UCRAINA/UKRAJNA 4 aprilie 2022

Salvatori din pasiune – din judeţul Covasna, la graniţă și înapoi

de Iulia Drăghici - Taraș | 4722 vizualizări

Printre voluntarii care au plecat din județul Covasna spre granițe cu scopul de a oferi ajutor ucrainenilor care au fost nevoiți să își părăsească țara din cauza războiului s-au numărat și cinci participanți ai programului „Salvator din Pasiune”, derulat la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. 

Alexandru Bularca, în vârstă de 20 de ani, este unul dintre cei cinci voluntari ai programului „Salvator din Pasiune” de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna care, la mijlocul lunii martie, timp de aproape o săptămână, de luni până sâmbătă, și-a pus viața personală pe pauză și s-a alăturat grupului constituit la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru a oferi sprijin cetățenilor care vin din Ucraina prin punctul de trecere a frontierei de la Isaccea din județul Tulcea.

„Am ajutat ucrainenii care veneau cu bacul, îi îndrumam să meargă la punctul de control și de acolo la un cort unde primeau ajutor să găsească transport către locurile unde voiau să meargă. (...) Oamenii erau speriați, că au lăsat totul în urmă și au plecat. Dar am simțit că într-adevăr pot să ajut și din acest motiv a fost o experiență bună. (...). Dacă o să am ocazia, o să mai merg. Am știut că nu voi regreta dacă merg și așa a fost”, ne-a spus tânărul din Întorsura Buzăului. 

Pe lângă Alexandru Bularca, în grupul de voluntari care a reprezentat ISU Covasna și implicit Pichetul de Pompieri Întorsura Buzăului – unde își desfășoară activitatea în cadrul programului „Salvator din Pasiune”, au mai făcut parte Petruța Sima, Ana-Maria Boricean, Maria Iene și Andra Iene. 

Pe lângă voluntari, ISU Covasna oferă sprijin și cu personal angajat, astfel că în total sunt implicați aproximativ 20 de pompieri covăsneni în aceste misiuni. 

Avem mai multe misiuni, unele dintre ele și în prezent sunt în derulare. Voluntari am avut cinci, toți de la Întorsura Buzăului. Acum avem colegi plecați în zona Huși, unde este o tabără și la Sighet. Acolo avem colegi din Târgu Secuiesc, cu microbuze, care ajută la transportul refugiaților. Facem prin rotație, săptămânal. La Huși avem acum și ofițeri care gestionează tabăra”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt de la ISU Covasna, Marius Tolvaj. 

De la salvator din pasiune, la salvator de meserie 

Alexandru este un exemplu și pentru că este unul dintre cei mai vechi și devotați voluntari pe care îi are ISU Covasna. De doi ani și jumătate este parte a programului „Salvator din Pasiune” și a adunat peste 700 de ore de voluntariat, fiind unul dintre „veteranii” proiectului. El desfășoară activități la Pichetul de Pompieri din Întorsura Buzăului. În tot acest timp a lucrat aproape cot la cot alături de colegii lui pompieri și a fost la incendii, accidente, ba chiar la intervenții medicale unde a fost nevoie de acordarea de prim ajutor.  

Simt că aici pot ajuta pe oricine, cunoscut sau necunoscut. Pot da o mână de ajutor și asta îmi place să fac. Știu sigur că se întoarce înzecit”, ne-a explicat tânărul, întrebat de motivația de a face parte dintr-un asemenea program. 

Pentru că experiența i-a arătat că îi place să fie între pompieri, a decis ca aceasta să fie transformată din pasiune în meserie și după ce recent a susținut concurs, a devenit soldat gradat profesionist. Pe 11 aprilie începe instrucția și apoi va intra cu drepturi depline în sistem. 

Înscrieri se pot face în continuare 

Legat de programul „Salvator din Pasiune”, listele cu voluntari numără peste 100 de persoane la ISU Covasna, în prezent, dar dintre acestea, 10 sunt active, la Întorsura Buzăului, Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, și participă regulat la activități. 

Cei interesați pot să știe că înscrierile la program sunt în continuare deschise, dar important este să fie cel puțin 10 voluntari pentru o grupă. 

E un program complex, unde voluntarii trebuie să parcurgă mai multe etape. În prima fază învață partea teoretică, partea de prim ajutor și apoi intră în ture și lucrează alături de colegii noștri, care le explică. Până acum am avut noroc, sunt oameni implicați, se vede că vin cu plăcere și vor să învețe, nu iau totul în joacă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna. 

Adrenalina pe care o simți când sună alarma e o adrenalină pe care nu am simțit-o niciodată. Este ceva unic în viață. Recomand tuturor să încerce”, a punctat și Alexandru. 

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor în proiectul „Salvator din pasiune” sunt următoarele:

– vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani;

– apt din punct de vedere medical;

– să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor cu intenţie;

– să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Dosarul candidatului trebuie să conţină: cererea de înscriere, certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani), copie după actul de identitate, avizul psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţa medicală şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Programul „Salvator din Pasiune”, inițiat de IGSU, a debutat în 2016 la nivel național. 

Din județul Covasna, în sprijinul ucrainenilor, la granițe au mai fost voluntari de la Crucea Roșie, Serviciul de Ajutor Maltez, dar au fost și inițiative private, una dintre cele mai active fiind cea coordonată de preotul Vasile Antonie Tămaș de la Vâlcele. 

Războiul inițiat de Rusia în Ucraina a început în 24 februarie. Potrivit Poliției de Frontieră, de la declanșarea acestei crize, până la data de 2 aprilie, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 610.940 cetățeni ucraineni.

Distribuie articolul:  
|

UCRAINA/UKRAJNA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.