STIREA ZILEI 26 aprilie 2023

Ráduly István: Puțin probabil să salvăm Pământul dacă stingem o oră luminile

de Diana Pantelimon | 1236 vizualizări

Apel al prefectului de Covasna cu privire la cantitatea de gunoi aruncată în județul Covasna

Prefectul județului Covasna, dr. Ráduly István, a atras atenția, în cadrul unei conferințe de presă marți, 25 aprilie a.c., asupra importanței protejării mediului înconjurător. În preajma Zilei Pământului din 22 aprilie și totodată în contextul evenimentului „Ora Pământului” din ultima sâmbătă a lunii martie, când milioane de oameni, companii și instituții sting lumina timp de o oră, acesta a spus că gestul simbolic, precum și acțiunile de plantare a copacilor nu vor salva planeta dacă oamenii continuă să arunce gunoiul la voia întâmplării. 

Ca exemplu, prefectul a citat raportul Grupului de lucru pentru România Curată, înființat anul trecut sub coordonarea prefecturii. Potrivit acestuia, pe lângă direcția silvică și cea de gospodărire a apelor, 18 comune s-au alăturat acțiunii de strângere a gunoaielor. Într-o singură lună, 342 de angajați ai acestor instituții și 1.029 de voluntari au strâns în aprilie, anul trecut, 57,6 tone de gunoi. 

„Acestea sunt cifrele de anul trecut, le-am inclus aici doar pentru a vă arăta ordinea de mărime. Pare de neconceput că, de exemplu, opt angajați ai primăriei împreună cu trei voluntari au strâns aproape cinci tone de gunoi și 250 de kilograme de flacoane de plastic din albia de câțiva kilometri a pârâului Aita, dar și că s-au strâns 1.250 de kilograme de gunoi menajer din parcările DN 10, din zona Sita Buzăului. De-a lungul șoselelor, condițiile sunt incredibile, opt tone de deșeuri fiind colectate pe o porțiune de aproximativ 20 de kilometri între Bixad și Lacul Sfânta Ana. În aceste condiții, va fi foarte greu să dezvoltăm turismul”, a declarat prefectul, care a precizat că cea mai mare problemă este că „mâine o putem lua de la capăt”.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai spus că Ziua Pământului ar trebui să fie în fiecare zi dacă vrem să le lăsăm copiilor noștri un habitat locuibil. Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să aprindem lumina seara, ci că nu ar trebui să consumăm mai mult din resursele Pământului decât poate produce, că nu ar trebui să umplem spațiile verzi cu materiale plastice greu degradabile și că nu ar trebui să poluăm apa potabilă.

„Este puțin probabil ca stingerea luminilor timp de o oră, cum se face de «Ora Pământului» sau acțiunile de plantare a copacilor ce se fac de Ziua Pământului, vor salva Pământul. Dar acestea sunt acțiuni simbolice care ne amintesc că Ziua Pământului nu este doar în 22 aprilie, ci în fiecare zi. Dar asta depinde de noi, de toți care trăim pe această planetă, că dacă știm să considerăm că fiecare zi este Ziua Pământului, atunci nu aruncăm resturi menajere din mașină între localități sau nu aruncăm peturi în localități rurale și atunci nu ajungem în acea situație cum am fost și anul trecut (...) de a strânge 57,6 tone de gunoi într-o lună”, a explicat prefectul.

Primăriile se află într-o situație dificilă, deoarece primesc amenzi considerabile pentru gunoiul aruncat la voia întâmplării sau pe malurile pârâurilor și râurilor de către locuitori.

Dar, din păcate, amenzile nu vor opri procesul. Prefectul mai este de părere că, dacă s-ar instala camere de supraveghere și s-ar confisca mijloacele de transport, precum căruțele cu care sunt transportate gunoaie de toate tipurile, de la canapele și până la pet-uri de plastic (consiliile locale ar putea vota o hotărâre în acest sens), posibil să fie mai puțini poluatori.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad , 26 aprilie 2023
sigur nu salveaza, doar da un soc retelei nationale de alimentare
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.