SANATATE 10 februarie 2023

„Ca neonatolog, când mă gândesc la un moment încărcat de iubire spun prima întâlnire a nou-născutului cu mama”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2979 vizualizări

Despre sănătatea femeii, viață sexuală, părinți și nou-născuți, în luna iubirii 

Februarie este supranumită și luna iubirii. Sărbătorim în perioada aceasta Ziua Îndrăgostiților și Dragobetele. Așa că este un moment potrivit să vorbim deschis despre dragoste și multiplele ei laturi. Și cine să o facă mai bine decât specialiștii? Drept urmare îi avem alături pe medicii Spanyol Ádám, ginecolog, și György-Burián Emőke, neonatolog, de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Fie că ești femeie, bărbat, tânăr sau la a doua tinerețe, părinte, ai sau nu planuri să îți formezi o familie, aici vei găsi informații utile, direct de la medici specialiști, despre sănătatea femeii, viață sexuală, sarcină, infertilitate, primele ore din viața unui bebeluș, prematuritate. 

Interviu cu medicul György-Burián Emőke, neonatolog 

Dr. György-Burián Emőke, medic specialist în neonatologie, este mămica a patru copii. Din 2008 a început cariera în această specialitate, iar din 2019 ocupă un post permanent în cadrul Spitalului Județean. Despre miracolul nașterii, al alăptării, ce se întâmplă cu nou-născutul în primele ore de viață extra-uterină și altele – în interviul următor. 

Interviul de față este unul realizat în luna februarie, supranumită și luna iubirii. Ce înseamnă iubirea din perspectiva unui specialist în neonatologie? 

Cred că iubirea înseamnă același lucru ca pentru fiecare om. Ne iubim soții, părinții, copiii. Dar ca neonatolog, când mă gândesc la un moment încărcat de iubire, din care simt că primesc întotdeauna ceva, e prima întâlnire a nou-născutului cu mama. Se simte un legământ deosebit și la nou-născut și la mamă. 

Care ar fi sfatul pe care l-ați oferi, în orice situație, oricând, viitorilor părinți? Ce trebuie, din perspectiva dumneavoastră, să știe neapărat? 

Să încerce să alăpteze. Să nu le fie frică. Poate e mai comod și mai simplu să dai din biberon, dar beneficiile alăptatului sunt foarte mari. Da, e dureros. Și nașterea e dureroasă. Dar durerea ține două, trei, patru săptămâni. După aceea, dacă totul este bine, nou-născutul primește ceea ce îi trebuie. Mai ales dacă nu sunt la primul copil și cu primul nu a mers alăptarea, atunci renunță foarte ușor. Important este că nu trebuie să le fie frică și să ceară ajutor. 

De ce este atât de bună alăptarea? 

Laptele de mamă are în compoziție multe celule vii. Nu e ceva făcut în laborator. Tot ce e acolo are o bio-disponibilitate mai mare și se absoarbe mai bine în stomac. Se zice că laptele de mamă se schimbă în funcție de nevoile copilului. Acum fac un curs de consultant în alăptare și ne învață foarte multe lucruri în plus. 

Cum arată primele ore și zile din viața unui nou-născut? 

Dacă este bine după ce a ieșit, poate fi pus pe abdomenul mamei deja. Nu îl ținem mult. Maximum cinci minute. Apoi îl luăm, îl consultăm, îl ștergem și îl punem la căldură. În primele două ore trebuie pus la sân, chiar dacă e cezariană sau naștere naturală. Tot atunci primește două injecții: un vaccin și vitamina K. După aceea, după două ore îi facem băița, îl îmbrăcăm și, dacă poate fi dus, îl ducem lângă mamă. De obicei, dacă nou-născutul este bine și sănătos, atunci stă lângă mamă, în aceeași cameră. Dacă este născut prin cezariană, îl ducem acolo, dar de obicei abia a doua zi mama e pusă pe picioare, așa că noaptea nu are cum să se ocupe de copil. 

Cum se percepe de la Neonatologie varianta aceasta, tot mai des întâlnită, a nașterii prin cezariană? 

E important de știut că, dacă pornește nașterea și se face cezariană, atunci e bine pentru nou-născut, pentru că este pregătit să se nască. Dar dacă se face înainte, atunci putem să avem probleme. Nou-născutul nu se adaptează așa cum trebuie. 

Care sunt cele mai complicate cazuri pe care le tratați aici? 

Suntem secție de nivel II și avem voie să ținem copii care sunt peste 1.500 de grame și peste 32 de săptămâni. Toată patologia care vine cu acești copii poate să fie tratată aici. Putem să gestionăm probleme de prematuritate, de infecție. Cele mai grave trebuie trimise la spital de nivel III. 

Ce mesaj le transmiteți părinților care aduc pe lume un copil prematur? 

Trebuie să fie foarte puternici și să aibă multă răbdare. Dacă se naște un copil de 1.500 de grame, înseamnă un drum lung până pleacă acasă. Depinde de patologia pe care o are, dar și chiar dacă este total sănătos și nu trebuie mult, doar perfuzie și oxigen, până ajunge la greutatea pe care trebuie să o aibă ca să plece acasă, e mult. De la un kilogram 500 e vorba despre o lună jumătate sau mai mult. Și să aibă încredere, în primul rând în Dumnezeu și apoi în cei de pe secția de Neonatologie, că noi suntem la fiecare pas acolo. 

Interviu „Noi, ginecologii, ne întâlnim cu două aspecte ale iubirii: viața sexuală și sarcina”, cu medicul Spanyol Ádám este disponibil AICI. 

****

Chiar dacă sunt secții separate, cele două specialități colaborează frecvent. Este util de știut că în anul 2022 s-au înregistrat 1.863 de pacienți externați de la Obstetrică–Ginecologie (sala de nașteri plus Ginecologie). Totodată, în policlinică au fost consultate 4.702 paciente. 

Secția de Neonatologie are 32 de angajați, dintre care patru medici, iar la Obstetrică-Ginecologie lucrează 40 de persoane, din care șase medici. 

Interviurile fac parte dintr-o campanie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, realizată în colaborare cu ziarul Observatorul de Covasna. Scopul este de a aduce în atenția covăsnenilor subiecte de interes, de actualitate și sfaturi de la specialiști.  

Foto: Zsigmond István.

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.