SANATATE 10 februarie 2023

„Noi, ginecologii, ne întâlnim cu două aspecte ale iubirii: viața sexuală și sarcina”

de Iulia Drăghici - Taraș | 5771 vizualizări

Despre sănătatea femeii, viață sexuală, părinți și nou-născuți, în luna iubirii 

Februarie este supranumită și luna iubirii. Sărbătorim în perioada aceasta Ziua Îndrăgostiților și Dragobetele. Așa că este un moment potrivit să vorbim deschis despre dragoste și multiplele ei laturi. Și cine să o facă mai bine decât specialiștii? Drept urmare îi avem alături pe medicii Spanyol Ádám, ginecolog, și György-Burián Emőke, neonatolog, de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Fie că ești femeie, bărbat, tânăr sau la a doua tinerețe, părinte, ai sau nu planuri să îți formezi o familie, aici vei găsi informații utile, direct de la medici specialiști, despre sănătatea femeii, viață sexuală, sarcină, infertilitate, primele ore din viața unui bebeluș, prematuritate. 

Interviu cu medicul ginecolog Spanyol Ádám

Din ianuarie 2023, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” are în echipă un nou medic. Este vorba despre dr. Spanyol Ádám, medic specialist de obstetrică-ginecologie. A venit la Sfântu Gheorghe în urmă cu doi ani, când a făcut gărzi aici, dar până la începutul anului a lucrat la Covasna. A cochetat până în anul V de facultate cu neurologia, însă din anul VI, când a studiat ginecologia, și-a dat seama că destinul lui este altul. Găsește mai multe informații în interviul următor.  

Interviul de față este realizat în luna februarie, supranumită și luna iubirii. Ce înseamnă iubirea din perspectiva unui medic ginecolog? 

Noi, ginecologii, ne întâlnim cu două aspecte ale iubirii. Unul este viața sexuală. Noi trebuie să ne asigurăm că femeile au o viață sexuală normală, prin sănătatea organelor genitale. Și în al doilea rând, suntem alături de femeile gravide, urmărim sarcina, suntem acolo la naștere. Copilul este încă un stadiu foarte important al iubirii. 

Cât de importante sunt analizele și investigațiile de rutină în prevenirea unor boli ginecologice grave?

Noi, ginecologii, suntem într-o situație foarte bună. Adică la noi chiar sunt șanse să prevenim cele mai răspândite cancere. Aici mă refer mai ales la cancerul de col și cancerul de ovar. Dacă începe să se dezvolte acolo ceva, iar în primul moment sau în al doilea suntem acolo și putem acționa, nu se va răspândi. De aceea, fiecare femeie trebuie să meargă o dată pe an la ginecolog, să facă un test Papanicolau și un ecograf. Cu testul Papanicolau putem să depistăm un eventual cancer de col și cu ecografia cel de ovar. La cancerul de endometru, primul simptom e sângerarea. Acolo știm când ceva este în neregulă. La celelalte nu. Ajung 15 minute, că atât durează o consultație, pe an. Atât. Din păcate, femeile care trec la menopauză nu mai vin deloc la medic. Și asta este o problemă mare pentru că aceste boli, cancerele, apar mai des la 50, 60, 70 de ani și fix această categorie nu mai vine la medic. Problema este că la aceste cancere, când dau primele semne, deja e prea târziu. 

Cum ne pregătim corect înainte de vizita la ginecolog?

Nu trebuie să ne pregătim cu nimic. Trebuie să venim așa cum suntem. Pentru că așa pot să văd eu toate semnele. Dacă este o scurgere, trebuie să pot vedea despre ce este vorba. 

Dar de ce nu merg femeile la ginecolog? E vorba de rușine? Reticență? 

Argumentul de obicei este „dacă nu mă doare, de ce să mă duc?”. Asta am auzit de milioane de ori. 

Există o lipsă de educație majoră în ceea ce privește sănătatea sexuală. Care ar fi principalul aspect pe care considerați că orice cuplu trebuie să îl cunoască? 

Este o întrebare complexă. Când vorbim despre educație sexuală, trebuie să ne referim la două lucruri. Este o educație a corpului și o educație a minții. Sunt importante ambele și nu trebuie separate. Noi, medicii, cred că din perspectiva timpului nu vorbim suficient cu pacientele. Nu avem timp. Nu știu nici în momentul de față ce fel de educație sexuală este în școli. Acesta este un alt aspect important. România este pe primul sau al doilea loc în privința mamelor minore. E clar că ceva nu e în regulă. 

Există o vârstă potrivită pentru începerea vieții sexuale? 

Eu aș recomanda vârsta de 18 ani, dar din punctul de vedere al gândirii, nu atât din perspectivă anatomică. Pentru că încă sunt copii la 14, 15, 16 ani. Mai ales că la fete e un lucru total diferit față de băieți. Fetele care încep foarte devreme pot să rămână cu probleme psihologice. Un lucru e viața sexuală, dar e cu totul altceva când aceste fete rămân gravide. Organismul chiar nu este gata și e greu să ne putem asigura că cele 9 luni vor trece cu bine. 

Și totuși, auzim că fetele au ciclul menstrual tot mai devreme. 

Asta din cauză că în ultimii 50 de ani alimentația s-a schimbat foarte mult. 

Ce sfaturi dă un medic ginecolog bărbaților? Ei ce trebuie să facă dacă își iubesc cu adevărat femeile din viețile lor? Cum pot să aibă grijă de ele? 

Primul lucru care îmi vine în minte este să nu aducem acasă boli prin transmitere sexuală. Trebuie să știți că cele mai multe boli prin transmitere sexuală nu se manifestă la bărbați. Majoritatea nici nu știu că au o boală. Al doilea, e un lucru pe care îl întâlnesc tot mai des la paciente mai în vârstă, să spunem 50 plus. Vin și îmi spun că viața lor sexuală e dureroasă. Și la consult nu găsesc nicio problemă. Când văd, le întreb: „Doamnă, dumneavoastră doriți acest act sexual de obicei?”. „Nu”. De aceea au aceste dureri, pentru că nu vor și organismul nu se pregătește. Deci acolo ceva nu e ok. Și al treilea sfat ar fi: dacă vedem că soția nu merge la ginecolog, mai ales după menopauză, să o încurajăm. 

Dacă ar fi să dați un sfat cuplurilor care vor să facă un copil, care ar fi acesta? 

Primul lucru, nu ca doctor, ci ca proaspăt tătic a doi copii, pot să vă spun, și din ce am observat între prieteni, nu cred că există un moment ideal. Cel mai important sfat este să nu aștepte pentru că nu o să vină momentul perfect. Întotdeauna o să avem probleme. O vârstă ideală ar fi între 25 și 30. Înțeleg că trebuie să ai o stabilitate, dar să nu aștepți până la 30, 40 de ani. 

Cum ne pregătim pentru acest moment, după ce ne-am hotărât că vrem să începem? 

Trebuie să mergem la medicul de familie, să ne investigheze și să ne trimită la specialiști, să știm dacă avem boli cronice. E foarte important. Când începem sarcina, să știm deja ce boli avem, dacă avem. 

Cum priviți fenomenul în continuă creștere de nașteri prin cezariană?

Și aici cred că suntem primii sau pe locul doi în Europa. Cea mai mare problemă este că multe femei așa încep sarcina, că deja știu că vor cezariană. De cele mai multe ori, dacă o femeie are în minte asta, dacă noi o sfătuim să nască pe cale vaginală, o să meargă prost. De ce? Pentru că are un blocaj în minte și de cele mai multe ori ajungem la o cezariană de urgență. 

Există percepția că medicii recomandă această variantă, să aibă cât mai multe operații programate. 

Atunci când este vorba de o femeie însărcinată, un medic ginecolog este responsabil pentru două vieți. Dacă vede cele mai mici semne de risc, atunci alege cezariana, pentru că acolo riscurile care se adaugă nașterii pe cale vaginală dispar. Legal, pacienta poate să ceară cezariana. Iar noi nu putem să refuzăm. E ceva nou, oricum. Știu că acum 10 ani nu era așa. Cezariana ar trebui să fie doar de urgență. 

Auzim tot mai des despre infertilitate. În ce măsură poate fi prevenită? 

Într-o măsură foarte, foarte mică. Și este adevărat că infertilitatea începe să devină o problemă majoră. Sunt două lucruri pe care le putem menționa aici. O femeie poate să devină infertilă în urma unor infecții repetate ale vaginului. Dacă nu sunt tratate, se urcă pe trompe și fac ravagii. Al doilea aspect este că infertilitatea crește cu vârsta. Normal că o femeie la 37, 38 de ani care dorește să devină însărcinată va avea dificultăți. 

Trombofilia este o problemă de care, de asemenea, am auzit mai des în ultimul timp. Ce s-a întâmplat? 

Trombofilia este un mare semn de întrebare. Unele studii spun ceva, altele altceva. Nu de la infertilitate vine problema aceasta, ci se observă la pierderile de sarcină repetate. Presupun că aceste boli au fost și în trecut, dar nu au fost investigate. Sunt multe avorturi spontane. Din patru sarcini, una este avort. Așa e statistica. De cele mai multe ori nu ține de mămică. Mai trebuie menționat și că, la femeile cu probleme de infertilitate, statistica arată că în 50% din cazuri niciodată nu se va ști unde este problema. Ultima soluție este fertilizarea in vitro. 

Cred că un subiect despre care vorbim foarte puțin este viața sexuală după ce naște femeia. Se întâmplă schimbări importante? Ce ar trebui să știm? 

Există regula de șase săptămâni. Asta înseamnă că la șase săptămâni după naștere anatomia femeii revine, cât de cât, la situația de dinainte de sarcină. Normal că vaginul nu o să mai fie ca înainte. Va fi o schimbare, dar nu radicală. Știu că nu toți așteaptă șase săptămâni. Dar trebuie luat în considerare că acest act sexual trebuie să fie diferit. Să nu uităm că acolo a fost o naștere. Deci se poate, dar dacă este un act sexual blând. 

Care este recomandarea de final pe care ați împărtăși-o cuplurilor? 

După cum probabil știți, după naștere, există câteva zile de concediu și pentru tată. Cred că două săptămâni de la stat. Am găsit pe internet un site cu un video informativ. Dacă te uiți la acest video și faci un test de puericultură, atunci o să primești un certificat cu care mai primești încă cinci zile de concediu. Eu m-am uitat la acest video, deși e lung, vreo patru ore, dar merită. Este pe site-ul copiisiparinti.ro. De acolo poți să înveți atât de multe. E un curs susținut de o domnișoară doctor, neonatolog. 

Interviul „Ca neonatolog, când mă gândesc la un moment încărcat de iubire spun prima întâlnire a nou-născutului cu mama”, cu medicul György-Burián Emőke este disponibil AICI

****

Chiar dacă sunt secții separate, cele două specialități colaborează frecvent. Este util de știut că în anul 2022 s-au înregistrat 1.863 de pacienți externați de la Obstetrică–Ginecologie (sala de nașteri plus Ginecologie). Totodată, în policlinică au fost consultate 4.702 paciente. 

Secția de Neonatologie are 32 de angajați, dintre care patru medici, iar la Obstetrică-Ginecologie lucrează 40 de persoane, din care șase medici. 

Interviurile fac parte dintr-o campanie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, realizată în colaborare cu ziarul Observatorul de Covasna. Scopul este de a aduce în atenția covăsnenilor subiecte de interes, de actualitate și sfaturi de la specialiști.  

Foto: Zsigmond István.

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.