Noi intervenții urologice la Spitalul Județean
„Este prima dată în istorie când se pot face astfel de intervenții aici, la spital” – dr. Mihnea Mureșan
Specialiștii secției de Urologie din cadrul Spitalului Județean „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe vor putea, din ianuarie 2020, să rezolve cazuri mai dificile de urgență cu ajutorul intervențiilor endoscopice. Asta datorită unor aparaturi achiziționate recente, în urma unei investiții care se ridică la aproximativ 50.000 de euro.
Dacă în prezent intervențiile chirurgicale de eliminare a pietrelor la rinichi (litiază ureterală), de exemplu, erau declinate de la Spitalul Județean către centre medicale mai bine dotate din punct de vedere al aparaturilor, din ianuarie, cei doi medici de la Urologie vor putea rezolva local astfel de cazuri datorită unor echipamente achiziționate recent la nivelul spitalului.
„Avem posibilitatea să facem mai multe intervenții endoscopice. Până acum aveam la dispoziție doar intervenții endoscopice joase, adică uretră, vezică urinară și prostată, dar de acum avem posibilitatea să facem și ureteroscopie, adică putem să ajutăm la eliminarea calculilor renali, adică a pietrelor la rinichi. Ureteroscopul este un instrument care ne ajută să ajungem până în rinichi. (...) Dacă până acum noi puteam să rezolvăm doar cazuri de la vezica urinară în jos, acum avem posibilitatea să rezolvăm și problemele care afectează aparatul urinar superior, adică rinichii și ureterele. (...) Este prima dată în istorie când se pot face astfel de intervenții aici la spital”, a declarat miercuri medicul specialist urolog, Mihnea Mureșan.
Pe de altă parte, managerul spitalului, András Nagy Róbert, a declarat și că din ianuarie 2019 unitatea medicală are doi medici specialiști, astfel că era normal ca paleta de servicii să crească.
„Fiecare investiție înseamnă câte un pas înainte și mergem pas cu pas. (...) Acum, în momentul de față avem o echipă bună, care lucrează împreună și poate rezolva multe lucruri. Și până acum Urologia noastră era bună, dar acum, cu doi medici, și paleta de servicii s-a lărgit. Este mult de dezvoltat. Urmează ca pe viitor să facem intervenții laparoscopice. (...) Vorbim, așadar, despre o echipă bine pregătită în domeniul urologiei, care, dacă nu poate să rezolve o problemă, are contacte, legături și știe unde să trimită pacientul care necesită o intervenție supra-specializată. Dar avem și aici suficiente pârghii pentru diagnosticare, pentru tratamentul corespunzător al pacienților, pe lângă know-how-ul pe care l-au acumulat până acum colegii mei”, a spus managerul.
Medicii spitalului județean spun că au săptămânal până la 10 cazuri cu pacienți care au ajuns la spital din cauza crizelor cauzate de pietrele la rinichi.