Bustul Regelui Decebal, dezvelit în Voinești, de Ziua Drapelului Național
Parcul Tineretului din Voineștii Covasnei a fost miercuri martorul unui eveniment important pentru comunitatea locală – dezvelirea bustului Regelui Decebal. Ceremonia a fost organizată de Ziua Drapelului Național al României. Inițiativa amplasării monumentului aparține doctorului Nicolae Enea, consilier local al orașului Covasna. Conform acestuia, costul lucrării a fost acoperit integral din sponsorizări.
Ceremonia a început la ora 15:00, când soarele era la apogeu. Mulțimea s-a adunat pentru a asista la dezvelirea bustului Regelui Decebal, o lucrare realizată de sculptorul Ioan Cândea din Sibiu. Unii s-au refugiat sub copaci, în căutarea umbrei, iar alții și-au adus umbrele pentru a se proteja de soare.
„A fost foarte greu să stăm în soare, dar am venit aici pentru a onora memoria Regelui Decebal și nu am vrut să ratăm acest moment istoric. Ne bucurăm că am venit în stațiune chiar în aceste zile”, ne-a spus unul dintre spectatori, un turist venit din Iași.
La eveniment au fost prezenți și militarii din Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” din Unitatea Militară 01048 Sfântu Gheorghe, care au stat în poziție de drepți timp de aproape două ore, sub razele fierbinți ale soarelui, în uniforme complete.
După intonarea imnului național de către Corul Bărbătesc „Voineștenii” din localitate și sfințirea monumentului, au urmat alocuțiunile gazdelor și ale invitaților.
„Această lucrare va intra în conștiința colectivă, prezentându-l pe Regele Decebal cu o atitudine demnă, dârză, de neînvins, cu privire ageră. Regele nostru este cel mai frumos, cel mai bine reprezentat de pe modelului lui Decebal de pe Columna lui Traian pentru că este al nostru, e lângă noi, e în mijlocul nostru. (...) Dumnezeu să ne ajute să ne ridicăm cu toții la înălțimea morală a marelui rege”, a spus, în fața mulțimii, inițiatorul acestui proiect, dr. Nicolae Enea.
Subprefectul județului, Cosmin Boricean, le-a spus celor prezenți miercuri în Parcul Tineretului că sculptura este rezultatul muncii și dedicării unei comunități întregi.
„Ne aflăm astăzi aici pentru a celebra o figură emblematică a istoriei noastre naționale – Decebal, Regele dacilor. E un moment de mare emoție și mândrie pentru noi toți, pentru că dezvelim bustul unui rege care a simbolizat curajul, demnitatea, determinarea și spiritul de sacrificiu al poporului nostru. Salut această inițiativă, precum și momentul inaugurării care coincide cu o altă sărbătoare națională importantă pentru noi toți – Ziua Drapelului Național al României. Este absolut firesc că celebrăm aceste două simboluri care reprezintă unitatea, idealurile de libertate și demnitate ale unei națuni. (...) Bustul pe care îl dezvelim astăzi nu este doar un simbol al unui mare conducător, ci și un tribut adus tuturor celor care au luptat pentru valorile și idealurile în care au crezut. Decebal a fost și rămâne un exemplu de patriotism, un model de lider care a pus binele comunității sale mai presus decât orice. Această statuie este mai mult decât o operă de artă. Este o invitație la reflecție asupra valorilor care ne definesc ca națiuni”, a spus Cosmin Boricean.
Evenimentul a cuprins și un program cultural oferit de Corul Bărbătesc „Voineștenii” din orașul Covasna, interpreta Maria Cucu din Codlea și eleva Raida Păstrăvanu.
Festivitatea de inaugurare s-a încheiat cu defilarea Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” din Unitatea militară 01048 Sfântu Gheorghe.
În Voinești se găsesc și alte câteva monumente reprezentative pentru comunitatea românească din zonă. Printre acestea se numără bustul episcopului Iustinian Teculescu, născut în această localitate la 1 noiembrie 1865, bustul lui Avram Iancu, precum și un grup statuar ridicat în Anul Centenar, care îi înfățișează pe Regele Ferdinand, Regina Maria, Iuliu Maniu și I.C. Brătianu. De asemenea, în data de 30 noiembrie 2022, de sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul României, a fost dezvelit bustul poetului Mihai Eminescu.
Mai multe imagini de la eveniment, AICI.