ACTUALITATE Acum 16 ore, 42 minute

Cum s-au transformat sărbătorile într-o amintire de neuitat pentru 100 de copii: povestea din spatele proiectului

de Ștefania Găvăneci | 298 vizualizări

„Crăciunul Împreună” a adus speranță la Întorsura Buzăului, iar bucuria celor 100 de copii a fost fără margini. V-am povestit despre momentele speciale pe care le-au trăit, despre surprizele care i-au făcut să zâmbească și despre solidaritatea comunității care a făcut acest proiect posibil. Dar cum a fost această experiență pentru organizatori? Ne-am propus să aflăm chiar de la prof. Doina Pătrunjel, coordonatorul proiectului „Crăciunul Împreună”, care ne va povesti despre emoțiile, provocările și satisfacțiile de a aduce Crăciunul mai aproape de copiii din grupuri vulnerabile.

- Care considerați că sunt cele mai semnificative rezultate obținute în urma implementării proiectului „Crăciunul Împreună”?

Proiectul „Crăciunul Împreună” a fost derulat prin Programul Start ONG, finanțat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Experiențele ne îmbogățesc memoria afectivă care transformă bucuriile și emoțiile trăite azi, în amintiri pentru tot restul vieții.

Proiectul se deosebește de celelalte campanii de Crăciun pe care le-am organizat pentru că a urmărit îmbunătățirea stării de bine a copiilor prin transformarea unor experiențe plăcute din cadrul proiectului în amintiri valoroase pentru întreaga viață. Peste 100 de copii din grupuri vulnerabile au primit ceea ce aveau nevoie: sprijin emoțional (afecțiune, atenție, sprijin psihologic), susținere în dezvoltarea personală (sport, lectură, artă) și sprijin material (îmbrăcăminte, jucării, rechizite, cărți, produse de igienă personală, dulciuri).

Beneficiarii proiectului „Crăciunul Împreună” au participat la o masă festivă, au lucrat împreună la cele 3 ateliere (lectură, terapie prin artă și decorațiuni de Crăciun), au fost la patinoar (mulți dintre ei, pentru prima oară), au primit pachete cu dulciuri, cadouri pregătite cu mult drag și căciulițe împletite cu multă dragoste de membrele comunității.

- Cum au fost selectați beneficiarii proiectului?

Conform datelor furnizate de conducerea Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, din cei 966 elevi cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 ani, care frecventează cursurile școlii, 37% aparțin unui grup vulnerabil: familii cu venituri mici, familii monoparentale cu venit redus, orfani, bolnavi cronici și copii aflați în plasament. În urma analizei de nevoi, echipa de proiect a selectat un grup de 100 de copii (orfani, cu boli cronice și familii monoparentale cu venituri reduse) ca beneficiari ai proiectului „Crăciunul Împreună”.

- Cum ați descrie impactul social și emoțional al proiectului asupra celor 100 de copii și cum credeți că aceasta le-a influențat dezvoltarea?

Impactul ar putea fi descris printr-o formulă foarte simplă, dar magică: activități plăcute prin colaborare, presărate cu atenție și apreciere și amestecate energic cu mișcarea în aer liber care au produs căldura din  comunicare, liniștea din exprimarea emoțiilor, încrederea cu miros de brad, bucuria sentimentului de apartenență și strălucirea prieteniei, adică puțină ninsoare de dezvoltare personală și clinchetul de clopoței al stării de bine din preajma Crăciunului.

- Care a fost reacția imediată a celor 100 de copii proveniți din grupuri vulnerabile? Cum credeți că aceștia vor păstra amintirile legate de această experiență?

De la curiozitate și nerăbdare, trecând prin emoție pură sau bucurie explozivă, ajungând până la uimire și recunoștință timidă, la primirea cadourilor, copiii au inundat Casa de Cultură cu o energie rar întâlnită.

În topul preferințelor copiilor  prezenți la eveniment, s-au aflat cadourile, urmate de  colinde, masa festivă, și piesa de teatru, apoi, în egală măsură, atelierul de decorațiuni și cel de lectură, atmosfera, voluntarii și dulciurile. Copiii s-au bucurat de „Întâlnirea cu o scriitoare”, s-au deconectat la Atelierul de terapie prin artă, la Atelierul de decorațiuni pentru Crăciun și la Atelierul de lectură, au învățat colinde și au abandonat telefoanele în favoarea patinelor, au exersat mișcarea pe gheață, s-au ajutat unul pe altul și s-au distrat foarte bine la patinoarul din Vama Buzăului, activitate care, după cum spunea un participant, le-a plăcut „foarte mult, mult, mult”!

Peste ani, copiii poate nu își vor mai aminti  ce cadou au primit anul acesta de Crăciun, dar, cu siguranță, nu vor uita ziua în care și-au pus prima oară patinele în picioare și nici prima căzătură pe gheață, își vor aminti cartea pe care le-a citit-o scriitoarea adevărată, își vor aminti sfaturile psihologului când vor fi triști, iar împodobirea bradului cu ornamentele pe care le-au confecționat chiar ei, le va aminti de acest Crăciun, în fiecare an.

- Parteneriatele și voluntarii au avut un rol esențial în succesul acestui proiect. Care ați considerat că a fost cheia în mobilizarea unui număr atât de mare de persoane din comunitatea locală?

Noi, oamenii, avem nevoie să interacționăm cu alți oameni, să găsim scopuri comune, să ne conectăm, să fim acceptați și să simțim că aparținem acestei comunități. Suntem generoși și atenți cu nevoile celorlalți și aceste lucruri ne fac fericiți.

Implicarea an de an a comunității întorsurene în campaniile de Crăciun, a început să dea roade. Dacă acum câțiva ani, implicarea era mai timidă și sporadică, anul acesta comunitatea a venit către noi, atât prin grupuri de inițiativă, cât și prin inițiative personale care au demonstrat sensibilizarea membrilor comunității cu privire la nevoile copiilor din grupuri vulnerabile și solidaritatea cu semenii noștri.  

Pe lângă sprijinul obținut prin Programul Start ONG, finanțat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow, marele plus al acestui proiect a fost mobilizarea exemplară a comunității, care a oferit copiilor din grupul-țintă, împreună cu Jandarmeria Covasna, sprijin material, emoțional și susținere în dezvoltarea personală. Implicarea comunității în proiectul „Crăciunul Împreună” a transformat inițiativa ACS Retelin într-un model de implicare activă și solidaritate și a contribuit la formarea unei comunități conectate.

Finanțarea obținută a fost folosită pentru masa festivă, pachetele cu dulciuri și activitățile de la patinoar pentru cei 100 de copii. Cadourile au fost oferite de peste 90 donatori din comunitate și Jandarmeria Covasna, atelierele au fost organizate de peste 50 voluntari (profesori, elevi, psihologi), transportul la patinoar și la ateliere a fost asigurat de ACS Retelin, trupa de teatru 3T au oferit un spectacol gratuit, iar cele 100 de căciulițe au fost împletite cu dragoste de peste 50 de bunici, străbunici și mămici.

- Dacă ar fi să transmiteți un mesaj partenerilor și voluntarilor care au susținut acest proiect, ce le-ați spune?

În primul rând, îi mulțumesc Florentinei Floroianu, președinta Asociației Club Sportiv Retelin Întorsura Buzăului, un partener de nădejde, dedicat 100% proiectului nostru, care este oricând la dispoziția copiilor și a comunității și care, cu aceeași bucurie, organizează evenimente, redactează contracte, cumpără cadouri, asigură transportul copiilor la activități, îi învață să patineze, atrage oamenii din comunitate și găsește soluții pentru orice problemă.

Le mulțumesc tinerilor din zonă și celor care locuiesc mai departe de casă, care continuă să susțină în fiecare an comunitatea în care s-au născut și s-au format.

Le mulțumesc tuturor celor fără de care nu aș fi putut să realizez acest proiect: voluntarilor dedicați – profesori și elevi de la toate instituțiile din oraș, doamnei Victoria Furcoiu-Bunica, angajaților Primăriei Întorsura Buzăului și Jandarmeriei Covasna, psihologilor, părinților, Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” și Structurilor „Gheorghe Zaharia” din Brădet și Floroaia Mică, Asociației Ecotehnodidactica, Bibliotecii Orașului, Casei de Cultură, Observatorului de Covasna și Mesagerului de Covasna.

Tuturor susținătorilor noștri din întreaga comunitate și de pe rețelele sociale le mulțumesc și le doresc să se bucure de sănătate, de copii, de nepoți, de prieteni și unul de celălalt!

Sărbători fericite tuturor!

***

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, social, mediu, sănătate, cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice de învățământ preuniversitar și grupurilor informale/de inițiativă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.