STIREA ZILEI 29 iulie 2021

Oficial! Autoritățile din Întorsura Buzăului au decis: fără apă caldă pentru clienții de la bloc

de David Leonard Bularca | 2570 vizualizări

Care sunt principalele motive invocate miercuri în plenul Consiliului Local 

Consilierii locali din Întorsura Buzăului au tranșat miercuri problema furnizării apei calde prin centrala orașului, împreună cu edilii și directorul centralei, Sala Elemér. După ce s-au pus în balanță veniturile și pierderile, dar și criza de lemn de pe piață, majoritatea aleșilor locali a fost de acord ca până la începerea sezonului de iarnă, deci până în luna octombrie, cetățenilor să nu li se mai furnizeze apă caldă. Așadar, ședința de miercuri, 28 iulie a.c., a Consiliului Local din Întorsura Buzăului a fost marcată prin decizia ca, pentru al treilea an consecutiv, apa caldă de la oraș să fie doar un vis pe timpul verii pentru cetățenii urbei care au mai rămas beneficiarii acestui serviciu. 

Primul punct care s-a discutat în ședința de miercuri a fost chiar cel al furnizării apei calde. Primarul de la Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a spus celor prezenți că sunt datori față de cetățeni cu o decizie în acest sens. 

„Am rămas datori către cetățeni cu o informație și vă rog să analizați dacă vom furniza în continuare agent termic pentru apă caldă până în perioada de iarnă. Centrala s-a reparat, este funcțională, poate să înceapă oricând livrarea de agent termic. Dacă vom hotărî împreună că e necesar furnizăm, dacă nu, nu. Exact cum v-am spus și în discuțiile anterioare, salariații sunt o cheltuială constantă, care rămân și în această perioadă, chiar dacă nu se furnizează apă caldă. Cheltuiala suplimentară care rezultă din acest serviciu înseamnă curent, cam 20 și ceva de mii de lei pe lună și lemnul, tocătura”, a spus Raul Urdă, care l-a invitat pe Sala Elemér, directorul centralei de la Întorsura Buzăului, să explice care sunt costurile lunare atunci când se furnizează doar apă caldă. 

Totuși, răspunsul a fost dat de consilierii locali. Costurile pe lună, au căzut de acord aceștia, ar fi de 120.000 de lei. Directorul centralei, Sala Elemér a detaliat, în schimb, ce presupune această sumă și care sunt pierderile.

„Din datele ce le am din anul trecut, în luna iulie s-a furnizat apă caldă și în septembrie, două jumătăți de lună și, în medie, pentru jumătate de lună, s-au consumat 90 de metri cubi de lemne și s-au produs 90 de gigacalorii. Deci pentru o lună ar fi 180 de metri cubi, lemn, buștean. Pe lună facem pierdere 40.000 de lei. Deci avem pierderile tehnologice din cauza scăderii de temperatură (…). Plus în randamentul cazanului când dăm doar apă caldă…”, a explicat directorul.

Lipsa lemnului - un alt argument al autorităților

Pe parcursul discuției atât actualul primar de la Întorsura Buzăului, Raul Urdă, cât și fostul primar, actual consilier local, Leca Băncilă, au pomenit despre criza de lemn existentă pe piață în acest moment.

„Acum prețurile efectiv au explodat pe piață, efectiv nu este de vânzare (n. red. lemn). Am reluat discuția cu cei de la Comandău și ne vor livra în continuare la prețul stabilit prin convenția anterioară cu ei. De săptămâna viitoare ne vor aduce, cred cam 350 de metri”, a informat Raul Urdă.

În acest context, Leca Băncilă spune că furnizarea apei calde ar fi o „nenorocire”. 

„Pierderea valorică e o dimensiune a problemei. Dar faptul că ardem 200 de metri de lemn, când rezerva noastră strategică e zero sau aproape zero e nenorocirea majoră. Și mai este încă o dimensiune morală: da, domnule, îți dau apă caldă, numai că prețul la care produc este de 2.000 de lei”, a spus Leca Băncilă, făcând referire la comentariile cetățenilor care susțin că prețul gigacaloriei este prea mare în orașul covăsnean. 

Mulți dintre cetățeni au oricum boiler deja, spun aleșii locali 

În același context, al lipsei lemnului, dar și al costurilor mari care ar trebui să fie suportate de la bugetul local, Raul Urdă le-a propus consilierilor ca apa caldă să fie furnizată în sezonul rece, căci, spune el, majoritatea cetățenilor au deja boiler achiziționat.

„În criza actuală de lemn avem un stoc de 800 de metri cubi de lemn deocamdată, care va fi 1.000 și ceva de tocătură. Pe piață nu se găsește lemn de cumpărat, nu este la nici un preț. Nu este. Deci eu la fel sugerez, la fel propun, să nu furnizăm apă caldă, pentru că marea majoritate deja a rezolvat problema. La ora actuală stăm foarte prost cu stocul de lemn”, a subliniat Raul Urdă.

Nici faptul că aproximativ 80% dintre cetățeni au cerut reluarea serviciului nu pare să ridice semne de întrebare autorităților, motivând, că, la fel, cetățenii au găsit deja alte soluții. 

„Chiar dacă au boiler e mai ieftin la noi un pic decât pe boiler și vine în cantitate mai mare. Un boiler de 80 de litri nu ajunge la al treilea membru, al patrulea din familie. Atunci oamenii consumă de la noi. În condițiile actuale de criză majoră a lemnului eu zic să păstrăm lemnul și să avem grijă cu el”, a spus Raul Urdă, care a mai precizat, din nou, că astfel se va face și economie la bugetul local. 

În concluzie… tot fără apă caldă

Raul Urdă a spus că și el beneficiază de serviciul de la oraș, după ce consilierul local Claudiu Severian Morar a spus că se abține de la un vot pe acest subiect, deoarece ar fi subiectiv. 

„În concluzie, hotărârea Consiliului Local este de a nu furniza apă caldă până când începe sezonul de iarnă. Și eu acasă la mine am apă caldă tot de la centrală, dar pentru asta…”, a spus, în încheiere, Raul Urdă.

Mai departe, centrala va fi pregătită pentru sezonul de iarnă. În acest moment, aceasta este gata din punct de vedere tehnic, după cum s-a precizat și anterior, însă mai sunt și altele de făcut, au spus consilierii locali, edilul, Raul Urdă și directorul centralei, Sala Elemér. 

Leca Băncilă a reamintit că autoritățile locale nu sunt obligate să furnizeze apă caldă, ci doar căldură, iarna, deci, în opinia alesului local, apa caldă este un „lux”, după cum a spus acesta, având în vedere risipa care s-ar face în cazul furnizării serviciului. 

Totuși, planul este ca în viitor, cetățenii racordați la centrala orașului să fie informați din timp dacă vor avea apă caldă pe timpul verii sau nu, au mai stabilit consilierii, la propunerea lui Marcel Murea. 

Este tot mai clar că „greaua moștenire” preluată de noua administrație a orașului este chiar centrala termică. Încă din 2004 sau mai dinainte sunt diferite probleme în legătură cu acest serviciu care aduc nemulțumiri cetățenilor și neliniște autorităților. De mult timp se vorbește și despre schimbarea acesteia, însă iată că lucrurile sunt mai complicate în practică decât pe hârtie. Iar, în tot acest timp, au de suferit cel mai mult tot cetățenii, mai ales cei vulnerabili, care nu își permit achiziționarea unui boiler. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.