STIREA ZILEI 8 mai 2023

Motocicliștii vor respect, nu moarte în trafic

de Daniela Luca | 39444 vizualizări

Sute de împătimiți ai motoarelor au spus prezent sâmbătă, 6 mai, la întâlnirea din parcarea fostului hotel Bodoc din Sfântu Gheorghe, organizată pentru a șaptea oară sub egida sloganului „Atenție la motocicliști”. Participanții au dorit să atragă din nou atenția asupra nevoii de a fi respectați în trafic. Mesajul întrunirii de sâmbătă a căpătat o altă conotație după ce, pe parcursul aceleiași zile, a avut loc un accident la Bixad, în care un motociclist și-a pierdut viața. 

Peste 100 de motocicliști s-au întâlnit sâmbătă, de la ora 10:00, în parcarea fostului hotel Bodoc. Aceștia au discutat, împreună cu reprezentanții Poliției Rutiere, despre regulile de circulație și au tras din nou un semnal de alarmă cu privire la lipsa de respect de care au parte motocicliștii în calitate de participanți la trafic, fenomen care, din păcate, se lasă chiar și cu pierderi de vieți omenești.

„Conducătorii auto, înainte să schimbe direcția, trebuie mereu să se uite în oglindă, să se asigure și să semnalizeze, după care să facă manevra dorită, pentru că motocicletele sunt mai mici decât autovehiculele și cu toate că sunt aprinse farurile, se pot observa destul de târziu. Unii conducători de motociclete merg cu viteză mai mare, cu niște manevre mai rapide, deci altfel decât ar merge cu mașina. Acest eveniment este total dedicat atenționării conducătorilor auto că și noi motocicliștii ne aflăm în trafic. Îmi pare rău că trebuie să amintim că anul trecut a fost un accident mortal. Dumnezeu să îl odihnească pe prietenul nostru. Acum nu ne pronunțăm asupra vinovăției nicidecum, dar trebuie să avem grijă pentru că vedem ce se întâmplă dacă nu suntem atenți. Respectul funcționează numai dacă e dat și primit, adică și noi motocicliștii trebuie să arătăm respect în trafic. Și noi la rândul nostru suntem și conducători auto și știm cum e să fii și în acel rol. Comunitatea moto e mare în județul Covasna, iar noi încercăm și ne dăm toată silința să respectăm regulile”, ne-a spus sâmbătă reprezentantul asociației „Free Adventurer Bikers”, motociclistul Szánthó Zoltán.

La ora 12:00, așa cum s-a și anunțat, motoarele au pornit în paradă pe străzile orașului, după care participanții s-au reunit în curtea Casei Írisz, unde s-au anunțat câștigătorii tombolei, organizată anual. Nimic nu prevestea tragedia care urma să se întâmple chiar în ziua în care pasionații de motoare cereau mai mult respect în trafic. 

În timpul desfășurării evenimentului, în jurul orei 14:00, s-a răspândit vestea producerii unui accident, la Bixad, în care un motociclist din județul Mureș și-a pierdut viața. Organizatorii acțiunii de sâmbătă spun că nu se știe deocamdată dacă bărbatul a participat sau nu la întrunire, pentru că nu se cunosc detalii cu privire la identitatea acestuia. 

„Trebuie să ai grijă de tine în trafic, pentru că fiecare dintre noi e așteptat acasă”

Chiar dacă, în ceea ce privește accidentele în care sunt implicați motocicliștii, situația diferă de la caz la caz, pe rețelele sociale s-a iscat veșnica dezbatere între conducătorii diferitelor tipuri de vehicule despre cine ar trebuie să fie mai atent în trafic sau despre cine poartă vina. 

Unul dintre motocicliștii prezenți la acțiunea de sâmbătă spune că astfel de incidente se întâmplă de cele mai multe ori chiar la începutul sezonului moto, pentru că șoferii s-au dezobișnuit, pe timpul iernii, să fie atenți și la cei care circulă pe două roți. 

„Prima regulă, ca să fii în siguranță, este să conduci preventiv. Pe motocicletă, trebuie mereu să fii mai atent decât atunci când ești în mașină. Trebuie să respecți regulile de circulație, pentru că, din păcate, an de an se întâmplă accidente, cum e și acesta din Bixad. Totuși, zilnic se întâmplă mai multe accidente cu mașina, decât cu motocicleta. Statisticile nu arată că e mai periculos să circuli cu motocicleta decât cu mașina. Trebuie să ai grijă de tine în trafic, pentru că fiecare dintre noi e așteptat acasă. Nu spun că între motocicliști nu există teribiliști. Sunt prea puțini care conduc mereu după regulile de circulație, fie că e vorba de motociclete sau de mașini. E trist, dar ăsta e adevărul. Din practică pot să spun că atunci când conduci motocicleta ești mai atent, pentru că nu ai cum să stai pe telefon. Ideea e că trebuie să fii preventiv și să gândești din timp totul, astfel încât să poți să eviți o tragedie. Fiecare e responsabil pentru propria viață. În două zile, două accidete e foarte mult, din păcate. A mai fost un accident și la Tușnad, în județul Harghita. Motociclistul a mers după o mașină care a virat la stânga și nu a semnalizat, din câte am înțeles. Nu vreau să apăr motocicliștii, pentru că sunt mulți teribiliști, dar sunt și foarte multe cazuri în care conducătorii auto nu sunt atenți la noi. Asta se întâmplă mai des la începutul sezonului, când automobiliștii nu sunt obișnuiți cu motocicliștii în trafic. Despre asta a fost vorba și la evenimentul de sâmbătă din Sfântu Gheorghe”, ne-a spus Kovács Zsolt. 

Indiferent de situație, contează să se evite generalizările și să se acorde respect reciproc, spune bărbatul. 

„E vorba de percepție, pentru că niciodată nu spunem pe Facebook sau în viața de zi cu zi că astăzi am văzut zece motocicliști care circulau corect sau o sută de mașini care circulau corect. Nu observăm asta. Îi vedem numai pe cei care conduc incorect și generalizăm. Nu atragem atenția la exemplele pozitive și asta nu face bine nimănui. Nu toți motocicliștii circulă haotic, la fel cum nu toți cei care conduc o mașină circulă perfect”, ne-a mai spus Kovács Zsolt. 

Datele preliminare publicate de Comisia Europeană arată că România rămâne pe primul loc la rata mortalității în accidente rutiere din Uniunea Europeană. Anul trecut, țara noastră a înregistrat 86 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, se arată pe site-ul automarket.ro. Aceeași sursă arată că șoferii și pasagerii autoturismelor au reprezentat 45% din totalul deceselor cauzate de accidente rutiere, 18% sunt trecute în dreptul pietonilor, 19% în dreptul utilizatorilor de motociclete și mopede, iar 9% în dreptul bicicliștilor. 

Recomandări pentru motocicliști

Reamintim tuturor participanților la trafic câteva recomandări din partea polițiștilor covăsneni.

  • Încercați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria!
  • Anticipați intenţiile partenerilor de drum - chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei pot aprecia greșit distanţa ori viteza.
  • Sporiți atenția la viraje şi intersecţii - cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare!
  • Asigurați-vă atunci când virați - şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră!
  • Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum - carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa generând accidente!
  • Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le tăia; - multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus!
  • Utilizați o cască de protecţie omologată - care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă.
  • Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale!
  • Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident. Este recomandat echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare!
  • Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot răni ochii sau faţa.
  • Fiţi vizibil - purtați haine strălucitoare, reflectorizante. Adăugaţi material reflectorizant sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule!

Recomandări pentru șoferi

  • Asigurați-vă temeinic înainte de a opri sau de a vira și în niciun caz nu întoarceți pe linia continuă!
  • Păstrați-vă banda în viraje!
  • Asigurați-vă înainte de a deschide portiera – lucru valabil şi pentru cei care vă însoţesc!
Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.