STIREA ZILEI 10 septembrie 2019

Sita Buzăului ridică ștacheta la capitolul „început de an școlar”

de Iulia Drăghici - Taraș | 7337 vizualizări

· Aproximativ 100 de copii au început grădinița în clădiri noi-nouțe 

· Prefectul și primarul au făcut un „tur de forță” în comună în prima zi de școală 

În locul încăperilor insalubre, întunecate și periculoase, din proiecte și bani atrași, la Sita Buzăului s-au ridicat trei noi grădinițe, luminoase, curate și gata să își primească „locatarii”, copii din Crasna, Bobocea și Ciumernic. Panglicile tricolore s-au tăiat luni, în prima zi de școală, în prezența prefectului județului Covasna, Sebastian Cucu. Acesta a participat, pentru prima dată alături de primarul Nicolae Stoica și alte oficialități, la un „maraton” al ceremoniilor de deschidere a anului școlar în comuna covăsneană Sita Buzăului. 

De abia se luase negura de pe creasta pădurii, că la 8:30, deja, în curtea grădiniței din Crasna, aflată chiar la ieșirea înspre Buzău, copiii, mămicile, bunicii și educatoarele așteptau, deopotrivă emoționați, să ajungă „caravana” oficială, care să le dea în primire cea mai frumoasă clădire din sat. Locația, acum transformată într-o mică bijuterie, luminoasă, colorată și frumos mobilată, poartă cu sine amintiri din cele mai grele, date de inundații și alte fenomene meteo greu de suportat. Dar povara acestor amintiri rămâne celor mai în vârstă, dat fiind faptul că cei mici au găsit, începând de luni, șansa la normalitate, la a avea o educație completă și corectă, exact așa cum merită fiecare copil din România, indiferent dacă e de la sat sau de la oraș. 

Dar până să vadă ce surprize le-au pregătit educatoarele, micuții, îmbujorați de răcoarea muntoasă a dimineții, îmbrăcați în straie populare sau în cele mai frumoase haine, cu ghiozdănele la purtător și flori în mânuțe, au așteptat răbdători să li se deschidă poarta spre educația normală.  

În cele din urmă, a sosit, cu ceva întârziere, alaiul cu oficialități, în frunte cu prefectul Sebastian Cucu, primarul Nicolae Stoica, directorul general adjunct al IȘJ Covasna, Marcela Ștefu, consilieri locali, secretari, directori, profesori, preoți, cantor și tot „tacâmul”.  

Chiar dacă se putea și fără festivismul obișnuit, tipic românesc parcă, n-a lipsit nimic - de la Imnul României cântat în boxe, slujbe, discursuri festive, mulțumiri, tăiat de panglică, sunat de clopoțel, vizitat, văzut, pupat și plecat către următoarea destinație.  

De la Crasna, la Bobocea, la Ciumernic și în final, deschiderea anului școlar la centru, la Școala „Nicolae Russu”. Acesta a fost traseul urmat, pe fugă, luni de alaiul amintit. „Scenariul” a fost aproape același la fiecare locație. Diferența o făceau cei mai mici și mai mari care își așteptau emoționați rândul să intre, sub podul de flori, sau nu, în clasele lor. S-a lăsat și cu lacrimi grele în câteva cazuri, dar frica de necunoscut care îi încerca pe micuți înflorea zâmbete înțelegătoare pe buzele adulților care îi priveau încurajator. Și la Bobocea, și la Ciumernic am găsit aceleași condiții de lux – numite de oficiali „standarde europene”, ca la Crasna, respectiv grădinițe moderne, cu băi complete, rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, săli de clasă mari, luminoase, mobilate și colorate. Spre deosebire de cea de la Crasna, care a fost reabilitată, grădinițele Bobocea și Ciumernic au fost construite de la zero. 

În ceea ce privește discursurile susținute de mai – marii județului și comunei nu e greu de ghicit ce s-a transmis în contextul dat. Am remarcat totuși o linie care a cuprins urări de bun venit, linii de investiții, gânduri și încurajări către succes, laude, naționalisme și nelipsitul „standard european”. 

Ceea ce mi-a stârnit totuși atenția a fost mesajul comun că dincolo de zidurile frumoase și noi valoarea investițiilor trebuie să o dea oamenii. Iar fără cadre didactice de calitate, părinți implicați și copii serioși, clădirile ar fi inutile. 

„Suntem foarte mândri că putem aduce copiii în niște grădinițe la standarde europene. Și cadrele didactice sunt calificate, cu înalt profesionalism, capabile să ofere o educație de calitate”, ne-a spus directoarea din Sita Buzăului, Cătălina Stoica, într-un răgaz de câteva minute de la o ceremonie la alta. 

Anul viitor se vrea refăcută toată infrastructura școlară din Sita Buzăului

Dar să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului, adică autorităților locale din Sita Buzăului meritul de a se fi preocupat ca în comuna administrată să fie inaugurate, la început de an școlar, nu una, ci trei noi clădiri destinate actului educațional de înaltă calitate. Și, potrivit spuselor primarului, se pare că vor urma noi clădiri și modernizări ale școlilor și în anii ce vor veni. 

„În urmă cu trei ani am constatat că în Sita Buzăului este nevoie să refacem infrastructura școlară. În acel moment aveam două grădinițe în lucru, care le-am inaugurat astăzi, Ciumernic și Bobocea, prin PRET – Programul Reformă în Educația Timpurie, derulat cu Ministerul Educației, Ministerul Fondurilor Europene și Primăria Sita. Ulterior, am reușit să facem cinci proiecte, printre care și cel cu grădinița din Crasna, care a fost astăzi inaugurată. Este în lucru refacerea și modernizarea Grădiniței Sita, prin fonduri europene, refacere – modernizare Școlile Sita, Bobocea și Ciumernic. Cele mai avansate lucrări sunt la Ciumernic. În două – trei săptămâni o să dăm autorizația de începere a lucrărilor pentru Școala nr. 3 Bobocea și într-o lună se finalizează licitația publică pentru școala din Sita. Sper ca anul viitor, dacă dă Dumnezeu și toate lucrurile sunt bune, vom mai inaugura încă o grădiniță și trei școli. Și astfel, toată infrastructura școlară este pusă la punct în Sita Buzăului”, a declarat luni, pentru Observatorul de Covasna, primarul Nicolae Stoica. Acesta a punctat totodată că în această situație are așteptări și de la elevi, să obțină rezultate din ce în ce mai bune la nivel județean. „Chiar putem să avem rezultate și mai bune”, a spus edilul.    

Calitatea infrastructurii educaționale, o normalitate pentru care nu trebuie mulțumiri 

Spre deosebire de anii trecuți, când dădea startul anului școlar din reședința de județ, de această dată prefectul s-a aflat toată dimineața de luni la Sita Buzăului, unde a văzut, inspectat și inaugurat toate cele trei grădinițe nou-nouțe. 

„Sigur, cred că mai sunt lucruri de făcut, cred că unele lucruri merg mai încet decât ar trebui, dar cred că Sita Buzăului poate fi considerat un exemplu de urmat la nivelul județului. Se vede că acolo unde există implicare atât a conducerii școlii, cât și a autorităților locale, lucrurile merg bine. Chiar dacă avem fonduri europene sau guvernamentale care stau la dispoziție, dacă cei din plan local nu mișcă practic lucrurile, nu o să se întâmple nimic. Aici, așa cum spuneam, parcă toate lucrurile s-au întâlnit așa cum trebuie. Stăm bine și în ceea ce privește actul de învățământ. Sunt rezultate, iar asta este îmbucurător, pentru că degeaba construim școli dacă nu avem pentru cine. Iar aici avem”, ne-a spus prefectul Sebastian Cucu. 

Acesta a ținut să transmită și că toate investițiile realizate nu sunt „cadouri” transmise din București prin autoritățile locale, ci sunt lucrări necesare, făcute tot din banii lor, ai contribuabililor. 

„Am văzut un sentiment de mulțumire și câteodată am simțit că e nejustificată în sensul în care copiii și oamenii trebuie să înțeleagă că Guvernul sau autoritatea locală nu le face un favor, ci le aduce ceea ce au nevoie, le pune la dispoziție condiții normale de a învăța. Pentru asta nu au de ce să fie recunoscători, pentru că până la urmă sunt banii dânșilor și tot aici trebuie să se întoarcă”, a punctat prefectul. 

Da, poate că se apropie alegerile. Da, poate că ceremoniile aduc voturi. Dar știți ce mai aduce voturi, dar prea puțini mai apelează la această metodă? Lucrul bine făcut. 

Se pare că Sita Buzăului se poate mândri cu lucrări executate la timp, nu doar cu proiecte, cu muncă în echipă și mai mulți cetățeni mulțumiți decât nemulțumiți. 

Îmi rămâne în minte acum, după „maratonul” sitean de început de an școlar, imaginea unui bunic fericit. Nici măcar pălăria de pădurar trasă pe față nu putea ascunde emoțiile pe care le săgeta din ochii lipiți de nepoțelul care intra prima dată în grădiniță. Îi tremura mâna muncită în timp ce ținea strâns un trandafir alb. Era copleșit de senzația trăită și probabil că frumusețea sălii de clasă în care se juca acum cel mai mic școlar al familiei îi sporea fericirea. În timp ce alții merg la WC în curtea școlii și riscă să moară în hazna, al lui micuț nu va fi nevoit să îndure așa ceva. Va avea căldură iarna și va putea să se bucure de o educație „ca la carte”, în condiții ca cele pe care le au italienii, germanii, francezii și alți europeni poate mai dezvoltați. Și dacă nu e asta fericirea, atunci care e? Sau dacă nu e creșterea calității vieții un standard care să conteze la urne, atunci ce mai e? Dar fără să fim prea entuziasmați de normalitate și fără să pornim timpuriu campania electorală, subliniem că răspunsul ca și alegerea rămâne, bineînțeles, la fiecare. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.