ACTUALITATE 29 noiembrie 2019

Încă un pas pentru modernizarea Urgențelor la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2446 vizualizări

Contractul de proiectare pentru execuția clădirii a fost semnat 

Proiectul de extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a făcut joi, 28 noiembrie, un pas înainte. Reprezentanții unității spitalicești au semnat contractul de proiectare pentru execuția clădirii. În termenii cei mai optimiști, noul spațiu va fi gata în doi ani. 

Proiectul, al cărui contract de finanțare a fost semnat în martie, este realizat din fonduri europene. Valoarea totală a investiției se ridică la 7,9 milioane de lei, din care 800.000 de lei vor fi utilizați în achiziția de aparaturi. 

Contractul de proiectare pentru execuția lucrării i-a fost atribuit joi Întreprinderii Individuale Fekete Zoltan, în schimbul sumei de 89.000 de lei. Acesta are termen ca până în aprilie 2020 să finalizeze acest proiect, urmând ca apoi să fie puși în mișcare următorii pași din punct de vedere legal, cum ar fi licitația găsirea unui constructor care să realizeze lucrarea, una nu foarte complicată, după cum a declarat managerul spitalului, András Nagy Róbert. 

În secția de Urgență va funcționa atât o unitate destinată urgențelor pentru adulți, cât și una pentru pediatrie. Totodată, în aceeași clădire va exista și laboratorul de imagistică medicală. Printre aparaturile medicale care urmează să fie achiziționate după finalizarea lucrărilor de construcție se numără și unui Computer Tomograf, după cum a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

Va fi o extindere a capacității clădirii de astăzi. (...) Speranța este ca după doi ani, adică după finalizarea construcției clădirii, spațiul pentru urgențe să fie definitiv și corespunzător normelor europene și a fluxurilor necesare pentru desfășurarea activității de urgențe medicale la standardele de astăzi. (...) Realizarea spațiilor corespunzătoare este necesară din cauza suprasolicitării sistemului de urgență”, a declarat managerul unității spitalicești, András Nagy Róbert. 

În eventualitatea în care în fiecare an avem cu 1.000 de cazuri în plus, asta înseamnă că peste 10 ani de zile vom depăși din nou posibilitatea, dar proiectarea va fi realizată în așa fel încât să avem posibilitatea de a clădi încă un etaj peste clădire”, a spus și Tamás Sándor, care a ținut să sublinieze că încep să se vadă roadele muncii din ultimii 10 ani. 

Prezentă la conferința de presă de joi, când s-a semnat contractul de proiectare, a fost și șefa UPU, dr. Camelia Mîndru. Aceasta a ținut să precizeze că în ultimii ani s-a simțit, prin valul de angajări a medicilor tineri și prin proiectele derulate, că activitatea merge înspre o direcție bună. 

Mă simt privilegiată că spre sfârșitul carierei, lucrez aici din 1996, de colaborarea pe care o am de nouă ani încoace cu noua conducere, din punct de vedere uman și profesional. Mă simt privilegiată că am avut parte să lucrez și să cunosc tinerețea și schimbul de generații ca fenomen. Adică nu a venit un coleg, doi, trei, ci toți cei care mă înconjoară sunt foarte tineri, este o nouă abordare, un nou stil de muncă, care îmi face bine și pe plan personal și pe plan profesional. Îmi pare foarte rău că nu sunt mai tânără să pot să țin pasul cu tot ceea ce înseamnă tinerețea. Voi face tot ceea ce ține de mine ca până la sfârșitul carierei și sper să apuc, dacă nu să lucrez, măcar să apuc să predau într-o stare impecabilă această Unitate de Primiri Urgențe”, a declarat medicul Camelia Mîndru. 

Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean funcționează din 2007 într-un spațiu în care a fost mutată „provizoriu”. 

În 2019, la UPU au ajuns 37.000 de persoane, dar numai jumătate dintre aceste cazuri sunt cu adevărat urgențe. Numărul prezentărilor la UPU a crescut considerabil în ultimii ani, având în vedere că în urmă cu 10 ani erau înregistrare 29.000 de prezentări. 

În acest context, reprezentanții spitalului reamintesc cetățenilor care se gândesc să apeleze la serviciul de urgență atunci când nu este cazul că gestul lor i-ar putea costa viața pe cei cu adevărat în nevoie, din cauza supra-aglomerării Unității de Primiri Urgențe și totodată, să nu ignore importanța analizelor și controalelor preventive. 

Legat de extinderea UPU, primii pași concreți au fost făcuți anul trecut. În noiembrie 2018, autoritățile județene anunțau câștigarea, prin Programul Operațional Regional, a proiectului pentru modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe. În martie 2019 a fost semnat contractul de finanțare, iar după aproximativ 10 luni, adică joi, și prima fază importantă, contractul de proiectare a execuției lucrărilor. Birocrația ar fi  principala vinovată pentru îngreunarea demersurilor, motiv pentru care, termenul de doi ani pentru finalizarea lucrărilor este cel mai optimist și nu poate fi garantat, au punctat reprezentanții autorităților locale. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.