EDUCATIE 8 octombrie 2024

Peste 680 de cursanți, de la copii la adulți, la Școala Populară de Arte și Meserii

de Ana Chiricescu | 816 vizualizări

La Școala Populară de Arte și Meserii din județul Covasna, anul acesta s-au înscris 204 cursanți noi. Alți 480 și-au continuat studiile începute anii trecuți în cadrul diverselor discipline artistice și meșteșugărești. Cu 35 de cursuri disponibile și o echipă de experți în 17 localități, instituția oferă oportunități educaționale și culturale pentru copii și adulți care vor să își dezvolte talentele în timpul liber.

La Școala Populară de Arte și Meserii se pot înscrie atât copii, cât și adulții. Anul acesta înscrierile s-au făcut până la mijlocul lunii septembrie. Acum grupele s-au format, iar instructorii au început orele.  

Anul acesta, la Școala Populară de Arte și Meserii s-au înscris 204 cursanți noi, copii și adulți, la cele 35 de cursuri diferite pe care le avem. S-au reînscris (în anul doi, trei, patru sau cinci de studiu) în total 480 de cursanți. 

În total, suntem prezenți în 17 localități din tot județul Covasna și avem 35 de experți, instructori, colaboratori care oferă credibilitate instituției noastre culturale”, a declarat, pentru covasnamedia.ro, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii, Gaj Nándor.

Experiența instructorilor

Pentru că școala pune accentul pe experiența profesională, persoanele care predau au fost selectate pe baza meseriei.

Aceștia în viața de zi cu zi fac ceea ce predau. Deci, cei care predau muzică fac parte din formații, cei care sunt profesori la arte vizuale pictează și chiar participă la expoziții”, a spus Gaj Nándor.

Scopul școlii

Copiii și adulții înscriși urmează aceste cursuri pentru a-și cultiva un talent, în timpul liber, după școală sau după terminarea programului de muncă. De aceea, aceste cursuri sunt după-amiaza.

Școala populară oferă o educație culturală. Cursanții vin după masă și ne bucurăm că sunt cu noi și nu stau pe rețele de socializare, la TV, la calculator”, ne-a explicat directorul.

Costurile unui curs

Orice candidat trebuie să plătească o taxă de înscriere de 70 lei. Pe lângă aceasta, cusurile au prețuri diferite, mai mic pentru cele de grup, mai mare pentru individual. Există, însă, reduceri de familie: 25% pentru al doilea copil din aceeași familie înscris și 50% pentru al treilea copil înscris.

Tarifele diferă la fiecare curs, dar avem prețuri între 350 și 700 de lei. Diferă dacă este curs individual sau de grup. Trebuie să știți că această sumă este subvenționată de Consiliul Județean. Vă dau un exemplu: o oră individuală la noi, depinde și de anul de studiu, este între 7 și 10 lei. La un privat începe de la 50 de lei. De aceea, noi încercăm să îi asigurăm fiecărui copil sau adult interesat șansa de a participa la cursuri. Numai în cazurile foarte rare acceptăm cursanți înscriși la mai multe cursuri. Sunt situații în care sunt înscriși la două grupuri. Acolo e mai ușor pentru că un grup este 8-10 persoane”, a mai spus Gaj Nándor.

 Planuri de viitor

Începând cu anul viitor, școala va lansa un program de excelență pentru persoanele foarte talentate.

O să avem, de anul viitor, un program de excelență. Asta însemnând că cei care termină cursul au o posibilitate după un examen să se înscrie pentru încă doi ani sau trei ani. Profesorii noștri, specialiștii, vor vedea dacă sunt cu talent și putem să mai lucrăm cu ei. Avem acum astfel de tineri, dar sunt foarte, foarte rari”, a încheiat directorul.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.