STIREA ZILEI 27 septembrie 2019

„Câini în grădinițe” pentru încurajarea adopției

de Daniela Luca | 4794 vizualizări

Cei mici se vor putea juca cu animalele de la adăpost

Adopția animalelor din adăposturile publice continuă să fie mai mult o discuție de principiu decât o practică. Însă doi voluntari din Sfântu Gheorghe au venit cu o idee surprinzătoare, de la „firul ierbii”, care ar putea schimba complet situația: „Câini în grădiniță”. Și nu, nu e vorba de patrupedele care vor începe educația timpurie, ci despre un program care are rolul de a-i aduce pe copii față în față cu cei mai buni prieteni ai omului.

Copiii sunt cei care nu își ascund niciodată bucuria de pe chip atunci când văd un cățel dornic de joacă. Pornind de la ideea că ei ar putea îndrăgi la fel de mult un câine cumpărat, dar și unul de la adăpost, Igyártó Nándor și Sebestyén Viola, voluntarii asociației pentru câini fără stăpân, au pus pe foaie un proiect inedit. 

În primăvara acestui an, ei și-au prezentat ideea în cadrul programului Com'ON Sepsi, iniţiat de autorităţile locale şi Grupul PONT cu scopul de a încuraja tinerii să se implice în viaţa comunităţii locale. 

În urma votului public, aproape 150 de covăsneni și-au exprimat votul în favoarea acestei inițiative, urmând ca aceasta să fie implementată cel târziu în luna noiembrie. 

Voluntarii vor merge la o grădiniță din reședința de județ însoțiți de câteva patrupede de la adăpost, iar cei mici le vor putea mângâia. Între timp, copiii vor învăța lucruri noi despre animalele care încă nu au o familie.

„Știam că sunt mulți iubitori de animale și ne-am bazat pe bunătatea lor atunci când am lansat ideea. Cu această inițiativă am vrut să promovăm câinii fără stăpâni. Soarta acestor animale este foarte grea în județul nostru pentru că oamenii sunt iresponsabili. Vrem să mergem cu câțiva câini la grădiniță, să îi prezentăm copiilor ca să vadă cât de dragi, blânde și mai ales iubitoare sunt aceste animale salvate. Sperăm că după această inițiativă copii o să se comporte cu mai mare răspundere față de aceste animale și o să adopte cu drag un câine cu ajutorul părinților. Noi am cerut acordul conducerii grădiniței și credem că ei la rândul lor au discutat cu părinții”, ne-a spus unul dintre inițiatori, voluntarul Igyártó Nándor. 

Acesta a mai precizat că vor merge la grădiniță cu cel puțin doi câini sănătoși și blânzi, deparazitați și cu vaccinurile la zi. 

Vizitarea și a altor grădinițe, în planul inițiatorilor 

Sebestyén Viola crede că un alt lucru important este ca cei mici să scape de teamă și să înțeleagă că aceste animăluțe nu vor decât un pic mai multă iubire decât le-a fost sortit să primească până acum. 

„Vom merge la grădinița Panseluţa/Arvácska. Scopul principal este sa ajutăm asociația și să prezentăm copiilor câinii abandonați care pot fi prietenii noștri, dar de asemenea să îi încurajăm să iubească animalele. Ei vor putea să îi mângâie și să se joace cu ei. Un alt scop este și educarea celor mici în acest sens încă de la o vârstă foarte fragedă. În cadrul acestui proiect vom vizita doar o grădiniță, dar vrem să mergem și la altele în afara proiectului”, ne-a spus Sebestyén Viola. 

De părere că această acțiune ar trebui să aibă continuitate este și inspectorul școlar general Kiss Imre. El spune totodată că e nevoie de precauție pentru a evita eventualele situații neprevăzute. 

„În principiu orice astfel de acțiune este binevenită pentru că îi aduce pe copii mai aproape de natură. Cred că acesta era și scopul proiectului și dacă tot au reușit și poate este doar un început, dar proiectul poate fi implementat și în celelalte grădinițe, nu numai în una singură. Eu zic că ar trebui să aibă continuare un astfel de proiect. Orice acțiune își are propriii responsabili, mai ales dacă lucrăm cu copiii mici trebuie să fim de două ori mai atenți decât în mod normal”, a precizat Kiss Imre.

„Eu am și câine, și copil și văd ce legătură minunată e între ei”

Adesea copiii ar face orice ca să atingă acele „jucării vii”, pufoase și cu ochi blânzi. Nu este exclus însă ca unii părinți să fie reticenți în această situație. „Nu îl atinge că te mușcă!”. „Nu îl mângâia că are microbi!”. „Nu pune mâna că are pureci!”. Unii părinți rostesc aceste fraze și când întâlnesc un câine cu stăpân, iar când e vorba de animale de la adăpost, ei devin și mai protectori. 

Cu toate acestea, există părinți care nu le insuflă copiilor frica de animale, ci respectul și curiozitatea față de ele. Interdicțiile greșit argumentate s-ar putea să ducă la urmări neplăcute în dezvoltarea celor mici pe termen lung. Frica față de câini nu face decât să le alunge curiozitatea și dorința de explorare caracteristică vârstei. 

O mămică din Sfântu Gheorghe, spre exemplu, este de părere că inițiativa voluntarilor ar trebui introdusă în aria curriculară a copiilor de toate vârstele. 

„Copiii trebuie să învețe de mici să respecte animalele și chiar să le iubească. Ar trebui ca și părinții să fie educați în acest sens. Eu am și câine, și copil și văd ce legătură minunată e între ei. Dar sunt părinți care își feresc copiii de câini de parcă ar fi contaminați cu viruși fatali. Puțini o fac de teama ca cei mici să nu fie mușcați, cei mai mulți se tem de microbi. Eu cred că fiecare familie de pe lumea asta ar trebui să aibă câine și de aceea apreciez foarte mult aceasta inițiativă”, ne-a spus mama unei fetițe de 5 ani. 

Conform calendarului programului Com'ON Sepsi, inițiativa va fi pusă în practică până pe 19 noiembrie, însă inițiatorii speră că deja în luna octombrie copiii se vor putea bucura de compania cățeilor de la adăpost, iar aceștia, la rândul lor, de atenția și dragostea necondiționată a celor mici. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.