EDUCATIE 30 decembrie 2019

FOTO Elevii de la actorie au „casă” nouă

de Iulia Drăghici - Taraș | 3491 vizualizări

Sala dedicată secției române poartă numele „Dan Turbatu”

Elevii care învață actoria la secția română în cadrul Liceului de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe au, în premieră, o sală doar a lor. Cei 12 elevi, din clasele a IX-a și a XI-a, vor începe școala într-o „casă” nouă, care poartă numele actorului Dan Turbatu. 

Luna ianuarie aduce un nou început și pentru elevii de la actorie din Sfântu Gheorghe și profesorii lor, care își iau „rămas bun!” de la sălile de clasă împrumutate, improvizate, de la cabinele sau foaierul teatrului unde desfășurau până acum cursurile și repetițiile. Zilele acestea, o clasă din incinta școlii a avut parte de o renovare și este pregătită să își primească noii „locatari”.

Aceasta sală nouă ne era extrem de necesară și acum, iată, am și primit-o”, ne-a declarat profesoara Anna Maria Popa, cea care, alături de colegul acesteia, Csaba Kelemen, și de doi elevi ai clasei a XI-a au și desfășurat acțiunea de renovare.

În noua sală se vor derula cursurile la toate materiile de specialitate - arta actorului, mișcare scenică, tehnica vorbirii, estetică, istoria teatrului, management cultural etc., dar și examenele.

 „Se va numi sala „Dan Turbatu”, în amintirea actorului ce a fost și mentor atâtor generații de elevi iubitori de teatru, cel care a inițiat și coordonat ani de zile Cafeneaua Literară, singura fereastră spre poezie pe care o aveam în acei ani”, ne-a declarat profesoara Anna Maria Popa.

Sala este situată în incinta Liceului de Artă, vizavi cu cea a secției de maghiară. Spațiul va fi utilizat de cei 12 elevi care învață la secția română (șase din clasa a IX-a și șase din clasa a XI-a).

„Mulțumim conducerii liceului pentru deschidere și sprijin”, a mai subliniat Anna Maria Popa.                 

Spectacol pentru inaugurare

Pentru publicul care dorește să vadă spațiul, coordonatorii secției române spun că în ianuarie va avea loc un spectacol de inaugurare.

Pentru că sunt mulți care vor să vadă examenul de poezie al elevelor de a IX-a, că nu au mai prins loc în decembrie, cu acest mic spectacol vom inaugura sala în 23 ianuarie. Cei mari (a XI-a) continuă să își joace spectacolul „Toți privim înainte”, în 20 ianuarie, în Sala Chaplin, în cadrul proiectului „Teatru la cinema””, ne-a mai dezvăluit Anna Maria Popa.

Secția de dramă cu predare în limba română a Liceului de Artă „Plugor Sándor” a luat ființă oficial în septembrie 2017.

Ideea introducerii acestei specialități și pentru secția română a venit din succesul și viabilitatea acesteia la secția maghiară, plus că liceul a găsit un partener serios în persoana Annei-Maria Popa, directoarea Teatrului Andrei Mureșanu, instituție care furnizează profesorii acestei secții.

Din anul 2000 la „Plugor Sándor” funcționează secția de teatru la secția maghiară, de altfel prima de acest tip din țară. Liceul de Artă din Sfântu Gheorghe are trei specializări în limba română, cele două deja recunoscute, muzică, arte plastice și, mai nou, cea de dramă.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.