SOCIAL 23 decembrie 2019

Atelierul Părinților, prima întâlnire cu sinele

de Iulia Drăghici - Taraș | 3248 vizualizări

Specialiștii au vorbit despre stilurile parentale și despre frumusețea diferențelor dintre oameni 

Cel mai nou eveniment educativ din județul Covasna, dedicat în special părinților, a avut debutul joi, 19 decembrie, în prezența a peste 20 de persoane - mămici și tătici. Atelierul Părinților, de la cafeneaua Labirint din Sfântu Gheorghe, a fost coordonat de psihologul Consuela Banciu și psihopedagogul Kelemen Ágnes. Acestea au creat un cadru interactiv, prin care au făcut o scurtă introducere în educația parentală.

În jurul unor mese așezate în semicerc și într-o atmosferă prietenească de sufragerie, părinții au fost invitați să intre în eveniment prin intermediul unui exercițiu de imaginație. „Închideți ochii. Sunteți pe o insulă pustie, vă relaxați și vă face plăcere, dar a venit momentul să vă întoarceți acasă. Aveți ca mijloc de transport un balon cu aer cald. Ca să călătoriți cu bine spre casă, trebuie să renunțați la niște greutăți. Sunt prea multe și balonul nu se ridică. La ce ați renunța prima dată?”, au fost cuvintele psihologului Consuela Banciu, moderatorul evenimentului. Nu a primit foarte multe răspunsuri, dar dintre cele câteva puține s-au numărat fricile, grijile, bunurile materiale sau...nimic. 

Scopul, de fapt, al acestui exercițiu a fost de a conștientiza lucrurile importante pentru sine, dar și pentru a face astfel o scurtă introducere către ceea ce înseamnă educația parentală. Iar aceasta începe cu părintele, copilăria lui, cu starea lui, cu simțirile lui, cu bucuriile și tristețile sale. 

Noi suntem cele mai importante modele pentru copiii noștri. Noi le dăm aripi, dar în același timp, tot noi suntem aceia care le și tăiem aripile, din păcate”, a spus Consuela Banciu. 

Discuțiile au alunecat apoi natural, mai mult ca o prezentare în prima parte și ulterior cu întrebări și răspunsuri, către formarea atașamentului, relația copilului cu mama, respectiv cu tata, s-a vorbit despre plâns ca o modalitate naturală de exprimare a emoțiilor și s-a oprit îndeosebi pe stilurile parentale.

S-a spus că autoritarul este rigid, restrictiv și are un nivel ridicat de agresivitate, aspecte care se răsfrâng asupra copilului prin stimă de sine scăzută sau comportament antisocial. Permisivul nu are fermitate și control și astfel îl dezechilibrează pe copil, pentru că nu cunoaște limite. Mai este stilul neglijent, care dă dovadă de dezinteres față de afectivitate și nu cunoaște nevoile copilului, aspecte care duc la tulburări de comportament pentru copil. Iar stilul democratic este cel cu reguli similare pentru toată lumea, care pune accent pe comunicare. 

Următoarea întrebare care i-a invitat pe participanți la un dialog lejer a fost legată de stilul pe care l-au avut părinții lor, respectiv dacă și ei adoptă acum același stil parental. 

Pentru a sparge tiparele cu care ai fost tu crescut, este nevoie de muncă multă, e nevoie de inteligență emoțională și pentru asta trebuie să te cunoști foarte bine”, a mai spus psihologul Consuela Banciu. 

Pe de altă parte, psihopedagogul Kelemen Ágnes i-a întrebat pe părinții care cresc și fete și băieți dacă au observat diferențe între cei doi. Răspunsul a fost „da”. Totuși, acestea nu țin de sexul copilului,  a subliniat specialistul, ci de faptul că toți oamenii sunt diferiți. 

În final, discuțiile s-au plimbat prin cazuri punctuale ridicate de unii dintre părinții prezenți. Cei care au dorit să ofere sugestii pentru organizarea evenimentelor viitoare au putut să le noteze pe niște hârtiuțe. Tot așa au putut fi adresate și întrebări, pentru care specialiștii să pregătească răspunsuri până la întâlnirea viitoare, care fi programată, cel mai probabil în ianuarie. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.