UCRAINA/UKRAJNA 12 aprilie 2022

Doi preșcolari ucraineni merg la grădiniță în Târgu Secuiesc

de David Leonard Bularca | 2205 vizualizări

Doi copii ucraineni sunt înscriși la Grădinița cu Program Prelungit „Manócska”, din Târgu Secuiesc, ca audienți. Asta presupune că au cataloage separate, provizorii, până când vor fi înscriși conform procedurilor, dacă acest lucru se va întâmpla. Copiii merg astfel la grădiniță încă de la finalul lunii trecute, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, inspectorul școlar general adjunct, Luminița Bobeș. 

„În momentul de față (...) în județul Covasna sunt înscriși ca audienți 2 preșcolari, începând cu data de 29.03.2022 la structura GPP „Csipkerózsika”, secția română din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit „Manócska” Târgu Secuiesc. Minorii sunt cazați la Hotel Sport Tg. Secuiesc”, a precizat Luminița Bobeș. 

Părinții refugiați din Ucraina care vor să-și înscrie copiii la școlile și grădinițele din România trebuie să trimită sau să depună o cerere, atât în format fizic, cât și în format electronic, la inspectoratul școlar județean. 

„Cât timp au statut de audienți și nu sunt înscriși în cataloagele școlare, profesorii au libertatea de a decide ce anume fac la ore, pentru că în momentul în care vin refugiații avem două probleme: una de ordin psihologic pentru că acești copii vin cu traume, și o problemă de ordin educațional. Trebuie să punem lucrurile într-o ierarhie cred că cea mai importantă e problema de ordin psihologic. Prezența copilului într-un grup e la fel de importantă ca situația școlară, care oricum se va definitiva ulterior. Sigur că profesorii au libertatea să facă acele activități pe care ei le consideră potrivite cu elevii”, explica, în luna martie, secretarul de stat din ministerul Educației, Sorin Ion, pentru edupedu.ro. 

La nivel național, sunt 1.769 de cereri depuse pentru înscrierea copiilor ucraineni ca audienți și 1.497 de copii deja înscriși ca audienți în școli și grădinițe, conform datelor publicate de ministerul Educației vineri. 

Distribuie articolul:  
|

UCRAINA/UKRAJNA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.