UCRAINA/UKRAJNA 28 februarie 2022

Comuna Barcani, dispusă să ofere adăpost refugiaților ucraineni

de David Leonard Bularca | 1993 vizualizări

Comuna Barcani, prin vocea edilului, Nicolae Pastor, a transmis autorităților centrale că, dacă va fi nevoie, este dispusă să primească cetățeni ucraineni ajunși în țara noastră după ce au fugit din calea războiului. Autoritățile locale pot găzdui 30-40 de persoane, a scris edilul pe Facebook. Însă și cetățenii s-au arătat solidari și se oferă să îi primească pe refugiați chiar în casele lor.

„Nu cred că își mai au rostul cuvintele sau întrebările „de ce?!, cum e posibil!?”, ci doar întrebarea „ce putem face?!”. S-au tot discutat lucrurile în ultimele zile, s-au dat păreri… unele avizate altele mai puțin! Datorită faptului că unele persoane din Barcani mi-au spus că vor să sprijine aceasta cauză, mi-am manifestat intenția față de ISU Covasna pentru a primi refugiați. Noi putem sprijini prin a pregăti un cămin cultural și o parte din zona de agrement Lughet pentru aproximativ 30-40 de persoane. Vămile sunt pline de oameni fără speranță! Au nevoie de un loc de dormit, de o masa caldă si de o vorbă bună! Cine crede că mai poate găzdui și asigura hrană pentru cei refugiați, vă rog lăsați într-un comentariu intenția dumneavoastră”, a scris edilul, sâmbătă, pe contul său de Facebook. 

Oamenii au reacționat, arătându-și intenția de a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului. 

„Suntem disponibili și noi, în sat Lădăuți”; „Casa mea este disponibilă; „Casa mea este liberă, cu mare drag”, au scris, printre mesajele de felicitare pentru inițiativa primarului, oamenii. 

„Am comunicat „oferta” noastră la Departamentul General pentru Situații de Urgență”

Duminică dimineața, edilul a revenit cu un comentariu la aceeași postare în care a anunțat că momentan situația de la granițele țării est sub control, existând produsele necesare. Cu toate acestea, Nicolae Pastor a comunicat Departamentului General pentru Situații de Urgență (DGSU) că, dacă va fi nevoie, refugiații vor putea fi primiți și la Barcani.

„În urma faptului că ieri și-au manifestat mai multe persoane dorința de a primi refugiați, am comunicat „oferta” noastră la Departamentul General pentru Situații de Urgență. Momentan, situația este sub control (alimentele sunt suficiente, persoanele refugiate sunt cazate în corturi sau trimise cu autocarul în țară acolo unde s-a manifestat deja intenția de întrajutorare). În funcție de cum evoluează lucrurile, o să fim anunțați dacă și când anume vor avea nevoie de ajutor. Vă țin la curent! Mulțumesc”, a mai scris edilul. 

La nivelul județului Covasna există mai multe asociații sau persoane fizice care au inițiat campanii pentru ajutarea cetățenilor din Ucraina ajunși în țara noastră. Și Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro a lansat campania „Covăsnenii ajută ucrainenii”

Ucraina se află în a cincea zi de război, după ce joi Rusia a invadat țara vecină. Conform informațiilor disponibile la ora redactării acestui articol, reprezentanții celor două țări, Ucraina și Rusia, urmează să se întâlnească, la granița cu Belarus. Nu a fost însă precizată ziua și ora la care aceștia se vor întâlni și nici care vor fi clar subiectele abordate în cadrul discuției. 

Sursa foto: Observatorul de Covasna și rador.ro

Distribuie articolul:  
|

UCRAINA/UKRAJNA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.