EDUCATIE 5 septembrie 2019

Elevii din Sfântu Gheorghe vor primi burse mai mari în acest an școlar

de Daniela Luca | 1736 vizualizări

Proiectul a fost aprobat miercuri de Consiliul Local  

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat în ședința extraordinară din 4 septembrie a.c., mărirea cuantumului burselor care vor fi acordate elevilor din sistemul de învățământ preuniversitar în anul școlar 2019-2020. Vor fi mărite atât bursele de performanță și de merit, cât și cele de studiu sau de ajutor social. 

Viceprimarul Sztakics Éva-Judit a precizat că această schimbare se datorează mai multor factori, printre care și faptul că municipalitatea a decis ca anul 2019 să fie dedicat elevilor.  

 „În anul școlar 2019-2020 dorim să creștem cuantumul burselor la toate cele patru categorii. Sunt mai multe motive pentru care dorim să facem acest lucru. În primul rând acele valori au fost destul de mici, iar  pe de altă parte există și un proiect de Ordonanță de Guvern care face referire la bursele cu valori mai mici de 100 de lei. Deci nu dorim să așteptăm intrarea în vigoare a acestui proiect, așa că până atunci dorim să mărim cuantumul burselor. Acestea cresc cu mai mult de jumătate, practic suma alocată crește de două ori. De asemenea, anul acesta este Anul Elevilor și în felul acesta dorim să arătăm că le acordăm atenția noastră”, a punctat miercuri, 4 septembrie,  în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, viceprimarul Sztakics Éva-Judit. 

Astfel, elevii care vor beneficia de bursă de performanță vor primi 300 de lei, în loc de 150. Bursele de merit au crescut de la 100 la 200 de lei, iar cele de studiu de la 35 de lei, la 100 de lei. Și bursele de ajutor social vor fi mai mari. Dacă până acum elevii care beneficiau de acest sprijin primeau 60 de lei, în anul școlar 2019-2020 vor beneficia de o bursă de 100 de lei. 

Conform proiectului de hotărâre, bursele de performanță se vor acorda unui număr de 0,3% din numărul total al elevilor, iar cele de merit pentru 1%. De asemenea, 1,5% dinte elevi vor primi burse de studiu și 3,5% burse de ajutor social. 

Repartizarea sumelor destinate burselor elevilor se face pe unități de învățământ preuniversitar de stat, în funcție de numărul elevilor, respectând procentele stabilite, se arată în proiectul de hotărâre adoptat miercuri, 4 septembrie. 

„Acordarea bruselor pentru elevi reprezintă o formă de sprijin material, vizând atât protecția socială, cât și stimularea elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură și disciplină”, se arată în același proiect de hotărâre. 

Acestea se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, dar și pe timpul pregătirii și susținerii examenelor. 

Cuantumul burselor acordate din bugetul local, precum și numărul acestora se stabilește anual prin hotărâre a Consiliului Local, iar criteriile specifice de acordare se stabilesc anual în consiliile de administrație ale unităților de învățământ. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.