun”, care a avut loc în luna septembrie a anului trecut.

13. Elevii de la actorie au „casă” nouă

Elevii care învață actoria la secția română în cadrul Liceului de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe au, în premieră, o sală doar a lor. Cei 12 elevi, din clasele a IX-a și a XI-a, vor începe școala într-o „casă” nouă, care poartă numele actorului Dan Turbatu.

14. „Revoluția verde”: 377 de brăduți de Crăciun, adoptați de elevi de liceu

Iubirea faţă de planetă şi dorinţa de a face bine. Acestea au fost ideile care au cuprins miercuri, 18 decembrie, întreg liceul covăsnean, „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului. Și asta pentru că aici s-au plantat peste 370 de puieţi de molid.

15. Mai puțin plastic, Sfântu Gheorghe!

Două tinere din Sfântu Gheorghe au creat pe o rețea de socializare un grup pentru a trage semnale de alarmă în scopul reducerii consumului de plastic în reședința de județ. Ulterior, acestea au inițiat o petiție prin care îndeamnă locuitorii să fie acea „picătură din ocean” și să renunțe la utilizarea pungilor din plastic, sau a altor produse care dăunează mediului înconjurător.

16. A debutat Atelierul Părinților

Cel mai nou eveniment educativ din județul Covasna, dedicat în special părinților, a avut debutul joi, 19 decembrie, în prezența a peste 20 de persoane - mămici și tătici. Atelierul Părinților, de la cafeneaua Labirint din Sfântu Gheorghe, a fost coordonat de psihologul Consuela Banciu și psihopedagogul Kelemen Ágnes. Acestea au creat un cadru interactiv, prin care au făcut o scurtă introducere în educația parentală.

17. Un întorsurean, printre fotografii de nuntă ai deceniului

Imaginea care portretizează o mireasă într-o plantație de lavandă, realizată de fotograful de nunți din Întorsura Buzăului - Marius Stoica, a cucerit recent topurile internaționale. Potrivit unor clasamente realizate de publicația Insider.com, fotografia este inclusă atât în top 48 al celor mai bune fotografii de nuntă din ultimul deceniu, cât și în top 62 al celor mai bune fotografii de nuntă din 2019.

18. Noi intervenții urologice la Spitalul Județean

Specialiștii secției de Urologie din cadrul Spitalului Județean „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe vor putea, din ianuarie 2020, să rezolve cazuri mai dificile de urgență cu ajutorul intervențiilor endoscopice. Asta datorită unor aparaturi achiziționate recente, în urma unei investiții care se ridică la aproximativ 50.000 de euro.

19. Aparatură nouă și la Oftalmologie

Spitalul Județean „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a modernizat, după mai bine de 10 ani de la ultima investiție, Secția de Oftalmologie. În noiembrie s-a dat în folosință aparatură nouă, modernă, necesară în blocul operator, în valoare de 670.000 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.