UCRAINA/UKRAJNA 19 mai 2022

Câți ucraineni sunt refugiați în prezent în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1922 vizualizări

În județul Covasna, 26 de ucraineni sunt refugiați în prezent din cauza conflictului armat din țara lor, potrivit informațiilor furnizate de Instituția Prefectului. Dintre aceștia, 11 sunt minori, mai arată datele autorităților. 

Conform unei hotărâri din 11 mai a.c. a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, privind aprobarea spațiilor temporare de cazare pentru cetățenii străini sau apatrizi aflați în situații deosebite proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, identificate la nivelul județului Covasna, „repartizarea tuturor cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, identificați la nivelul județului Covasna, se realizează de către Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Covasna (CJCCI), din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Mihai Viteazul» al județului Covasna, care funcționează cu caracter permanent”. 

În cazul minorilor, această repartizare se face tot de către CJCCI, dar și în consultare cu DGASPC Covasna.

Tot potrivit documentelor oficiale, cazarea refugiaților se realizează cu „prioritate pe locurile acordate cu titlu gratuit, după epuizarea acestora urmând cele cu decontarea integrală a cheltuielilor”. 

De precizat este și că la nivelul județului Covasna sunt disponibile 154 de locuri de cazare, în 64 de camere în sistem fără plată a serviciilor de către refugiați (la Baraolt, Covasna, Întorsura Buzăului, Comandău și Vâlcele), respectiv 76 de locuri de cazare în 26 de camere, tot fără plată, dar destinate minorilor neînsoțiți (la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Dobârlău). 

Locuri de cazare disponibile cu plata serviciilor de cazare pentru refugiații din Ucraina sunt 990, în 469 de camere, în fiecare oraș din județ. Unele dintre aceste locații sunt disponibile în ambele liste, și cea cu fără plată, și cea cu plată. 

Situația completă privind aceste locuri este publicată pe site-ul Prefecturii Covasna

O situație prezentată la finele lunii martie arăta că la nivelul județului erau 29 de refugiați ucraineni, dintre care 15 adulți și 14 copii. 

De la declanșarea conflictului armat din Ucraina, adică din 24 februarie a.c., până în 17 mai, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 959.211 de cetățeni ucraineni, potrivit datelor oficiale publicate de Poliția de Frontieră.

Reamintim în acest context și că UNITER derulează în prezent o campanie de strângere de fonduri pentru a sprijini artiștii ucraineni, cu evenimente care au loc și în județul Covasna. 

În acest cadru, luni, 16 mai, la Teatrul Andrei Mureșanu a avut loc spectacolul-lectură „Sindromul supraviețuitorului”, în regia lui Radu Nica, drept răspuns la invitația UNITER de a se alătura campaniei „Artiști români pentru artiști ucraineni”. 

Totodată, în aceeași campanie, Teatrul Tamási Áron va pune în scenă spectacolul „Cartoforii / Jucătorii de cărţi”, de Nikolai V. Gogol, regizat de Zakarias Zalan. Evenimentul va avea loc în data de 26 mai. Banii strânși din vânzarea de bilete vor fi virați în contul Uniunii Naţionale a Artiştilor de Teatru din Ucraina. 

Cei care doresc să ajute pot și să doneze în contul special deschis de Asociația UNITER Fondul de Solidaritate Teatrală: RO22RNCB0072049712860086 BCR SECTOR 1.

Sursa foto: unsplash.com

Distribuie articolul:  
|

UCRAINA/UKRAJNA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.