STIREA ZILEI 19 decembrie 2019

„Revoluția verde”: 377 de brăduți de Crăciun, adoptați de elevi de liceu

de Covasna Media | 3261 vizualizări

Primul pas înspre „Pădurea Eliade” a avut loc miercuri 

Iubirea faţă de planetă şi dorinţa de a face bine. Acestea au fost ideile care au cuprins miercuri, 18 decembrie, întreg liceul covăsnean, „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului. Și asta pentru că aici s-au plantat peste 370 de puieţi de molid.

Din dorinţa de a lăsa ceva util mai departe generaţiilor următoare, mai multe instituţii din judeţ au pregătit o acţiune care cu siguranţă a avut un impact pozitiv asupra celor implicaţi, în principal, elevi – proiectul „Un copil – Un brăduț” (foto). 

Ce înseamnă forța comunității 

Activitatea, care a fost lansată, în premieră, la Întorsura Buzăului, a început la ora 12:00, în Sala de Festivităţi a Liceului Teoretic „Mircea Eliade”. Acolo, fiecare reprezentant al fiecărei instituţii participante la proiect a ţinut să le transmită ceva tinerilor care așteptau nerăbdători să își primească, fiecare în parte, propriul brăduţ.

„Avem aici Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, aici avem Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna şi având în vedere că pădurea Amazoniană, 20% din plămânul verde al Planetei, a fost în pericol şi este în pericol, că oxigenul pe care noi îl respirăm este în pericol, ne-am gândit să încercăm să facem ceva şi am început să facem. Am sunat la Inspectoratul Şcolar, a venit şi ISJ-ul, uitaţi că suntem doi. Apoi a venit şi Liceul Teoretic, am sunat-o pe doamna director şi am devenit trei”,  a transmis, în discursul său, reprezentantul DJST, consilierul de tineret, Cătălin – Nicolae Lazăr, la începutul evenimentului.

 „Când am fost solicitați să ne implicăm în acest demers, nu am ezitat nicio clipă. Inițial, era vorba să plantăm mai puțini brăduți, însă, am spus „Noi suntem 377, cu toții ( elevi și personal angajat), așa că, dorim 377 de brăduți!”. Iar dorința ne-a fost îndeplinită! Cel mai mult ne dorim ca elevii noștri să se implice în acțiuni care fac bine tuturor – lor înșiși și celor din jurul lor. (...) Foarte puțini elevi sunt cei care, astăzi, nu au plantat un brăduț. De aceea, brăduțul lor a fost „adoptat” de alții. Întotdeauna vom implica școala în demersuri care să îi dezvolte personal”, ne-a spus directoarea Liceului „Mircea Eliade”, Maria Bularca.

Un alt mesaj al reprezentantului DJST Covasna a fost acela că elevii trebuie să lupte pentru ceea ce își doresc şi să creadă în visurile lor.

„Poate părea hilar, comic sau infantil, sau cum vreţi voi, dar cred că este cel mai clasic şi tare exemplu de ce înseamnă forţa comunităţii, niciodată, şi să ştiţi un lucru, lucrurile nu se fac de unul singur. Să ştiţi că schimbarea începe cu fiecare dintre noi (...). Ce încerc să vă transmit, şi prin asta în primul rând vreau să vă transmit atât mesajul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, al domnului director, al colegilor mei, al lucrătorilor de tineret din ţară, este că să luaţi aminte: statul vă oferă contexte pe care voi trebuie să le cereţi pe de o parte, dar pe de altă parte nu vă poate băga în gură. Trebuie să vă implicaţi voi”, a mai spus Cătălin – Nicolae Lazăr. 

Un brăduț numit „speranță” 

La întreaga acţiune a luat parte şi Inspectorul Şcolar General Adjunct, Marcela Ştefu, care a felicitat iniţiativa şi care a transmis, printre altele, că îşi pune speranţa în generaţia care vine.

Vedem şi asistăm dezarmaţi, ca să spun aşa, la tăierile masive de păduri şi mai puţin la plantări de copaci şi vă felicit pentru această acţiune, pentru această activitate şi pentru promptitudinea cu care aţi răspuns acestei iniţiative. Am venit să plantez alături de voi un brăduţ numit „speranţă” - speranţa de a fi mai buni, speranţa la o planetă verde, speranţa la supravieţuire pe această planetă, pentru că ştiţi că toate activităţile umane contribuie mai mult sau mai puţin la viitorul acestei planete, speranţa de a avea o tânără generaţie care să îşi asume responsabilităţi, care să fie, să spunem, în relaţie potrivită cu mediul înconjurător şi speranţa că voi, tinerii, veţi învăţa să vă implicaţi în acest tip de activităţi, că veţi proteja pădurile noastre, în speranţa că veţi fi nişte tineri care veţi avea foarte multe de spus şi veţi spune. Speranţa că veţi rămâne în România şi veţi pune umărul astfel la dezvoltarea acestei ţări minunate”, a transmis aceasta. 

„Astăzi am devenit cu adevărat oameni”

Elevii de la „Mircea Eliade” s-au arătat încă de la prezentarea proiectului foarte încântaţi de idee, iar când a venit vremea să îşi planteze fiecare propriul brăduţ întreaga atmosferă a fost una de veselie şi entuziasm.

„A fost o activitate frumoasă, ce ne-a adunat pe toţi la un loc ca să facem o faptă bună. Cum a zis şi domnul Cătălin Lazăr, <<Nu eşti om până nu plantezi un copac>>, iar astăzi putem spune că am devenit cu adevărat oameni”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, David Ştefan Murea, elev la „Mircea Eliade”.

Cu toate acestea, unii elevi au ţinut să precizeze că organizarea putea fi mai bună, însă că per total, înţeleg greutatea organizării unei acţiuni, de o asemenea anvengură.

„Momentul plantării a avut o lipsă de organizare, dat fiind faptul că a durat foarte mult ca fiecare în parte să îşi ia porţia de pământ care îi era oferită. Totuşi, acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că toţi elevii erau nerăbdători să planteze un copac!”, a adăugat David Ştefan Murea.

Reprezentanții Ocolului Silvic Covasna şi Comandău au avut un rol extrem de important în tot procesul de plantare, deoarece au fost în permanenţă prezenţi printre elevi şi le-au dat sfaturi despre cum se plantează brăduţul care, din momentul acesta le poartă numele. De asemenea, au oferit şi câteva informaţii despre specia de brăduţ plantată.

„Ne-am oferit să participăm şi noi la această acţiune frumoasă, zic eu, pentru că fiecare dintre dumneavoastră, dintre cei care vor pune câte un pui de brad, sunt convins că până când va ajunge bun de făcut cherestea, de tăiat, să ştiți atunci că ați fost acolo. În principiu, brăduţul ăsta care de fapt este molid, specia este molid, este o specie iubitoare de lumină, de umbră, de răcoare, de aceea creşte la altitudini mai mari”, a transmis unul dintre reprezentanţi.

Lecție a responsabilității 

Chiar şi profesorii şi-au plantat propriul brăduţ, apoi au urmărit bucuria propriilor elevi.

Este o activitate de conştientizare pentru tineri, în primul rând, pentru că, din păcate nu se întâmplă să facă aşa ceva prea des acasă unii dintre ei. Atunci e bine să ştie şi cum se procedează şi care sunt urmările pozitive ale unei astfel de acţiuni. Dacă ne gândim în cât timp creşte un brăduţ, îl putem avea alături de noi pe viaţă dacă îl îngrijim şi dacă a fost bine plantat”, ne-a declarat profesoara de română Marica Badiu.

Profesoara de română a spus că elevii au acceptat de la început ideea.

„Ideea a fost foarte bine primită, nu am auzit pe nimeni să riposteze. S-au bucurat tinerii pentru iniţiativă, pentru evenimentul în sine, i-am văzut lucrând frumos. La mine în clasă au conlucrat, aşa de frumos s-a întâmplat totul, am plantat împreună, am adus pământ l-am împărţit, s-au organizat foarte frumos, fără să le spună niciun adult. Asta ne dorim, să îşi dea seama de faptul că sunt responsabili de ei şi de viaţa lor din ce în ce mai mult”,  ne-a mai declarat aceasta.

În finalul acțiunii, brăduții plantați au rămas în curtea liceului, dar planurile pentru viitorul apropiat în ceea ce îi privește sunt deja făcute. 

„Pădurea Eliade”

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” vrea să creeze un loc denumit „Pădurea Eliade”. În acest sens, se vor adresa Primăriei Oraşului Întorsura Buzăului pentru a identifica un loc bun în zona localității pentru a planta, în primăvară, brăduţii care astăzi au primit o nouă viaţă. 

Brăduții vor fi găzduiți și îngrijiți de noi în curtea liceului. Apoi, fiecare elev își va lua brăduțul și îl va planta la el acasă, în curtea școlii, sau într-un spațiu din orașul nostru. Ne dorim ca, la primăvară, cu sprijinul primăriei orașului nostru, să creăm un loc de relaxare pentru noi și comunitate. „Pădurea” creată va purta numele de „Pădurea Eliade”.  Ideea colegului nostru, prof. Cătălin Lungu va fi „dusă” mai departe. Mi se pare extraordinară”, ne-a mai spus directoarea Maria Bularca.

Proiectul „Un copil – Un brăduț!”, lansat la Întorsura Buzăului, a fost implementat de Direcția Silvică Covasna împreună cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, Centrul de Tineret Întorsura Buzăului și partenerii lor, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Covasna”.  

Scopul campaniei, care se pare că a fost atins cu brio, a fost „responsabilizarea copiilor față de natură, crearea unei legături trainice cu pădurea, educația forestieră prin implicarea acestora în acțiunile de plantare, dar și socializare”, au transmis organizatorii. 

Inițiativa ajunsă și în județul Covasna a fost lansată anul acesta de către Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, prin care copiii sunt încurajați să adopte un viitor „Pom de Crăciun”. 

Tot miercuri, acțiuni similare au avut loc și la câteva Case Familiale din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului. În total, peste 400 de puieți de molid au fost plantați în această zi. 

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.