INTERVIU 17 noiembrie 2023

„Reumatologia este la intersecția între artă și știință”

de Iulia Drăghici - Taraș | 3099 vizualizări

Interviu cu medicul specialist reumatolog dr. Simona Jâjâie de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe

Cu ce probleme ajung covăsnenii la medicul reumatolog? Sau te-ai întrebat vreodată ce face acest medic? Știai că tratează și boli rare sau că oamenii din județ nu sunt feriți de ele? Am căutat răspunsuri la aceste întrebări, dar și la multe altele, la medicul specialist reumatolog dr. Simona Jâjâie de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe. Informează-te și tu corect din interviul următor.

  • De cât timp lucrați la Spitalul din Sfântu Gheorghe?

La Spitalul din Sfântu Gheorghe lucrez din anul 2019. Sunt aproape 5 ani. Pot să spun că au fost 5 ani minunați, cu variate provocări și multe satisfacții.

  • Puteți să îmi spuneți câte ceva despre pregătirea dumneavoastră?

Am absolvit Facultatea de Medicină Generală la Brașov, dar cu diploma la Târgu Mureș. Ulterior, am început rezidențiatul de Medicină Internă și la un moment dat m-am decis să schimb. Am susținut din nou examenul de rezidențiat și am ales Reumatologie.

  • Ce a dus la această schimbare?

Când am urmat stagiul de Reumatologie în cadrul rezidențiatului de Medicină Internă mi-a plăcut mult specialitatea de Reumatologie. Cred că Reumatologia este undeva la intersecția între artă și știință. (...) Deși la prima vedere pare că această ramură se ocupă cu bolile degenerative, un segment aparte este reprezentat de bolile rare, autoimune, de bolile de țesut conjunctiv. Aceste boli se află la intersecția mai multor specialități medicale. Prin urmare, aceste boli reprezintă o provocare pentru medici și această provocare m-a atras.

  • Care sunt cele mai comune afecțiuni reumatologice pe care le tratați în Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe?

Cele mai comune sunt reprezentate de afecțiunile degenerative, adică acele afecțiuni provocate de uzura articulațiilor. Din categoria afecțiunilor degenerative fac parte artrozele, spondilozele, spondilodiscartroza, herniile de disc. Din totalul prezentărilor la cabinetul de Reumatologie, cam 70 - 80% reprezintă bolile degenerative. Alte afecțiuni sunt cele generate de microcristale. Cea mai cunoscută este guta.

  • Trebuie să ne explicați aici ce reprezintă aceste microcristale.

De exemplu, în cazul gutei, microcristalele sunt reprezentate de cristalele de monourat de sodiu. Fiecare component pe care noi îl introducem în organism este descompus în structuri tot mai mici, prin diverse căi metabolice, ca să poată fi asimilat în structura celulei. Prin una din aceste căi metabolice, spre exemplu, apar cristalele de monourat de sodiu. Cristalele de monourat, în anumite condiții pot declanșa atacurile de gută. Trebuie menționat că mai sunt și alte tipuri de microcristale care se pot depune în diverse structuri și care pot declanșa reacții inflamatorii.

  • Ce alte afecțiuni mai tratați?

Mai sunt afecțiunile inflamatorii periarticulare (tendinite, bursite și altele). Destul de comun este, de exemplu, sindromul de tunel carpian. Este una dintre patologiile pe care noi le tratăm. O altă afecțiune destul de comună este osteoporoza, care se încadrează în categoria afecțiunilor metabolice.

  • Și care sunt bolile rare?

Sunt așa numitele boli de țesut conjunctiv. Aici se încadrează Lupusul, Sclerodermia, Dermatomiozita, Polimiozita, Sindromul Sjogren, vasculitele. Altă categorie de boli, mai întâlnită comparativ cu bolile de țesut conjunctiv, sunt bolile autoimune inflamatorii: artrita reumatoidă, de exemplu. Județul Covasna se poate spune că este o zonă pandemică pentru artrita reumatoidă, din cauza condițiilor climaterice. Mai tot timpul anului sunt temperaturi scăzute. Mă gândesc la zona Întorsurii Buzăului. Acolo întâlnim multe cazuri de artrită reumatoidă. Cauzele apariției artritei reumatoide sunt multiple, dar în zonă se presupune că una din principalele cauze ar fi reprezentate de condițiile climaterice. Pe lângă artrita reumatoidă, tratăm spondilartrite. Din categoria spondilartritelor aș menționa spondilita anchilozantă, care apare la persoane foarte tinere.

  • Ce importanță are diagnosticarea precoce a bolilor reumatologice și cum puteți ajuta pacienții în acest sens?

Bolile reumatologice, fie ele de natură degenerativă, metabolică sau inflamatorie, în procesul lor de evoluție, mai devreme sau mai târziu, implică un proces inflamator. În procesul inflamator sunt implicate o serie de celule, o serie de molecule care, dacă sunt lăsate libere, se autoîntrețin și activează în cascada inflamatorie alte celule, alte molecule care, într-un final, duc la leziuni de cele mai multe ori ireversibile. Aceste leziuni se traduc, în final, în afectarea calității vieții pacientului. Cu cât se intervine mai rapid în această cascadă inflamatorie, cu atât există posibilitatea fie a stopării, fie a evoluției mai lente a proceselor distructive.

  • Care sunt principalele simptome pe care pacienții ar trebui să le urmărească și care să-i determine să caute ajutor medical în domeniul reumatologiei?

Cred că principalul simptom este durerea. Durerea este cel mai important simptom care trimite pacientul la medic. Trebuie să fim atenți la caracterul durerii: când a debutat, cum a evoluat, dacă a fost însoțită de alte simptome, dacă s-a ameliorat sau nu la terapia care a fost administrată, dacă a fost însoțită de alte simptome. Pe lângă durere, pacientul trebuie să fie atent la oboseală, slăbiciune musculară, febră, erupții cutanate, dureri musculare, modificări la nivelul unghiilor, la nivelul părului, înroșirea ochilor, senzația de nisip în ochi, senzația de gură uscată, tulburări de tranzit, reflux gastro-esofagian, tulburări vasomotorii la nivelul mâinilor sau picioarelor.

  • Poate ar trebui să mai explicăm puțin și ce anume sunt bolile autoimune. Cum apar?

Organismul nostru a fost creat să lupte împotriva diverselor agresiuni externe, precum: virusuri, bacterii, ciuperci, sau a unor modificări interne, de exemplu împotriva celulelor tumorale, care pot să apară la nivelul organismului pe parcursul vieții. Pentru a lupta împotriva acestor agresiuni există o așa numită imunitate înnăscută și o imunitate dobândită. În cazul imunității înnăscute, organismul reacționează la fel în toate situațiile. Dar în cazul imunității dobândite se secretă anumite molecule, pe care le numim anticorpi, care sunt specifice pentru un anumit virus sau o anumită componentă dintr-un anumit virus, bacterie etc. Pot exista similitudini între o structură străină și structuri din organism sau se pot produce modificări în cazul structurilor celulare care pot mima o structura străină. În aceste condiții apar anticorpi (autoanticorpi) care încep să distrugă atât structurile străine organismului, cât și structuri proprii organismului.

  • Care sunt cele mai recente avansuri în tratamentul bolilor reumatologice și cum beneficiază pacienții din județul Covasna de aceste inovații?

De pe vremea lui Hipocrate, guta, de exemplu, se trata cu soluții purgative și cu regim alimentar. În continuare, pentru gută regimul alimentar are un rol important în prevenția și menținerea sub control al nivelului de acid uric și a simptomelor. Dar, între timp, s-au descoperit foarte multe medicamente mai țintite în procesul fiziopatologic, s-au testat terapii biologice în terapia gutei (dar care nu sunt disponibile pe piața de la noi din țară). Pentru bolile autoimune există terapii noi, revoluționare.  Din fericire, și noi putem lucra cu astfel de terapii. Terapiile sunt compensate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Există protocoale terapeutice pentru inițierea și prescrierea unor astfel de terapii. Per ansamblu, pacientul din județul Covasna beneficiază de tot ce înseamnă noutate în terapia bolilor reumatologice.

  • Cum poate un pacient să-și pregătească mai bine consultația cu un medic reumatolog pentru a asigura o evaluare și un diagnostic cât mai precis?

Nu știu dacă există vreo pregătire specială pentru a veni la medicul reumatolog, dar e important, în primul rând, să se prezinte la medic în funcție de apariția simptomelor și evoluția acestora. În primul rând, ar trebui să se adreseze medicului de familie, care mai apoi îl va îndruma către un medic specialist. Ar fi util să aibă un fel de jurnal sau calendar al simptomelor, să își noteze sau să rețină momentul debutului, cum au evoluat simptomele, de ce anume au fost însoțite, ce a ameliorat, ce anume a agravat simptomele. Apoi, să cunoască, și dacă nu cunoaște, să se intereseze de istoricul patologic al familiei. Pentru noi e foarte important să cunoaștem istoricul familial al pacientului. Pacientul trebuie să cunoască bine medicația care i-a fost administrată sau pe care și-o autoadministrează. Să noteze numele medicamentului și doza administrată. E important să fie cunoscute aceste detalii, pentru că unele medicamente pe care le recomandăm  ar putea avea reacții adverse în combinație cu alte medicamente. Nu în ultimul rând, ar fi bine să aibă un dosar care să cuprindă scrisorile medicale de la alți medici la care au mai fost, investigațiile pe care le-au efectuat, bilete de ieșire din spital și altele.

  • Ce sfaturi aveți pentru persoanele care suferă de boli reumatologice în ceea ce privește gestionarea durerii și menținerea calității vieții?

Ca sfaturi generale, aș zice că e importantă prevenția, în primul rând, prin menținerea greutății corporale optime. Trebuie să ne gândim așa: orice kilogram pe care îl avem în plus, cântărește cât patru kilograme pentru coloana vertebrală. Prin urmare, este ca și cum ai duce cu tine câte un sac de patru kilograme înmulțit cu numărul de kilograme în plus. De asemenea, să mențină o dietă echilibrată. Pe cât posibil, să facă exerciții fizice regulate. Știu că este greu, mai ales după o anumită vârstă. Eu mă bucur foarte tare când am pacienți tineri care preferă să facă gimnastică medicală, ca alternativă la medicamente. Acceptă această provocare și vin după un timp și îmi spun că sunt mult mai bine. Dar ce facem cu ceilalți? Care au deja dureri mari? Apelăm la terapii. Avem la dispoziție terapii antialgice, antiinflamatoare care se găsesc în toate farmaciile, la liber sau cu prescripție medicala. Dar trebuie să fim atenți la asocierile de medicamente. Pot da reacții adverse uneori catastrofale. În cazul uzului frecvent, ar fi indicat să se consulte cel puțin cu medicul de familie. Să nu uităm de proceduri de fiziokinetoterapie și recuperare medicală. Mai nou, și în tratatele internaționale, se povestește de alte terapii alternative, de tipul yoga, Tai Chi, acupunctură. Și, nu în ultimul rând, poate în primul, pacientul ar trebui să mențină contactul cu medicul de familie sau cu medicul specialist.

  • Cum colaborați cu alți specialiști medicali în cadrul spitalului pentru a asigura îngrijirea integrată a pacienților cu boli reumatologice?

Având în gestionare pacienți care au boli cu atât de multe implicații, e nevoie de colaborare cu toate specialitățile medicale. Eu am colaborat cu colegi din toate specialitățile medicale și chirurgicale în demersul diagnostic și în managementul terapeutic al pacienților avuți în îngrijire. Le mulțumesc, cu această ocazie, tuturor colegilor pentru colaborare!

  • Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați în domeniul reumatologiei și cum le depășiți?

Una din provocări pentru diagnosticarea bolilor rare este nevoia de anumite investigații de laborator și imagistice, care nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate și care sunt costisitoare pentru pacienți. O altă provocare este reprezentată de lipsa soluțiilor terapeutice care să vindece o boală reumatologică. Avem la dispoziție multe terapii inovatoare care au îmbunătățit mult evoluția pacienților, dar care, pentru moment, nu vindecă bolile reumatologice.

  • Care este, în final, mesajul pentru covăsneni?

Să vină la medic și să aibă încredere, pentru că ne străduim să facem tot ce ne stă în puțină să găsim soluțiile terapeutice adaptate fiecărui pacient în parte.

***

În Compartiment Reumatologie al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe lucrează doi medici primari, șapte asistenți medicali, trei infirmiere și un îngrijitor de curățenie.

Activitatea pe anul 2022 a însemnat 230 de externări, aproape 1.150 de spitalizări de zi și aproape 4.400 de consultații în policlinică.

Interviul face parte dintr-o campanie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, realizată în colaborare cu ziarul Observatorul de Covasna. Scopul este de a aduce în atenția covăsnenilor subiecte de interes, de actualitate și sfaturi de la specialiști.

Din aceeași serie au mai fost publicate interviuri cu medicul ginecolog Spanyol Ádám, medicul neonatolog György-Burián Emőke, medicul specialist în medicină internă dr. Gál Tünde, medicul pediatru Gál Ramona-Éva, doctorii urologi Mihnea Mureșan și Bíró András și medicul cardiolog Demjén Zoltán, cu șeful secției de Chirurgie, dr. György-Szakács Csaba, dr. Szász Dezső, medicul specialist ortopedie-traumatologie, dr. Nagy Réka, medic specialist în boli infecțioase, cu medicul dermatolog dr. Dénes László, cu directorul de îngrijiri al spitalului, Molnár Enikő, cu medicul primar ortoped-traumatolog Incze-Bartha Zsuzsánna, cu dr. Cristina Puiac, medic primar cardiolog, șefa secției de Cardiologie, cu reprezentanții Laboratorului Medical, dar și cu medicul primar ATI, dr. Cătălin Costache. Și articolul „5 sfaturi de la femeile care văd zilnic limita între viață și moarte” face parte din același demers.

Foto: Zsigmond István

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.